Frans Nikkels

Zie Nieuws

Nieuw studententeam UT: Esports Team Twente

De Universiteit Twente (UT) heeft een nieuw studententeam: Esports Team Twente. Dit team is het zevende officiële studententeam van de UT. Het team richt zich op topprestaties tijdens de grotere esporttoernooien en competities, maar onderzoek en onderwijs rondom (prestatieverbetering) van esport zijn minstens zo belangrijk. De Universiteit Twente zette afgelopen jaar al grote stappen met data-onderzoek binnen de topsport. Daar werd recent al esport aan toegevoegd en een studententeam is een logische volgende stap.

“Esport is wereldwijd booming, zeker onder studenten”, vertelt masterstudent Civil Engineering and Management Thijs Lieverse, één van de oprichters van het team. “De UT heeft met Blueshell de grootste esport studentenvereniging van Nederland (250 leden) en voor een officieel studententeam is veel animo. We willen aan de wereld laten zien wat Twente te bieden heeft op het vlak van esport. Dat gaat voor ons veel verder dan het alleen maar winnen van toernooien en competities.”

Het team kijkt naar de verschillende factoren die de prestaties van esport beïnvloeden en past deze kennis direct toe om de resultaten te verbeteren. Lieverse: “Denk aan onderzoek naar psychologie en stress, optimale zithouding en data-analyse. We dagen nieuwe teamleden actief uit om veelbelovende ideeën om de prestaties van het team te verbeteren direct toe te passen in de praktijk. Hierdoor combineren we verschillende disciplines in ons team.”

eSports Lab

De Universiteit Twente opende eind vorig jaar het eSports Lab in het DesignLab op de campus. Hierin wordt gewerkt aan het verbeteren van onder meer de reactietijd, inzicht, stressniveau en ruimtelijk inzicht van de eSporters. Ook het perspectief van de coaches en toeschouwers wordt meegenomen. De UT pioniert hiermee op het combineren van esport en wetenschap en startte tevens een uniek innovatietraject met de eDivisie. eSporters van Feyenoord en Heracles Almelo, die het tegen de overige eredivisieclubs opnemen in de EA SPORTS FIFA 20-competitie eDivisie, nemen deel aan de eerste pilot.
UT-onderzoeker Guido Bruinsma is initiatiefnemer van het lab en begeleidt het nieuwe Esports Team Twente. “De samenwerking tussen Esports Team Twente en het eSportslab van de UT geeft zowel het team als het lab een grote impuls. Dankzij het team kunnen wetenschappelijke inzichten en methoden snel hun weg vinden naar de praktijk. Andersom neemt het team een drempel weg voor vragen uit de praktijk. Die vragen vinden straks veel makkelijker hun weg naar onderzoek en onderwijs.”

De Universiteit Twente en sport data

De Universiteit Twente zet steeds meer in op data-onderzoek binnen de topsport. Daar werd dus al esport aan toegevoegd. Sportdata in Twente kwam in een stroomversnelling dankzij prof. dr. Joost Kok, decaan op de UT en een ervaren onderzoeker op het gebied van data science. Als oprichter van het Sport Data Centre (SDC) werkte Kok met het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en schaatscoach Jac Orie om data te verzamelen en te verwerken.  

Verschillende disciplines komen samen

Binnen de Universiteit Twente zijn verschillende disciplines betrokken bij het eport. Bruinsma: “We proberen door de verschillende UT-faculteiten heen te kijken en de expertise die we in huis hebben uit te lijnen voor esport. Dit team helpt daarbij. Of dat nu gaat om het maken van een goed ontwerp om data af te vangen en te analyseren, bij de esporters zelf metingen te doen of producten voor eSporters te maken om uiteindelijk de professionele esporters als wetenschappelijk onderzoek verder te brengen.”
De UT biedt specialisaties in data science aan binnen meerdere masteropleidingen, elk met een unieke focus. Lees hier meer over onderwijs en data science.  

Opstartfase

Esports Team Twente richt zich de komende periode volop op het werven van nieuwe leden. Op 26 februari toont het team in oprichting zich voor het eerst aan het publiek. Tijdens het evenement ‘Meet the student teams’ van de UT op het O&O Plein op de campus gaat het team in gesprek met geïnteresseerden.

Meer info: www.esportsteamtwente.nl

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)