UTFaculteitenBMSNieuwsPaarse Vrijdag; wat kan jij doen?

Paarse Vrijdag; wat kan jij doen? Inspiratie, voornaamwoorden en meer

Elk jaar wordt op de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag gevierd. De naam van deze speciale dag komt voort uit het dragen van paars om solidariteit te tonen met de LHBTQ+ gemeenschap, meestal bij onderwijsinstellingen. Als UT willen wij deze boodschap kracht bijzetten: het is van groot belang dat LHBTQ+ studenten zich welkom en gewaardeerd voelen in hun onderwijsinstellingen! 

Wat kan jij doen?

1. Draag paars, of creëer zichtbaarheid op een andere manier

We willen UT paars kleuren op vrijdag 13 december. Zoek je favoriete paarse trui, shirt, pak of zelfs badjas en draag hem deze vrijdag! Als je thuiswerkt, kun je een van de Teams achtergronden gebruiken om je steun te betuigen. Je vindt deze achtergronden in de map “Purple Friday Materials” hieronder.

Paarse Vrijdag pakket

In deze ZIP map staan achtergronden, presentatiesjablonen, profielkaders en het manifest

Op Paarse Vrijdag is het de bedoeling om paars te dragen, maar we hoeven de zichtbaarheid van LHBTQ+ niet te beperken tot één dag per jaar. Een symbool dat vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar de LHBTQ+ gemeenschap is de Regenboogvlag, of Pride Flag. Je zou deze subtiel in je kantoor kunnen ophangen om te communiceren dat je kantoor een veilige ruimte is voor alle collega's en studenten. Sommige studieadviseurs doen dit bijvoorbeeld.

2. Respecteer de voornaamwoorden van mensen en maak het normaal om je eigen voornaamwoorden bekend te maken

Voornaamwoorden zijn de woorden die we gebruiken om naar onszelf en anderen te verwijzen. Bijvoorbeeld: Jade draagt haar tas. Ze praat met Puck, die op diens telefoon kijkt. Naast hij/hem en zij/hem kun je ook voornaamwoorden als hen/hun, die/diens of combinaties als zij/diens gebruiken. Als iemand zijn voornaamwoorden bekendmaakt, is dit hoe die persoon graag aangesproken wil worden, dus er wordt verwacht dat je moeite doet om dat te respecteren.

Het bekendmaken van je voornaamwoorden kan voor sommige mensen eng, ongemakkelijk of zelfs onveilig zijn, vooral als de voornaamwoorden niet overeenkomen met wat mensen verwachten. Stel je voor dat een niet-binaire collega zijn of haar voornaamwoorden niet kan gebruiken uit angst om gepest, gediscrimineerd of op een andere manier “anders” behandeld te worden. Daarom is het goed om het gebruik van voornaamwoorden te normaliseren en erover te praten, zodat iedereen zich veilig voelt om die van hem of haar bekend te maken.

Om het gebruik van voornaamwoorden te normaliseren, kun je het volgende doen:

  • Voeg je voornaamwoorden toe aan je Canvas-profiel (gebruik deze handleiding)
  • Voeg je voornaamwoorden toe aan je Teams-profiel (gebruik deze handleiding)
  • Voeg je voornaamwoorden toe aan je e-mailhandtekening. Mensen zetten dit vaak achter hun naam, zoals John Johnson (hij/hem).
  • Wanneer je een registratiepagina maakt voor een evenement (bijv. een conferentie of symposium), voeg dan een veld toe waarin naar voornaamwoorden wordt gevraagd. Je kunt dit dan afdrukken op het naamkaartje van de deelnemers

3. Leer iets nieuws

Voornaamwoorden, gender, allies, er zijn nogal wat termen die je om je heen hoort die je interesse wekken, maar waarvan je niet zeker weet wat ze betekenen. Om zulke vragen en nog veel meer te beantwoorden, heeft Th!nk with Pride een uitgebreide Resources Page ontwikkeld, met informatie over verschillende onderwerpen, variërend van theorie tot praktijk, van interne UT-systemen tot dingen die je overal kunt toepassen.

Wil je bijdragen?

Th!nk with Pride is het UT-netwerk voor LHBTQ+ medewerkers en studenten, toegewijd aan het bevorderen van LHBTQ+ zichtbaarheid, gelijkheid en inclusie binnen de universiteit (samen met bondgenoten!). We werken aan het creëren van een omgeving waarin ieder individu (van docenten tot studenten, van faculteit tot staf, en LHBTQ+ mensen tot hun bondgenoten) authentiek zichzelf kan zijn. We willen de stap zetten van tolerantie naar echte viering en integratie in onderzoek, onderwijs, beleid en organisatorische praktijken.

En we kunnen altijd meer actieve leden gebruiken. Je kunt actief zijn op een manier die bij je past: contactpersoon zijn voor een faculteit of ander deel van de organisatie, lid worden als organiserend lid, betrokken zijn bij een specifiek thema (bijv. inclusief klaslokaal of zichtbaarheid).

Als dit interessant klinkt, voel je vrij om contact op te nemen om eens vrijblijvend te praten!

Ja ik ben geïnteresseerd en wil een keer afspreken
Stuur een mail

Wil je meer weten?

Kijk dan eens naar het Paarse Manifest van Student Pride en het COC (klik om groter te lezen).