UTTechMedTechMed CentrumNieuws10 jaar regionale zorginnovaties, 10 nieuwe vouchers

10 jaar regionale zorginnovaties, 10 nieuwe vouchers

Röntgengeleide magnetische velden om capsules in het lichaam gecontroleerd te verplaatsen… Borstkanker diagnose op basis van AI… Continue glucose meting op de IC… Voor de tiende keer zijn de Pioneers in HealthCare Vouchers uitgereikt. Pioneers in HealthCare (PIHC) is een samenwerking van zorgorganisaties en kennisinstellingen in Salland en Twente om onderzoek en innovatie in medische technologie te stimuleren. 

Tien keer 60.000 euro lag er maandag 22 januari 2024 in het auditorium van het Deventer Ziekenhuis klaar voor regionale zorginnovaties. Met het Pioneers in HealthCare (PIHC) fonds stimuleren hogeschool Saxion, de Universiteit Twente (UT, Technisch Medisch Centrum), MST, Deventer Ziekenhuis en ZGT duurzame samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. Nadruk ligt op toepassing die leidt tot patiëntvriendelijkere en betere zorg. De vijf zorg- en onderwijspartijen werken hierin nauw samen. Voorwaarde voor de aanvraag van de vouchers is dat er een technisch aspect aan zit en dat minimaal een ziekenhuis én een onderwijsinstituut betrokken is. ‘Onderzoek en innovaties hebben vaak een lange adem nodig’, zei Eric Kroon, raad van bestuur Deventer Ziekenhuis tijdens de uitreiking. ‘Mooi om te zien dat er nu na tien jaar daadwerkelijk (zelfs wereldwijd) baanbrekende innovaties op de markt zijn gekomen die mede dankzij het PIHC-fonds zijn ontstaan.’

Goed voorbeeld ervan is een filmpje dat tijdens de uitreiking werd getoond. Met een 3D-camera is het nu mogelijk om vanaf de poli mee te kijken bij een ooroperatie op de OK. Zo kunnen specialisten op afstand adviseren. Dit leidt tot betere zorg, minder afgebroken operaties en een arts kan supervisie doen terwijl poliwerk door kan gaan. 

Keur aan innovaties

Dit jaar werden 37 voorstellen ingediend voor een PIHC voucher, waarvan uiteindelijk tien onderzoeksteams werden beloond. Een keur aan innovaties, verspreid over het hele zorgpallet (zie bijlage). Zo was er een technologisch georiënteerde voucher waarin videocapsule endoscopie voor het opsporen van aandoeningen aan de dunne darm verbeterd wordt door gebruik te maken van röntgengeleide magnetische velden. Daarnaast sijpelt Artifical Intelligence (AI) ook in onze provincie steeds meer door in onderzoek en innovatie, maar er is vaak nog enige belemmering om het in te zetten in de ziekenhuizen. Wetenschappers en clinici gaan samen onderzoeken hoe ze het onbegrip of onrealistische aannames kunnen wegnemen. Hiervoor werken ze bijvoorbeeld aan een AI gedreven-model voor borstkankeronderzoek, waarin de medische besluitvorming duidelijk is afgebakend en er niet gewerkt wordt met te veel data. Uiteindelijk is het doel te komen tot een model dat even goed presteert als een radioloog. Manager Wetenschapsbureau Deventer Ziekenhuis Joyce Faber: ‘We zien allemaal de uitdagingen waar we in de zorg voor staan. Er is een toenemende vraag en een afnemende beschikbaarheid van zorgprofessionals. Dit benadrukt de noodzaak van innovatieve technologische oplossingen en transformatie van onze gezondheidszorg. Dit kunnen we alleen doen door samen te werken.’ In een winnende voucher wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een model om aan de hand van data van de drie betrokken ziekenhuizen de vraag naar verpleegzorg op korte en lange termijn te voorspellen, en hierop de personeelsbezetting en het beddenaanbod in verpleeghuizen te optimaliseren.

Meer informatie

Bezoek de website voor meer informatie over Pioneers in Health Care en de samenvattingen van de tien winnende projecten.

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)