UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsVerwarming standaard naar 19 graden op de UT

Verwarming standaard naar 19 graden op de UT

Onlangs hebben we een oproep gedaan om mee te helpen het energieverbruik op de UT te verlagen. Jij kan hieraan bijdragen door je eigen energieverbruik zoveel mogelijk te beperken:

 • Zet het licht uit als je een ruimte verlaat, ook als er een sensor in de kamer hangt (het licht blijft anders tot wel 30 minuten branden)
 • Schakel je monitor en schermen in vergaderzalen uit als je weggaat (m.u.v. Teams-kamers)
 • Schakel je laptop of PC uit
 • Voorkom sluipverbruik: laat apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze uit of haal de stekker uit het stopcontact
 • Sluit het raam van de zuurkast wanneer je klaar bent met je werkzaamheden
 • Neem de trap in plaats van de lift wanneer dat kan
 • Laat ramen en deuren niet onnodig open staan, zeker als de verwarming of koeling aanstaat
 • Zet de verwarming een graadje lager en doe een dikke trui aan
 • Zet de verwarming en/of de koeling uit als je de ruimte verlaat
 • Sluit ramen en deuren wanneer je een ruimte verlaat
 • Schakel onnodige apparatuur uit of haal deze weg
 • Schakel onnodig veel verlichting uit, wanneer je aanwezig bent

Om het energieverbruik te verlagen is, daar waar mogelijk, voor de openbare ruimten het verwarmingsniveau al verlaagd tot 19 graden.
De volgende stap is het water in het verwarmingssysteem op een lagere temperatuur instellen. Daarmee zal de temperatuur ook in kantoorruimtes veranderen. Het doel is om in alle ruimtes een standaardtemperatuur van 19 graden, of een temperatuur van ten minste 1,5 graad lager dan de huidige temperatuur te realiseren. De ideale watertemperatuur om dat te bereiken verschilt per gebouw. Dit instellen gebeurt geleidelijk per gebouw in de komende maand. Berichtgeving hierover volgt dan ook per gebouw.

Hou er rekening mee dat het inregelen van de juiste temperatuur per ruimte verschillend zal zijn en dat het soms eerst een tijdje kouder aan kan voelen. De thermostaat waarmee je de verwarming tot maximaal +3 of -3 graden kunt aanpassen zal dan ook niet meer warmer worden dan 19 graden.

We begrijpen dat een standaard temperatuur niet voor iedereen even aangenaam zal voelen en vragen je om hier zelf rekening mee te houden qua kleding. Doe een dikke trui of vest aan, of neem een deken mee van huis. Mocht je om gezondheidsredenen problemen ervaren met de standaardtemperatuur ga hierover dan in gesprek met je leidinggevende om tot een passende oplossing te komen.

De standaard inregeling van de 19 graden verwarming geldt níet voor laboratoria. Daarvoor bekijken we separaat wat er aan energiebesparende maatregelen mogelijk is.

Het is niet goed in te schatten hoeveel dit de UT zal gaan besparen, maar we verwachten dat dit zo’n 10% op het totale energieverbruik zal schelen. Op het Energy Data Platform van de UT kan je het energieverbruik van de UT bekijken en live volgen.

Meer informatie over energiebesparende maatregelen op de UT is hier te vinden.