UTFaculteitenEEMCSNieuwsERC Starting Grant voor drie UT-onderzoekers

ERC Starting Grant voor drie UT-onderzoekers

De European Research Council honoreerde de aanvragen van drie UT-onderzoekers voor een ERC ‘starting grant’. De 'early career' beurzen gaan naar Dr. Guillaume Lajoinie, Dr. Tim Segers en Dr. Saskia Kelders, die allemaal onderdeel zijn van het TechMed Centrum van de UT. Elke onderzoeker ontvangt 1,5 miljoen euro voor een periode van vijf jaar. In totaal zijn in Europa 408 starting grants toegekend met een totale waarde van 636 miljoen euro.

Diagnostiek door te luisteren naar bubbel echo’s

Dr. Tim Segers

Bloeddruk kan op dit moment alleen lokaal in het lichaam gemeten worden door het inbrengen van een drukgevoelige katheter, dus invasief. Ook de diagnose van een tumor wordt vaak invasief gesteld aan de hand van een biopt. Tim Segers wil microbubbel sensoren ontwikkelen om deze medische diagnostiek niet-invasief te kunnen uitvoeren in de bloedbaan met behulp van echografie (ultrageluid). Daarvoor gaat hij onderzoek doen naar geavanceerde coating materialen voor microbubbels. Hij gebruikt microfluïdische methoden om tot wel 1 miljoen microbubbels per seconde te produceren van gecontroleerde grootte. Zo wil hij beter begrijpen hoe de coating-eigenschappen van de bubbels te controleren zijn. Uiteindelijk moet de bubbel-echo gevoelig worden voor zowel bloedruk als het specifiek aangrijpen van de bubbels aan zieke cellen.

Betrokkenheid met digitale geestelijke gezondheidsbehandelingen

Dr. Saskia Kelders

Miljoenen mensen worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angststoornissen. Effectieve behandelingen bestaan, maar die zijn niet voor iedereen toegankelijk. Digitale geestelijke gezondheidsbehandelingen kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Het zijn behandelmethoden die wordt bezorgd via het internet of apps. Echter verschilt de effectiviteit tussen individuen enorm. Saskia Kelders wil dit probleem aanpakken door te focussen op de betrokkenheid (Engagement). Waar veel onderzoek naar digitale geestelijke gezondheidsbehandelingen kijkt naar de gemiddelde werking op een groepsniveau, wil Kelders het mogelijk maken om real-time betrokkenheid van individuen te meten. Dat moet leiden tot gepersonaliseerde en aanpasbare digitale behandelmethoden die beter werken.

Ultrageluid met super-resolutie

Dr. Guillaume Lajoinie

Onze gezondheidszorg staat onder onhoudbare druk, vooral door hart- en vaatziekten en kanker. Voor beide is het nauwkeurig in beeld brengen van vasculatuur en stroming van het grootste belang om de kosten te drukken en tegelijkertijd de diagnose en behandeling te verbeteren. In het bijzonder ligt de nadruk op de multischaalaspecten van afschuiving, werveling, druk en capillaire bedstructuur en -mechanica. Dit vereist echter een beelddiepte van 10 cm met een resolutie van 50 μm. Bovendien bedragen de snelheden vaak meer dan 1 m/s, wat een beeldsnelheid van 1000 beelden per seconde vereist. Bestaande beeldvormingsmodaliteiten zijn tot nu toe niet in staat geweest om spatiotemporele resolutie te bereiken en er is dus dringend behoefte aan nieuwe technieken.

Vlakke-golf ultrageluid versterkt met contrasterende microbellen overtreft alle modaliteiten in veiligheid, kosten en snelheid, en is dus de ideale kandidaat om in deze behoefte te voorzien. De strategie van Super-FALCON benut de niet-lineaire dynamiek van ultrasone contrastmiddelen en de kracht van kunstmatige intelligentie om super-opgeloste beelden van stroming en vasculatuur te verkrijgen. Dit opent ongekende mogelijkheden voor diagnose en zet een paradigmaverschuiving in gang naar patiëntspecifieke behandelingen.

Over ERC

De European Research Council ondersteunt talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onafhankelijk onderzoeksproject. De ERC biedt vier centrale subsidieregelingen (Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants) en de aanvullende subsidieregeling Proof of Concept. Deze beurzen stellen de onderzoekers in staat baanbrekend onderzoek op te starten.