UTTechMed CentrumEvenementenAankomende evenementenTechMed Centre experience - Open Huis UT

TechMed Centre experience - Open Huis UT

TechMed Centrum Experience - Open Huis UT

De Universiteit van Twente opent haar deuren op zaterdag 3 juni. Jong en oud, mensen die nieuwsgierig zijn naar wat er op de campus plaatsvindt, zijn welkom en ontdekken verschillende activiteiten. Het Technisch Medisch Centrum neemt natuurlijk deel aan dit geweldige initiatief. In het TechMed Centrum (Technohal, gebouw nr. 18) creëren we voor de kleinsten, een 'kinderplein' en oudere kinderen en volwassenen kunnen door het gebouw lopen en zullen worden geïnformeerd/geïnspireerd bij demo's en deelnemen aan workshops. Daarnaast verwijzen we naar andere technische faciliteiten op de campus van de Universiteit van Twente (maar niet gevestigd in het TechMed Centrum (Technohal).

Waar & Wanneer

 • Datum: 3 juni 2023
 • Tijd: 10.00 - 16.00
 • Taal: Nederlands & Engels (als dit gewenst is)
 • Formaat: live event
 • Locatie: TechMed Centre (en alle andere gebouwen op de campus van de Universiteit Twente)

Programma en activiteiten

Tijdens uw bezoek aan het TechMed Centre (TechnoHal) kunt u deelnemen aan de volgende activiteiten. Dit overzicht wordt bijgewerkt naarmate het evenement dichterbij komt.

Kinder Speelplaats

Voor kinderen tot ongeveer 8 jaar oud zal een speelplaats vol leuke activiteiten plaatsvinden in het midden van het gebouw. We laten de kinderen op een toegankelijke manier kennismaken met medische technologie:


 • In een groot MRI-luchtkussen, waar kinderen in kunnen liggen (niet klimmen), kan een mooie foto worden gemaakt. 
 • In de Foto-booth kunnen kinderen een actiefoto maken in een doktersjas terwijl zij een (nep)-patiënt onderzoeken.
 • Er komt een enorme kleurplaat (2,5 mtr x 2,5 mtr) die aan het einde van de dag natuurlijk volledig ingekleurd is.
 • Een UV -spiegel laat zien welke (schadelijke) effecten UV -licht op je huid heeft en wat het effect is van zonnebrandcrème
 • Navigatiesysteem voor aanprikken bloedvaten ‘Vasculuminator’
 • Leer over eten met de interactieve winkelwagentjes
 • Eve robot - ervaar aanraking op afstand
 • Meedoen aan onderzoek: Onderzoek is voor iedereen! Vandaag kun je zien welke onderzoekers jouw hulp nodig hebben. Meld je aan voor toekomstig onderzoek of deel jouw onderzoeksidee!

Heb je alle activiteiten voltooid? Dan heb je je 'Technisch Medisch dokter van de toekomst-certificaat' verdiend (met de kleurpagina aan de achterkant).

TechMed Experience TOUR

Wilt u ervaren wat er op technologisch medisch aspect aan de Universiteit van Twente (en mogelijk in samenwerking met partners) plaatsvindt? Dan raden we u aan deze tour te volgen. We hebben een route uitgestippeld die je langs onze hoogtepunten brengt. Bij elke 'stop' zal op bepaalde momenten een demo/workshop/uitleg plaatsvinden. Dit vindt plaats in kleine groepen en duurt een paar minuten. Als je dit net hebt gemist, kun je erop wachten of naar de volgende stop lopen (en altijd teruglopen). Personaliseer je eigen TechMed ervaring! De Experience bestaat uit demo's in het Wetenschapsplein (in het Auditorium) en daarnaast een TechMed Tour door het gebouw.

Wetenschapsplein

 • Hoe kan een biopsierobot een stuk weefsel van mensen verwijderen?
 • Ontmoet 'Metiman'. Deze neppatiënt kan allerlei ziekten simuleren.
 • Fantoom-expositie: Hoe zien menselijke organen eruit?
 • Een simulatie van een hemodialyse-therapie uitgevoerd door een kunstmatige nierinnovatie.
 • Het beeldvormen van de menselijke bloedsomloop
 • Hoe kan de mobiele alcoholvermijding trainen 'Brein de baas' probleemprobleemdrinkers helpen om hun drinkproblemen te verminderen?
 • Hoe wordt beweging vastgelegd met de Xsens MVN? Dit IMU-pak bestaat uit 17 sensoren die op verschillende lichaamssegmenten kunnen worden geplaatst.
 • Hoe kunnen we patiënten met een hoog risico op het ontwikkelen van chronische pijn helpen om detectiedrempels te identificeren, waardoor een eerdere behandeling mogelijk is.
 • Praat met een virtuele assistent voor geinformeerde keuzes

TechMed Tour

 • Operatiekamer: Iedereen kent de operatiekamer (OK) uit het ziekenhuis. Maar welke technische gadgets zijn hier tegenwoordig allemaal te vinden en waarom hebben we een operatiekamer in de UT? Een van onze studenten zal je er alles over vertellen op onze hybride OK.
 • Intensive Care: Patiënten met allerlei verschillende ziekten liggen in de intensive care (IC). Op ons IC in het TechMed Centre staat onze neppatiënt die verschillende scenario's kan "opnieuw afspelen". Artsen in training kunnen bijvoorbeeld hier oefenen voordat ze daadwerkelijk naar de kliniek gaan - kom en ontmoet deze patiënt.
 • Ultrasound: Bij Echo, ook wel ultrasound genoemd, denkt iedereen aan een techniek om baby's in de buik van een zwangere vrouw te zien, maar er is er eigenlijk veel meer mee mogelijk! In onze simulatieruimte zul je erachter komen wat dit is en hoe echografie eigenlijk werkt. De demo bodypaint vindt hier plaats. Je kunt zien waar de organen in het lichaam zijn.
 • Laparoscopie: Op het eerste gezicht lijkt de laparoscopieruimte misschien op een spelruimte, maar in deze kamer kun je ervaren hoe het is om een kijkoperatie uit te voeren. Als je nieuwsgierig bent naar hoe goed je hand-oogcoördinatie is, kom dan eens kijken! Deze activiteit is geschikt voor jong en oud.
 • E-Health House: Het is belangrijk dat patiënten zo snel mogelijk uit het ziekenhuis worden ontslagen en naar huis kunnen gaan. Nog belangrijker is dat dit op een veilige manier gebeurt. In het e-Health House hoort u over allerlei sensoren en andere hulpmiddelen, zoals de interactieve LED-tabel die patiënten hiermee kunnen helpen.

Andere TechMed activiteiten

In andere gebouwen op de campus kunt u veel meer medische technologische laboratoria/ruimtes vinden met demo's en activiteiten. Zodra we hier een goed overzicht van hebben, zullen we het hier plaatsen en visualiseren op een plattegrond.

Algemeen programma - Open huis

Ben je nieuwsgierig naar het andere interessante onderzoek dat plaatsvindt op de UT? Bezoek dan, naast de TechMed -faciliteiten, zeker ook de andere deelnemende activiteiten. Voor meer informatie verwijzen we je naar deze eventpagina.

Organisatie

Dit pogramma-onderdeel wordt georganiseerd door het TechMed Centrum Instituut. Het Technisch Medisch (TechMed) Centrum is een toonaangevende innovatiehub die impact heeft op de gezondheidszorg door uitstekende onderzoeks-, innovatie- en onderwijsprogramma's. Het TechMed Centre is uitgerust met de modernste infrastructuur, variërend van onderzoekslaboratoria, preklinische proeftuinen en gesimuleerde ziekenhuisomgevingen. In onze missie om impact te hebben op de samenleving stimuleren we ondernemerschap en stellen we (nieuwe) bedrijven in staat om te groeien binnen ons regionale Novel-T ecosysteem. We werken samen met de industrie, ziekenhuizen, overheden en verzekeringsmaatschappijen aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor de gezondheidszorg. Lees meer over het TechMed Centre Instituut hier.