Keynote Martin van Staveren
Organiseer resilience: van wetenschap naar praktijk
Wat vormt anno 2024 de state of the art voor het organiseren van resilience in organisaties? Wat vraagt dit van de structuur, cultuur en het individu binnen organisaties? En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe pas je deze actuele kennis concreet toe in jouw dagelijkse praktijk?
Dit alles niet om schijnzekerheden te creëren, dat gebeurt immers al genoeg in onze ‘compliance society’. Wel om impact te maken, met meer weerbaarheid en veerkracht van zowel publieke organisaties als bedrijven.
Dergelijke vragen verkennen we vanuit een wetenschappelijk perspectief. We starten met het begrip ‘resilience’, dat een panacee voor hedendaags risicomanagement lijkt te worden. Wat is het in relatie tot risicomanagement en wat vraagt het organiseren van resilience, van wie?
Vervolgens gaan we het hebben over toepassingen in de praktijk: welke concrete interventies zijn aantoonbaar succesvol voor meer weerbaarheid en veerkracht in organisaties en waarom? Welke rol spelen onze mindset en gedrag daarbij?
We ronden af met concrete tips voor professionals, om zo zelf bij te kunnen dragen aan het organiseren van resilience. Iets wat zo nodig is, in onze complexe en onvoorspelbare wereld...
2-daagse training Risicoleiderschap
Investeer in jouw leiderschapskwaliteiten. Bekijk de training Risicoleiderschap die 6 en 7 januari 2025 van start gaat!
Biografie
Martin van Staveren
Adviseur, docent, spreker & schrijver - VSRM
Dr. ir. Martin van Staveren MBA doceert, adviseert, spreekt en schrijft over succesvol omgaan met onzekerheden, risico’s én kansen. Tijdens een carrière in de bouw- en infrasector promoveerde hij op het implementeren van risicomanagement in organisaties, aan de Universiteit Twente. Vervolgens startte hij zijn eigen adviespraktijk. Hij ontwikkelde hierin eigentijdse benaderingen voor risicomanagement, zoals risicogestuurd werken en risicoleiderschap. Hierin staat de mens centraal en is technologie dienend.
Martin is kerndocent in de Master Risicomanagement van de Universiteit Twente en begeleidt vanuit die rol vele onderzoeken. Daarnaast doceert hij in diverse collegereeksen van Nyenrode en levert hij veel bijdragen aan workshops, seminars en congressen.
De afgelopen 15 jaar adviseerde hij in vrijwel alle sectoren bestuurders, directieleden, managers en inhoudelijke professionals over expliciet, realistisch en gestructureerd omgaan met onzekerheden die organisatiedoelen kunnen beïnvloeden. Martin schreef hierover de boeken Risicogestuurd werken (2015), Risicoleiderschap (2018), Iedereen Risicoleider (2020) en Risicodialoog (2023).
Keynote Arnoud Molenaar
Stedelijke Resilience – de casus Rotterdam
De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Soms resulterend in een stres of plotselinge gebeurtenis, die disruptief kunnen zijn, waardoor er sprake is van een crisis. Hoe kunnen steden zich hier beter op voorbereiden, hoe vergroten we de stedelijke weerbaarheid en veerkracht? Rotterdam heeft om die reden een aanjaagteam voor resilience en een resilience strategie. De ambitie is de resilience van de stad, de Rotterdammer én van de organisatie te vergoten. Deze keynote gaat in op de Rotterdamse definitie van resilience, op de algehele aanpak, de thema’s en enkele voorbeelden van actuele projecten. Dit alles gebeurt in een internationale context; het resilient cities netwerk.
Arnoud Molenaar
Chief Resilience Officer Rotterdam
Na zijn studie Fysische Geografie begon Arnoud zijn carrière met ambitieuze stageplaatsen en banen in het buitenland. Als plaatsvervangend hoofd van de Dienst Waterbeheer Rotterdam was hij verantwoordelijk voor het Waterplan2Rotterdam. In 2008 werd hij manager van het Rotterdam Climate Proof programma. Het eerste klimaatadaptatieprogramma van Rotterdam. Arnoud is redacteur van het boek "Resilient Cities and Climate Adaptation Strategies" (2014). Als de eerste Chief Resilience Officer van Rotterdam, aangesteld in 2014, was hij verantwoordelijk voor de eerste Rotterdam Resilience Strategy (2016) en parttime verbonden aan het Global Center on Adaptation als strategisch adviseur steden (2018). In 2019 was hij gastheer van de Global Urban Resilience Summit in Rotterdam en trad hij toe tot de Global Steering Committee van het Resilient Cities Network. In 2022 coördineerde hij de ontwikkeling van de 'Resilient Rotterdam Strategy 2022-2027', die nu wordt uitgevoerd.