UTDienstenCFMLTSHNieuwsLange Termijn Strategische Huisvesting Universiteit Twente 2023-2032

Lange Termijn Strategische Huisvesting Universiteit Twente 2023-2032

De campus is met al haar faciliteiten voor ons als UT van belangrijk onderscheidend vermogen en binnen de strategie Shaping2030 van grote meerwaarde voor de toekomst: “Onze campus is een dynamische hotspot, waar we elkaar ontmoeten, brainstormen en actuele vraagstukken proberen op te lossen.” We willen deze behouden en goed onderhouden. Om de campus dan ook toekomstbestendig te houden en tegelijkertijd weloverwogen te kunnen bepalen welke vastgoed initiatieven op de campus noodzakelijk zijn, hebben we een Strategisch Huisvestingsplan voor de Lange Termijn (LTSH). Dit plan is het kader voor beslissingen die jaarlijks over grootschalige investeringsprojecten moeten worden genomen. Het College van Bestuur heeft op 7 november het plan dat er nu ligt voor de periode van 2023 – 2032 als voorgenomen besluit vastgesteld en bespreekt dit ter instemming in december met de Universiteitsraad en de Raad van Toezicht.

Ontwikkelingen van invloed op dit LTSH

Voor dit LTSH is een aantal ontwikkelingen zeer bepalend voor de manier waarop we als UT met ons vastgoed omgaan. Zo is de aanhoudende impact van COVID-19 op de wijze waarop we nu werken en studeren van invloed voor wat we nu ‘het nieuwe werken’ noemen; de combinatie van thuiswerken en werken op de campus. Daarbij willen we toe naar een flexibeler gebruik van werk- en studieruimtes en krijgt blended learning steeds meer plek in ons onderwijs. In de huidige tijd is het evident dat we in ons vastgoedbeleid focussen op duurzaamheid. Het groene karakter van onze campus wordt bij alle initiatieven goed in acht genomen. Ook bouwen we alleen die voorzieningen die echt nodig zijn.

De afgelopen periode is de UT enorm gegroeid in zowel studenten- als medewerkersaantallen. We verwachten dat deze groei zich in de komende jaren gestaag voortzet. Dat betekent dat we er nu mee rekening houden dat we voor 2032 rekening houden met een omvang van circa 16.000 studenten en 4.300 fte medewerkers. We noemen dit het baseline scenario. Jaarlijks analyseren we deze omvang nader en stellen we waar nodig onze vastgoedambitie bij, het LTSH is een strategisch dynamisch plan.

Uitbreiding voor zowel onderwijs, onderzoek, sport en cultuur

De gestage groei die we verwachten beteken uiteraard iets voor de huidige onderwijs- en onderzoekscapaciteit op de campus. Dit vraagt enerzijds om een betere bezetting, benutting en ontsluiting van onze huidige onderwijs- en onderzoeksgebouwen. Daarnaast is er behoefte aan ruimte uitbreiding.

Niet alleen voor het onderwijs en onderzoek is behoefte aan extra ruimte. Ook voor de sport- en cultuuractiviteiten is behoefte aan meer plek, gezien de toename van onze studentenpopulatie in de afgelopen jaren. In het LTSH tot 2032 is dan ook rekening gehouden met de ruimtebehoefte voor zowel onderwijs, onderzoek, sport en cultuur middels een uitbreiding van ongeveer 16.000 vierkante meter. De projecten voor de komende tien jaren zijn onder te verdelen in drie hoofdcategorieën:

1. Duurzame nieuwbouw/groei
2. Renovatie/verduurzaming van bestaand vastgoed
3. Sport en cultuur

In de figuur hierna zijn alle projecten voor de komende jaren weergegeven. Het programmateam LTSH en de stuurgroep LTSH besluiten over ieder project of deze verder kan richting de formele besluitvorming van het CvB en indien van toepassing nog andere gremia binnen de UT zoals de UR. Dus over elk project wordt afzonderlijk besloten om het wel of niet doorgang te laten vinden, met uitzondering van een aantal projecten waarover reeds in 2021 of eerder is besloten, zoals renovatie Langezijds en Kop Langezijds.

 

Energiebesparing

De gebouwen op onze campus zijn al vergaand energiezuinig. Met de renovatie- en nieuwbouw projecten wordt energiebesparing en duurzaamheid nóg nadrukkelijker opgenomen en wordt UT breed ingezet op het verlagen van ons energiegebruik. Naast dat we onze medewerkers en studenten expliciet vragen om zuinig te zijn met energie, waar mogelijk lege ruimtes of verdiepingen worden gesloten en we de thermostaat op 19 graden hebben gezet, verduurzamen we onze gebouwen met kleine en grote ingrepen. Zo wordt het dak van de Spiegel momenteel geïsoleerd en loopt er een onderzoek naar welke daken op de campus extra zonnepanelen kunnen dragen. Kleinere maatregelen tot energiebesparing zijn bijvoorbeeld in de Horst met tochtstrips en radiatorfolie. Verder lopen er initiatieven tot het verduurzamen we onze laboratoria.
Zodra alle nieuwbouw is afgerond beginnen de reducties nog meer zichtbaar te worden. In 2030 wordt er 11,1% bespaard op de energiebehoefte, ten opzichte van 2020. In 2050 zal deze besparing 18,3% zijn.

Nieuwe manier van werken en studeren

Na de ervaringen die we met elkaar hebben opgedaan tijdens de pandemie zijn er richtlijnen opgesteld voor een nieuwe manier van werken en studeren op de campus. Hierin wordt ingegaan op beleidsregels rondom het ‘nieuwe werken’ of ook wel het ‘hybride werken.'De elementen die van belang zijn voor het LTSH worden in de lopende en toekomstige projecten meegenomen. Een vervolgnotitie met de voortgang van de verschillende onderwerpen wordt de komende periode opgesteld. Belangrijk is in ieder geval het uitgangspunt dat we naar een meer open en ‘shared’ gebruik van de faciliteiten toe willen. Als het gaat om kantoorplekken, studieplekken, vergaderruimten en projectruimten willen we als UT dat deze in de toekomst door eenieder kunnen worden gebruikt. De komende periode ontwikkelen we daar de richtlijnen voor.

Masterplan sport en cultuur

Naast de onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten kennen we uiteenlopende sport- en cultuurvoorzieningen die onze campus óók zo speciaal maakt. Dit vraagt om een blijvende investering in bestaande én nieuwe faciliteiten om up to date en veilig voor gebruik te blijven. Daarnaast groeien we de afgelopen paar jaar als UT zowel qua studentenaantallen, als ook qua omvang van onze staf. Dat leidt op diverse plekken in de sport- en cultuurvoorzieningen tot capaciteitsgebrek. Om deze redenen is in 2021 het Masterplan Sport & Cultuur opgesteld. De daarin verwerkte projecten zijn opgenomen in het LTSH voor 2023-2032. Hierbij gaat het om:

  • Tijdelijke huisvesting danshal, blaashal en een fitnessruimte.
  • Permanente dansruimte in combinatie met andere individuele sporten.
  • Aanpassen van het Watersportcomplex.
  • Uitbreiding van het Sportcentrum.
  • Uitbreiding van Padel-banen.
  • Renovatie van het Sportcentrum.
  • Renovatie en uitbreiding van Cultuur in Vrijhof.
  • Diverse buitensportactiviteiten waaronder een skate-baan en een tennis-paviljoen.
  • Ontwikkeling Paviljoenzone: in de Paviljoenzone is ruimte voor kleinschaligere ontwikkelingen. Het is denkbaar dat hier in de toekomst een deel van Sport & Cultuur gerealiseerd kan worden.

Meer informatie

Het hele LTSH plan voor 2023-2032 en overige informatie over huisvestingsprojecten is te vinden op www.utwente.nl/ltsh