CHOIR on Tour Symposium

CHOIR on tour bij Radboud MC Nijmegen

Improving healthcare operations starts here

THEMA: Flow in de kliniek

Datum:

Vrijdag 26 september 2025

Tijd:

13:00u - ca. 17:00u (wordt afgesloten met een borrel)

Locatie:

Radboud Universiteit, Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen
Zaal: Theaterzaal C

Registratie:

De inschrijving is open

Op vrijdag 26 september 2025 verwelkomt CHOIR u graag voor een volgende editie van haar serie CHOIR on Tour symposia. Deze editie organiseren we in samenwerking met Radboudumc Nijmegen. 

Tijdens dit symposium geven diverse presentatoren inzicht in de organisatie en optimalisatie van flow in de kliniek. Ziekenhuizen in Nederland hebben de afgelopen jaren diverse initiatieven en werkwijzen ontwikkeld om de flow van patiënten binnen het ziekenhuis zo optimaal mogelijk te organiseren. Het doel: ervoor zorgen dat patiënten, op het juiste moment, op de juiste plek terechtkomen, met de juiste hoeveelheid en kwaliteit aan beschikbaar personeel. In deze CHOIR on Tour focussen we op de optimalisatie van flow in de kliniek. Denk aan onderwerpen zoals personeelsplanning van verpleegkundigen, open bedden planning, dagelijkse match van aantal beschikbare bedden op de patiënt vraag met de RTDC-methodiek en flow tijdens een pandemie. Kortom een veelzijdige en leerzame CHOIR on tour.

Het (voorlopige) volledige programma van deze middag en samenvattingen van de presentaties vindt u in verloop van tijd hieronder op deze pagina. (Houd hem dus in de gaten!)

Op deze pagina kunt u zich inschrijven voor dit evenement.

NB: Dit is een volledig offline en grotendeels Nederlandstalig evenement, gericht aan professionals vanuit ziekenhuizen. Acquisitie tijdens dit seminar wordt niet op prijs gesteld. Het aantal plekken is gelimiteerd, zodra de capaciteit is bereikt wordt voorrang gegeven aan deelnemers vanuit zorginstellingen. Deelname is gratis, maar mocht u na inschrijving toch niet kunnen deelnemen, wordt u verzocht dit ons z.s.m. te laten weten via orchestra-choir@utwente.nl.

PROGRAMMA

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit.

13:30

Introductie 

door Frédérique van Berkestijn (Lid Raad van Bestuur Radboudumc)

13:45-14:05

Organisatie van flow in het Radboudumc

Daan de Jong (Capaciteitsmanager IPZ, Radboudumc)


14:10-14:30

Personele verpleegkundige Planning in de Zorg ondersteund met de juiste tooling: Van Strategisch tot Operationeel

Thom Jongen (Adviseur PVI, Radboudumc) & Anke Loeffen (Zorgmanager Perinatologie Amalia kinderziekenhuis bij Radboudumc)


14:35-14:55

Voorspellen van de vraag naar VVT zorg

Aleida Braaksma (Universitair docent, Universiteit Twente) & Anne Zander (Universitair docent, Universiteit Twente)


14:55-15:15

Pauze

15:20-15:40

Met RTDC nemen verpleegkundigen de leiding: de sleutel tot een snellere en efficiëntere doorstroom in de kliniek

Rikkert Keldermann (Capaciteitsmanager, Catharina Ziekenhuis) & Ernst van Eijk (Adviseur PVI, Radboudumc)


15:45-16:05

Beddenopenstellingsplan Isala: Bepaling van het aantal geopende bedden per afdeling over het jaar heen

Ryanne van Kampen (Adviseur ICM & Zorglogistiek, Isala Zwolle) & Fennie Prophitius (Manager beddenhuis, Isala Zwolle)


16:10-16:30

Samenwerking bij capaciteitstoewijzing en patiëntspreiding: ziekenhuisplanning tijdens een pandemie

Anne Zander (Universitair docent, Universiteit Twente) & Daan de Jong (Capaciteitsmanager IPZ, Radboudumc)

16:30

Afsluiting

door Inge Kouijzer (Programmaleider ICM van PVI)

16:45

Borrel

Presentatiesamenvattingen

Organisatie van flow in het Radboud UMC - Daan de Jong

Tijdens deze sessie neemt Daan de Jong (capaciteitsmanager Radboudumc) jullie mee in hoe we in het Radboudumc dagelijks werken aan een optimale doorstroom van patiënten – oftewel: flow in de kliniek.

Van strategie naar operatie en weer terug: We laten zien hoe we de plan- en control-cyclus van capaciteiten georganiseerd hebben, met speciale aandacht voor hoe we het eigenaarschap en regie in de lijn houden en hoe we deze cyclus verbinden met (de processen van) financiën en HR.

Dagelijkse sturing in operatie: Ook in de dagelijkse operatie wordt continu gestuurd op flow in de kliniek, met de verpleegkundigen aan het stuur. Tijdens deze presentatie gaan we in op hoe we met het flow management team de verbinding tussen verpleegkundig, medisch en zorglogistiek perspectief in de verschillende keuzes borgen. 


Personele verpleegkundige Planning in de Zorg ondersteund met de juiste tooling: Van Strategisch tot Operationeel - Thom Jongen & Anke Loeffen

In deze presentatie delen Thom Jongen (adviseur ICM) en Anke Loeffen (zorgmanager verpleegafdeling Neonatologie) hun modellen en ervaringen met een geïntegreerde planning- en control cyclus ter ondersteuning van de personele planning op de Neonatale kliniek van het Radboudumc. Ze laten zien hoe ze een werkwijze hebben ontwikkeld om te komen tot een optimale inzet van verpleegkundigen op de klinische afdelingen door middel van proces, gedrag en vier data-gedreven tools: het Formatiemodel (strategisch), de Jaarplanning (tactisch), het Beschikbaarheidsmodel (tussen tactisch en operationeel) en de Dagplanlijst-tool (operationeel). Wat uniek is aan onze aanpak, is dat afdelingen zelf verantwoordelijk zijn voor het gebruik van deze tools, wat hen in staat stelt meer grip te krijgen op hun personeelsinzet. In deze sessie bespreken we de uitdagingen en successen die we hebben ervaren bij het toepassen van deze werkwijze in de praktijk, en de voordelen die dit biedt voor zowel het strategisch niveau als de dagelijkse operatie.


Voorspellen van de vraag naar VVT zorg - Anne Zander & Aleida Braaksma

Naarmate de vraag naar ouderenzorg toeneemt en de middelen voor gezondheidszorg onder druk komen te staan, wordt een efficiënte overgang van ziekenhuis naar nazorg van cruciaal belang. Oudere patiënten hebben vaak zorg nodig van nazorgorganisaties, zoals verpleeg- en verzorgingstehuizen, of thuiszorg na ontslag uit het ziekenhuis. Door de beperkte nazorgcapaciteit ontstaan echter vaak verkeerde bed-dagen: patiënten blijven langer in het ziekenhuis dan medisch noodzakelijk is. Aan de hand van ziekenhuisgegevens voorspellen we de vraag naar nazorg op verschillende tijdschalen (korte termijn, middellange termijn en lange termijn), wat inzicht oplevert voor de benodigde capaciteit in de nazorg.


Met RTDC nemen verpleegkundigen de leiding: de sleutel tot een snellere en efficiëntere doorstroom in de kliniek - Rikkert Keldermann & Ernst van Eijk

Zowel het Radboudumc (juni 2018) als het Catharina Ziekenhuis (november 2024) werken volgens de methodiek Realtime Demand and Capacity (kortweg RTDC). Met deze methodiek hebben verpleegkundigen een tool in handen om de dagelijks vraag naar bedden effectief af te stemmen op het aanbod van bedden. Verpleegkundigen krijgen hierdoor een meer proactieve rol waardoor hun verpleegkundig leiderschap gestimuleerd wordt. In beide ziekenhuizen heeft dit geleid tot verbetering van de door- en uitstroom in de kliniek, ligduur verkorting en minder OK annuleringen en weigeringen van spoedpatiënten en versterking van de samenwerking tussen afdelingen. In deze sessie nemen Rikkert Keldermann (capaciteitsmanager, Catharina ziekenhuis) en Ernst van Eijk (adviseur ICM, Radboudumc) u mee in wat RTDC inhoudt, de behaalde resultaten en wat nodig is om succesvol te implementeren.


Beddenopenstellingsplan Isala: Bepaling van het aantal geopende bedden per afdeling over het jaar heen - Ryanne van Kampen & Fennie Prophitius

Een verpleegafdeling hoeft niet het gehele jaar al haar bedden operationeel te hebben. Waar vooraf al geanticipeerd kan worden op de verwachte bedbezetting, hoeft minder in dienstroosters geschoven te worden en is er minder verlies van capaciteit. We zullen toelichten hoe we vanuit ICM tot een beddenopenstellingsplan voor de verpleegafdelingen van Isala komen.


Samenwerking bij capaciteitstoewijzing en patiëntspreiding: ziekenhuisplanning tijdens een pandemie - Daan de Jong & Anne Zander

Pandemieën leggen een aanzienlijke druk op de gezondheidszorg, zowel op het gebied van infectieziekten als reguliere zorg. Tijdens de COVID-19-pandemie stonden ziekenhuizen voor grote uitdagingen, waaronder onzekerheid over het aantal besmettelijke patiënten dat ziekenhuisopname nodig had en te weinig regionale samenwerking. Dit leidde soms tot een inefficiënt gebruik van de zorgcapaciteit, wat met name ten koste ging van patiënten die reguliere zorg nodig hadden. Om beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën, stellen we verschillende modellen voor die ondersteuning bieden bij besluitvorming over capaciteitsplanning en patiëntenspreiding op regionaal niveau, ervan uitgaande dat ziekenhuizen samenwerken.

Presentatiesamenvattingen worden in verloop van tijd aangevuld.