UTAlumni NetwerkNieuwsIndustriële zones omvormen tot hubs voor circulariteit
Luca Biada

Industriële zones omvormen tot hubs voor circulariteit UT leidt baanbrekend Horizon-project voor duurzame transitie circulaire economie

Het onderzoeksteam Duurzame Circulaire Economie van de Universiteit Twente, onder leiding van Devrim Murat Yazan, leidt het innovatieve Horizon-Europe Innovatie Actie project, getiteld ‘Sustainable Circular Economy Transition: from Industrial Symbiosis to Hubs for Circularity (IS2H4C)’. Het consortium, bestaande uit 35 partners uit verschillende landen, zal zijn innovatieve model implementeren in vier belangrijke hubs in Europa: Hub Twente in Nederland, Hub Baskenland in het noorden van Spanje, Höchst Industrial Park in Duitsland en Hub Izmir-Manisa in Türkiye. De Europese Commissie heeft een bedrag van 20 miljoen euro toegekend aan dit transformatieve initiatief, wat het totale budget naar 23,5 miljoen euro brengt.

De Europese Unie wil de eerste digitaal geleide circulaire, klimaatneutrale en duurzame economie zijn. Maar om dit te bereiken moeten verschillende industrieën samenwerken: 'industriële symbiose'. Daarom richt dit project zich op het inzetten van systemische industriële symbiose door middel van innovatieve technologieën zoals koolstofafvang en elektrolyse. Het initiatief wordt gedreven door de visie van efficiënt gebruik van hulpbronnen, hernieuwbare energieproductie, afvalpreventie en het stimuleren van symbiose tussen industrie, steden en platteland.

"IS2H4C is niet zomaar een project; het is een beweging en systemische verschuiving naar een duurzame en circulaire toekomst. Onze samenwerking tussen Europese partners is een bewijs van wat we kunnen bereiken als we innovatie afstemmen op milieubewustzijn in verschillende geografische contexten en 'high-tech; human touch' bereiken", zegt projectcoördinator Yazan.

Circulaire economie

De ambitie van het project is om een nieuwe standaard te zetten in duurzame regionale ontwikkelingsmodellen en zo de weg vrij te maken voor een schonere, groenere toekomst. De implementatie van het project zal een diepgaand effect hebben op industriële praktijken, maatschappelijk welzijn en milieuduurzaamheid, waardoor het een mijlpaalinitiatief wordt in Europa's reis naar een circulaire economie. IS2H4C faciliteert ook de marktpenetratie van hubs voor circulariteit door middel van nieuwe financiële regelingen en sociale innovatiebenaderingen die publieke en private investeringen ontsluiten.

Twentse Hub

De regio Twente bevat een kleinschalige waterstofhub die wordt gevormd door ongeveer 20 bedrijven in onder andere de procesindustrie en logistiek. Het nabijgelegen dorp, Aadorp, ontwikkelt zich tot een positieve energiewijk door onafhankelijk te worden van aardgas en fossiele elektriciteit. Een van de geplande synergiën is de productie van groen waterstofgas met elektrolyse op basis van zonne- en windenergie in vijf huizen in Aadorp.

Dit waterstof wordt getransporteerd via bestaande aardgasleidingen en nog aan te leggen waterstofgasleidingen. De waterstof zal ook worden gebruikt in één crematorium in Twente om het aardgas te vervangen. Een nabijgelegen afvalwaterzuiveringsinstallatie zal het zuurstof dat ook tijdens de elektrolyse wordt gevormd, gebruiken voor waterzuivering. Het behandelde water kan vervolgens weer worden gebruikt voor elektrolyse, waardoor de cirkel rond is.

Baskische Hub

De Baskische hub omvat olieraffinage, staal, pulp en papier, kalkindustrieën en de openbare waterzuiveringsinstallatie in het sterk geïndustrialiseerde gebied van Baskenland. De geplande samenwerking omvat verschillende belangrijke strategieën: ten eerste het gebruik van zuurstof en waterstof in de staalindustrie, mogelijk uit elektrolyse in de olieraffinagesector. Ten tweede en ten derde het afvangen van kooldioxide uit de kalkindustrie en het gebruiken ervan om methaan te maken of in de toekomst synthetische brandstoffen te maken in de oliesector. Tot slot is er een plan om het afgevangen kooldioxide uit de kalkindustrie te gebruiken om staalafval om te zetten in bouwmaterialen voor de cementindustrie. Deze plannen zijn gericht op het verstandig gebruik van hulpbronnen en het bevorderen van duurzaamheid in verschillende industrieën.

Turkse Hub

In het gebied Izmir-Manisa zijn bedrijven gevestigd die actief zijn op het gebied van olie & gas en huishoudelijke apparaten, in de buurt van een geïndustrialiseerd havengebied aan de Egeïsche kust. De geplande samenwerking omvat een aantal belangrijke stappen: ten eerste de productie van groene waterstof door middel van elektrolyse met behulp van hernieuwbare energie en het afvangen van kooldioxide van olieraffinage met een technologie die koolstoffixatie adsorptie wordt genoemd. Deze groene waterstof en opgevangen koolstofdioxide worden vervolgens gebruikt om eco-methanol te maken. De opgevangen koolstofdioxide wordt opnieuw gebruikt, dit keer voor het maken van niet-isocyanaat polyurethaan, een groener alternatief voor traditioneel polyurethaan. Dit niet-isocyanaat polyurethaan wordt vervolgens gebruikt bij de productie van koelkasten, wat bijdraagt aan milieuvriendelijkere productieprocessen. Deze geplande acties zijn gericht op een verbeterd gebruik van hulpbronnen en het bevorderen van groenere praktijken in verschillende industrieën.

Duitse hub

Industriepark Höchst bevat chemische en farmaceutische industrie, gelegen in Frankfurt am Main. De geplande samenwerking omvat twee hoofdstappen: ten eerste het afvangen van koolstofdioxide, bijvoorbeeld uit afvalverbrandingsinstallaties, en ten tweede het gebruik van waterstof uit bestaande elektrolyse. Zowel de opgevangen koolstofdioxide als de waterstof worden vervolgens gebruikt om chemische grondstoffen te produceren, zoals eco-methanol. Deze eco-methanol dient als groener alternatief voor traditionele methanol en is bedoeld voor gebruik in de chemische en farmaceutische industrie. Het doel van deze geplande acties is om duurzamere praktijken te bevorderen door industriële bijproducten opnieuw te gebruiken voor de productie van essentiële chemicaliën in deze industrieën.

Meer informatie

IS2H4C, een 4-jarig groot samenwerkingsproject gefinancierd door de Europese Commissie met een totaal budget van 23,5 miljoen euro, heeft als doel om industriële zones om te vormen tot hubs for circularity (H4C) voor bijna-nul-emissie regio's. Het project, dat aansluit bij de Europese Green Deal en het Fit-for-55 pakket, wordt het grootste EU-project op de UT, met 35 partners uit negen landen. Het project gaat begin 2024 van start.

Dr. Devrim Murat Yazan is een universitair hoofddocent in de afdeling Industrial Engineering and Business Information Systems (IEBIS; Faculteit BMS). Met een achtergrond in industrial engineering heeft hij een PhD in Innovation Management and Product Development. Specifiek onderzoekt hij duurzame supply chain management en circulaire economie, met speciale aandacht voor industriële symbiose netwerken en duurzame business models. Bio-based economoy, hernieuwbare energie en circulaire constructie ecosystemen zitten ook in zijn expertisegebied

Project information

Project titel: Sustainable Circular Economy Transition: From Industrial Symbiosis to Hubs for Circularity: IS2H4C
Project gefinancierd door: HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-37: Hubs for circularity for near zero emissions regions applying industrial symbiosis and cooperative approach to heavy industrialized clusters and surrounding ecosystems (Processes4Planet partnership, Innovation and Action project)
Coördinator: Devrim Murat Yazan (d.m.yazan@utwente.nl)
Geplande duratie: 49 Months
UT onderzoeksteam: Devrim Murat Yazan, Yifei Yu, Alessio Trivella, Daniela Guericke, Marcos Machado, Patricia Rogetzer, Abhishta Abhishta (Sustainable Circular Economy research team in Industrial Engineering and Business Information Systems section at the Behavioural, Management, and Social Sciences Faculty), Canan Acar (Thermal and Fluid Engineering department at the Engineering Technology Faculty)
UT studententeam: Savvas Papadopoulos, Torben Jansen, Casper de Regt, Dimitrios Nikitas
UT Supportteam: Catalin Popa, Maren Bödding, Marieke Zwennes
Totaal project budget: 23.311.235 euro
Totaal project subsidie van de Europese Commissie: 19.931.656 euro
Totaal UT budget: 3.391.935 euro

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)