Technologie voor vrouwelijke gezondheid

Ontdek het Techmed Centre en de health labs

Optimaliseren en personaliseren van vrouwelijk gezondheid over de hele levenscyclus

Aan de Universiteit Twente is een multidisciplinaire groep onderzoekers samengekomen om te werken aan de specifieke onvervulde behoeften en onopgeloste problemen in verschillende levensfasen van vrouwen. Samen werken we aan het verwerven van kennis over de (veranderingen in) fysieke en mentale gezondheid van vrouwen, inclusief anatomie, fysiologie en pathologie van het vrouwelijk lichaam, maar ook kijken we naar welzijn gedurende het hele leven. Dit onderzoek kan ondersteunen bij het begrijpen en verklaren waarom verschillen tussen mannen en vrouwen optreden in de manifestatie van gezondheid en ziekte, maar ook waarom vrouwen vaak anders reageren op een behandeling. Daarbij kunnen we technologieën ontwikkelen of aanpassen, die kunnen worden gebruikt bij zowel de preventie, diagnose als behandeling van ziekten die (voornamelijk) vrouwen treffen. Deze ziekten zijn vrouwspecifieke ziekten, zoals gynaecologische aandoeningen, borstkanker, eierstokkanker maar ook ziekten die vaker bij vrouwen voorkomen, zoals osteoporose. Daarnaast zal de groep zich bezighouden met het ontwerp en de toepassing van technologie voor vrouwen als een essentieel onderdeel van onderzoek naar de gezondheid van vrouwen.

Met deze nieuwe samenwerking willen we nieuwe technologieën die specifiek zijn voor de gezondheid van vrouwen brengen naar de mensen die ze nodig hebben, en zo de personalisering van diagnose en behandeling ondersteunen, wat leidt tot betere resultaten op het gebied van vrouwelijke gezondheid. Onze focus ligt hierbij op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van vrouwen - tijdens verschillende delen van het leven, zoals zwangerschap, borstvoeding en (post-)menopauze - waar zowel vrouwen, hun kinderen en directe omgeving baat bij hebben, en zo de maatschappij als geheel beïnvloeden.

Uitgelichte onderzoeksprojecten

Bekijk hier een overzicht van onderzoek rondom vrouwelijke gezondheid (in het Engels)
Klik hier

Visie

Het optimaliseren en personaliseren van de gezondheid van vrouwen gedurende de hele levensduur door data en technologie.

Doelen

Contact

Voor meer informatie, bezoek de Engelstalige website hier