Cybercrime en cybersecurity zijn niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving
Leer effectief en realistisch om te gaan met relevante onzekerheden die organisatiedoelen en ambities kunnen dwarsbomen, of juist versterken (risicomanagement).
Het doel van de Master Course Cybercrime, Cybersecurity & Risk Management is om door middel van een multidisciplinaire aanpak - waarbij sociale en computerwetenschappen gezamenlijk optrekken - te begrijpen hoe cybercrime kan worden voorkomen en de bouwstenen aan te leveren voor risico-inschatting en preventie-beleid.
Een samenleving die steeds meer afhankelijk is van een betrouwbaar en veilige ICT infrastructuur. Het toenemende aantal incidenten en de groei van het bewustzijn van deze afhankelijkheid van ICT in alle sectoren van de samenleving leidt tot een dringende behoefte aan expertise op het gebied van cybersecurity voor zowel publieke als private organisaties. Niet alleen technische ICT-kennis, maar ook bredere kennis omdat circa 50% van alle problemen in cybersecurity gerelateerd zijn aan menselijk gedrag en de inrichting van onze processen.
Vanuit verschillende disciplines
Disciplines die binnen het programma aan de orde zullen komen zijn: psychologie (de personenbenadering van misdrijven), crime science (de contextuele benadering van criminaliteit), de economische benadering van cybercrime, de juridische problemen, risicobeheersing in verband met cybersecurity en cybercrime, en de opsporingsaspecten van cybercrime. Het specifieke karakter van ICT & cyberspace en de rol van individuen, organisaties en contextuele factoren in cybercrime en cybersecurity vormen de rode draad door de course.
Unieke kenmerken van de Master Course
- Multidisciplinaire benadering van cybercrime, cybersecurity en de menselijke factor hierin.
- Gericht op preventieve oplossingen om cybercrime te voorkomen.
- Risicomanagement is fundamenteel om succesvolle technologische innovaties te realiseren, om risico's van technologische ontwikkelingen tijdig in het vizier te krijgen en expliciet het risicodialoog te voeren.
- Samenwerking tussen technische en maatschappijwetenschappen van de Universiteit Twente.
- Deelgenoot worden van een professioneel netwerk op het gebied van cybercrime, cybersecurity en risk management.
Voor wie?
Werk je als leidinggevende, manager, consultant of bestuurder in de private of (semi-) publieke sector (overheid, publieke uitvoeringsorganisaties, non-profit organisaties) of ambieer je een dergelijke functie in de toekomst?
Ben je opzoek naar innovatieve onderwijsvormen en flexibel studeren? Heb je in jouw werk (in)direct met digitale ontwikkelingen te maken? Wil je doordachte en weloverwogen strategische keuzes kunnen maken en implementeren? Dan is de Master Course Cybercrime, Cybersecurity & Risk Management voor jou geschikt.
Samen met de andere deelnemers vorm jeeen heterogene groep die als basis dient voor de in de opleiding gewenste en gewaardeerde (groeps-)dynamiek. Een meerwaarde van de opleiding is nadrukkelijk het leren van en met elkaar: deelnemers worden geïnspireerd en gestimuleerd tot interactie waardoor nieuwe ideeën en inzichten ontstaan.
Je wordt als deelnemer toegelaten als:
- je een HBO- of academische opleiding heeft afgerond
- je tenminste vijf jaar werkervaring heeft.