Online Seminar 10 juni 2022

CHOIR seminar - OK planning

Improving healthcare operations starts here

Datum:

Vrijdag 10 juni 2022

Tijd:

9:00 - 10:15u

Locatie:

Dit is een online seminar

Programma

Het thema van dit CHOIR seminar was OK planning. Presentaties werden verzorgd door Jasper Bos, PhD kandidaat bij CHOIR; en door prof. dr. med Martin Schuster. De presentatie van Schuster werd in het Engels gegeven.
Over prof. dr. med Martin Schuster: Schuster is a professor of anesthesiology at the Ruprecht-Karls-University Heidelberg and head of the Department of Anesthesiology, Intensive Care, Emergency Medicine and Pain Therapy at the Fürst-Stirum-Hospital Bruchsal and Rechbergklinik Bretten, both academic teaching hospitals of the Ruprecht-Karls-University Heidelberg.

Semi-spoedoperaties: last-minute plannen of bij triage? - Jasper Bos (CHOIR)

Voor spoedpatiënten die binnen 24 uur geopereerd moeten worden is er sprake van een planningsdilemma. Het is gangbaar om de patiënt op te nemen en direct sober te houden. Zodra er een ruimte in het OK-schema ontstaat, zal de patiënt hierin worden behandeld. Dit noemen we last-minute plannen. Deze planningsmethode is slim vanuit het OK-perspectief, de patiënt is te allen tijde beschikbaar en dat zorgt voor flexibiliteit in de OK-planning. Een alternatieve methode is om direct na het vaststellen van de operatie-urgentie ook de benodigde operatietijd te reserveren in een tijdvak dat voldoet aan de urgentieklasse. Dit noemen we direct plannen. Het voordeel voor de patiënt is dat er direct zekerheid is over wanneer de operatie plaatsvindt en daar kan de voeding ook op worden aangepast. Echter, de flexibiliteit van de OK-planning neemt af, met het risico dat er voor later arriverende urgente patiënten geen plek meer is. Aan de hand van een wiskundig beslismodel hebben wij onderzocht welke consequenties het direct plannen heeft voor de weigerkans van urgente en semi-urgente patiënten ten opzichte van het last-minute plannen. 

Presentatieslides zijn niet beschikbaar voor inzage. 

The German Operating Room Benchmarking Initiative - Martin Schuster (Ruprecht-Karls-University)

OR process management is complex because of the high number of involved participants, disciplines, resources and agendas. Classical KPIs in OR management are: morning start, surgical process time,  turnover time, utilization and case cancellation rate. The German Operating Room Benchmarking Initiative was founded 2008. Currently, over 300 hospitals participate. The benchmarking program provides a web-based tool for reporting and benchmarking OR processes and helps hospitals to analyze their own process. 

Presentatieslides zijn niet beschikbaar voor inzage. 

OVER CHOIR SEMINARS:

Het CHOIR seminar is een platform waarin het nieuwste wetenschappelijke onderzoek van CHOIR en de toepassing in de praktijk centraal staan. Het seminar is open voor zorgprofessionals en wetenschappers met interesse in zorglogistiek.