Ladies night: Overgang & Bekkenbodem

welkom bij de LADIES NIGHT over de overgang en bekkenbodem!

Gezellig, informatief en taboedoorbrekend

Wil je gezonder en fitter door de overgang, het kan écht! Kom dan op vrijdag 21 juni 2024 naar onze LADIES NIGHT op de Universiteit Twente vanaf 18:00 – 21:30. Tijdens deze avond bespreken we alles wat te maken heeft met de overgang en de bekkenbodem.

Op deze avond zijn er presentaties van een verpleegkundig overgangsconsulente, onderzoekster van de UT, bekkenfysiotherapeute en hormoonspecialiste. Ook is er een markt met kraampjes over vrouwengezondheid. Kom langs en leer meer over de overgang: de nieuwste informatie en praktische tips.

Wat kun je verwachten?
 • Presentaties over de overgang, bekkenbodem en hormonen
 • Praktische tips en do's / don'ts om zelf mee aan de slag te gaan
 • Een markt met kraampjes over vrouwengezondheid
 • Een antwoord krijgen op al je vragen over vrouwelijke gezondheid
 • Een gezellig avond om samen met anderen te praten over de overgang en eigen ervaringen
 • Drankjes, snacks en kijkje in het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente
Waar & Wanneer
 • Datum: 21 juni 2024
 • Tijd: 18.00 - 21.30 (tussen 18.00 - 18.30 inloop)
 • Taal: Nederlands
 • Kosten: € 7,50 p.p.
 • Locatie: TechMed Centre, Hallenweg 5 Enschede; op de campus van de Universiteit Twente. Bekijk de route en adres
 • Registratie: Bestel je ticket hier

Het programma

Overzicht

Binnenkort komt hier het complete programma, voorzien van tijdsplanning en sprekers te staan.


18:00 - 18:30

Inloop

18:30 - 19:15

Opvliegers, jezelf niet zijn, kilo’s aankomen, slaapproblemen en geen zin in seks. De overgang is een lastige periode in het leven van mensen geboren met eierstokken. Waarom komen we in de overgang, wat gebeurt er in het vrouwenlichaam en in je brein? En belangrijker wat kan je eraan doen?

‘Ook leuke meisjes worden vijftig’

Dr. Manon Kerkhof, ( uro-) gynaecoloog en hormoonspecialist werkzaam bij Curilion, expertisecentrum voor vrouwenzorg, legt uit hoe de overgang werkt en wat het effect is van daling van de geslachtshormonen op fysieke en mentaal functioneren. En natuurlijk reikt zij handvatten aan om de overgang een beetje leuk door te komen; heel concreet en praktisch, gebaseerd op onderzoek en met humor.

19:15 - 20:00

Informatie markt

Met onder andere Ellen Vermeulen met Menomana, hét spel on het taboe op de overgang te doorbreken. Ook stelt zij de door haar gemaakte reeks Barbie in de Overgang tentoon. 

Ook zal de OVER!academie op een creative manier aandacht besteden aan aandacht besteden aan de 45+ vrouw, de overgang en duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en werkvermogen.

Patricia van Oosterwijk van FYON ligt de GLI+ (gecombineerde leefstijlinterventie) toe. GLI richt zich op het verbeteren van de gezondheid door het aanpassen van de leefstijl, waardoor resultaten voor de lange termijn behaald kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning, energie- en timemanagement.

Het team van MEEDOEN laat zien hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan het wetenschappelijk onderzoek op de Universiteit Twente. Als je zelf een idee hebt over een onderwerp dat toch beslist eens onderzocht moet worden, laat het weten! 

20:00 - 20:30

Wat zijn bekkenbodemproblemen? Waar komen ze vandaan, en misschien nog wel belangrijker, wat kun je er aan doen?

Dr. Bellos-Grob neemt je aan de hand van klinische voorbeelden mee door de bijzondere wereld van de bekkenbodemproblematiek. We gaan het hebben over verzakkingen, incontinentie, over hoe ontzettend vaak dit voorkomt, terwijl bijna niemand er over durft te praten. Aan het einde hebt je meer handvatten gekregen over welke klachten er zijn, wanneer jij je zou kunnen melden en bij wie. Dr Bellos werkt als Technische Geneeskundige met specialisatie in de bekkenbodem in het ZGT (ziekenhuis Hengelo/Almelo) en als onderzoeker aan de University of Twente.


Informatie over deze spreker volgt binnenkort.

20:45 - 21:15

Veranderingen gedurende de overgang van de bekkenbodem: welke klachten kunnen er optreden, en wat kun je daar zelf aan doen?

Deze presentatie gaat over de veranderingen gedurende de overgang van de bekkenorganen en bekkenbodem.  Welke klachten kunnen als gevolg van hormonale veranderingen in deze levensfase optreden?  En veel belangrijker : Wat kan je daar zelf aan doen? Te denken valt aan plasklachten, urineverlies, verzakkingen, blaasontstekingen, vaginale droogheid, pijn bij vrijen en vaginale infecties. Met meer begrip van de ontstaanswijze, gerichte adviezen en tips en tricks kom je echter een heel eind en komen tijdens dit half uur aan bod. Monique van der Straat werkt bij FYON (Fysiotherapie Oost Nederland) als bekkenfysiotherapeut (MSPT).


Linda ter Woerds (Overgangsconsulente, Overgangspraktijk InBalans). Informatie over deze presentatie volgt binnenkort. 

Vanaf 21:15 

Einde

Registratie

Bestel je tickets hier
Klik hier

Wil je meedoen met deze LADIES NIGHT? Bestel dan nu een ticket - a € 7,50 p.p.- om je plek te verzekeren! Er zijn slechts 200 beschikbare plaatsen, dus zorg dat je er snel bij bent. Mocht je een ticket hebben gekocht en toch niet deel kunnen nemen, of je een hebt een (andere) vraag, neem dan contact op door ons een e-mail te sturen. 

Organisatie

Deze bijeenkomst is een initiatief van de Gemeente Enschede, FYON Glanerbrug en Technology for Women's Health van de Universiteit Twente - TechMed Centre. Samen maken we er een gezellige en interessante avond van en geven meer aandacht aan de overgang en de bekkenbodem.

Gemeente Enschede

De gemeente Enschede staat achter het belang van initiatieven die de gezondheid van vrouwen bevorderen. Als voorvechter van welzijn binnen haar gemeenschap, erkent de gemeente het cruciale belang van het ondersteunen van programma's en evenementen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van vrouwen. Door deze initiatieven te ondersteunen, streeft de gemeente Enschede ernaar om haar inwoners toegang te bieden tot de nodige middelen, informatie en ondersteuning om een gezond en vervuld leven te leiden. Met een sterke focus op preventie en empowerment, blijft de gemeente zich inzetten voor het creëren van een omgeving waarin vrouwen hun gezondheid en welzijn kunnen bevorderen.

FYON Glanerbrug

FYON is een fysiotherapeutische organisatie met meerdere vestigingen in Oost Nederland, waaronder de vestiging in Glanerbrug. FYON werkt vanuit de missie: Samen sterk in beweging. Dit doet men vanuit de visie op positieve gezondheid. FYON kijkt verder dan alleen de fysieke klachten van mensen. Zo levert men een positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven, het dagelijkse functioneren en sociaal meedoen van mensen. Bij FYON zien we beweging als bron voor een fit en vitaal leven. Het doel is om de patiënt maximaal te ondersteunen om zo snel mogelijk het gewenste resultaat te behalen. Zo kunnen overbehandelingen en onnodige kosten voorkomen worden.

Universiteit Twente - TechMed Centre > Technologie voor Vrouwengezondheid

Bij de Universiteit Twente - TechMed Centre werkt een multidisciplinaire onderzoeksgroep die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van vrouwen gedurende hun hele leven. Ze streven naar het begrijpen van de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen, inclusief anatomie, fysiologie en pathologie, en ontwikkelen technologieën voor preventie, diagnose en behandeling van ziekten zoals gynaecologische aandoeningen, borstkanker en osteoporose. Hun visie is het optimaliseren van vrouwelijke gezondheid met behulp van data en technologie, met als doel een verbetering van het welzijn van vrouwen tijdens verschillende levensfasen zoals zwangerschap en menopauze.

  

Contact

Heb je een vraag over dit evenement, of andere zaken? Neem dan contact op met Nikki van de Veerdonk via n.a.vandeveerdonk@utwente.nl