UTFaculteitenEEMCSNieuwsSolar Team Twente verkent route door Sahara

Solar Team Twente verkent route door Sahara

Solar Team Twente heeft de route van de komende race door de Sahara in Marokko verkend. Door al vroeg de route en de omgeving te onderzoeken, verschijnt het team over vier maanden goed voorbereid aan de start. Teamleden Judith Tel (strategie) en Oebele Lijzenga (data-acquisitie) delen de bevindingen die het team naar de overwinning moeten helpen.

Tel: “We hebben erg veel geleerd van deze verkenningstocht. Er is een groot verschil met Australië en dit parcours zorgt voor veel nieuwe uitdagingen. Positief is de kwaliteit van de wegen, die is beter dan verwacht.”

Groter belang

Voor aanvang van iedere race maakt het team een verkenningstocht om de route van de race te bekijken. Normaliter gaat het team de strijd aan in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, maar na het annuleren van deze race in 2021 wijkt het team dit jaar uit naar Marokko. Het belang van een verkenningstocht is daarmee veel groter, legt Lijzenga uit. “Normaal gesproken hadden we kunnen vertrouwen op een boekwerk van gegevens en strategieën van voorgaande jaren, maar daar hebben we nu niks aan. Omdat we nog nooit in Marokko hebben geracet, moeten we al deze gegevens zelf verzamelen. Een ingewikkelde en intensieve klus, maar het is gelukt en we hebben alle vertrouwen in de race.”

Hoogteverschil en 4G

Solar Team Twente maakte de verkenningstocht nog nooit in zo’n vroeg stadium in het project. “Als we op tijd zijn met het verzamelen van gegevens, hebben we nog tijd genoeg om aanpassingen te maken in onze organisatie en aan onze strategie”, zegt Tel. Het team keek niet alleen naar de kwaliteit van het asfalt, maar ook naar de bochten, het verkeer, het hoogteprofiel en zelfs het bereik op mobiele telefoons. Lijzenga: “We hebben internet nodig voor real-time communicatie over langere afstanden. In Australië moeten we vertrouwen op satellietinternet, maar hier in Marokko is de 4G-ontvangst beter. Dat betekent dat we onze communicatiestrategie hierop aanpassen.”

‘Wees flexibel’

Naast Oebele en Judith sloot ook oud-teamlid Marijn Kalter aan. Marijn heeft ervaring met racen in Australië, dus hij kan de verschillen tussen Australië en Marokko gemakkelijk in kaart brengen. Tel: “Marijn gaf ons mee dat we flexibeler moeten zijn in onze aanpak. Door de eigenschappen van de route wordt deze race een stuk onvoorspelbaarder. Dat betekent dat we op alle mogelijke situaties voorbereid moeten zijn en dus moeten we flexibel kunnen zijn en snel van strategie kunnen wisselen.”

In Nederland is Solar Team Twente druk bezig aan de voltooiing van RED Horizon, de gloednieuwe Twentse zonneauto. Daarnaast wordt ook het raceteam opgezet, waarbij ieder teamlid een specifieke taak tijdens de race krijgt. De ervaringen van Judith en Oebele worden bij terugkomst in Nederland doorgegeven aan de rest van het team. “Wat we als eerst delen is dat we meer nadruk moeten leggen op teambuilding. Deze verkenningstocht verandert niets aan het feit dat we nog nooit in Marokko hebben geracet. We moeten dus op heel veranderlijke situaties voorbereid zijn en dat betekent dat we meer dan ooit op elkaar moeten kunnen vertrouwen.”

Investeren in coureurstraining

Daarnaast gaat het team ook meer investeren in goede coureurstraining. Vanwege de krappere, bochtigere route moeten de coureurs blind kunnen vertrouwen op de auto. Lijzenga: “We gaan op verschillende plekken testen met de auto. Ook zoeken we situaties op waar de wegen lijken op die in Marokko. Daarnaast gaan we nog coureurstraining van buitenaf zoeken en kijken of we een race-simulator kunnen bouwen, zodat we ook digitaal kunnen oefenen.”

Op 16 juli 2021 wordt RED Horizon onthuld. Daarna is het nog ruim drie maanden voorbereiden op de race. “Het wordt aanpoten en het wordt niet gemakkelijk, maar ik kijk er naar uit. Marokko is een prachtig land, dus het wordt sowieso een geweldige race”, besluit Lijzenga.

Solar Team Twente
J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)