Op vrijdag 3 oktober 2025 is het weer tijd voor de Alumni Talks! Drie prominente alumni zijn te gast. Hoe zijn ze vanuit Twente beland waar ze nu staan? Wat is de passie die maakt dat ze doen wat ze nu doen? En welke ontwikkelingen voorzien zij, vanuit hun vakgebied, voor de toekomst?
Jij kunt met hen in gesprek, in de zaal, of na afloop bij de borrel in de Vestingbar.
Een spreker kunnen we reeds vrijgeven. Wil je weten wie de andere twee sprekers worden? Houd dan deze webpagina in de gaten of volg ons op onze social media.
NB: Als je je aanmeld als bezoeker dan brengen we een kleine fee in rekening. De borrel is dan wel weer op onze kosten!
"We hebben geen subsidies nodig, maar deals."
Van Twente tot het front: Siete Hamminga over de radarsystemen tegen drone-aanvallen en het opschalen van de defensie industrie
Siete Hamminga is founder en CEO van Robin Radar Systems, een bedrijf dat gespecialiseerd is in radarsystemen voor het detecteren en classificeren van kleine vliegende objecten zoals vogels en drones. Zijn ondernemerscarrière begon tijdens zijn studie Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente, waar hij pakken en rokkostuums verkocht aan medestudenten. Later richtte hij Waleli op, een bedrijf dat onder meer een deurbel ontwikkelde die uitkwam op je mobiele telefoon. Hij was daarmee in de periode 2000-2009 zijn tijd ver vooruit. Te ver, want het grote publiek was er nog niet klaar voor. Het concept werd in 2018 onder de naam Ring voor 1 miljard dollar aan Amazon werd verkocht ... maar niet door hem.
In 2010 kocht Hamminga de rechten op een radartechnologie van TNO en richtte Robin Radar Systems op, oorspronkelijk met als doel vogels weg te houden bij vliegtuigmotoren en windmolens. Waar conventionele sensoren vogels niet konden detecteren, kon zijn technologie dat wel. De stap naar drones, die ook een veiligheidsrisico konden worden voor vliegvelden, was vervolgens klein. Maar de echte gamechanger werd de oorlog in Oekraïne waarin de rol van drones in moderne oorlogsvoering duidelijk werd.
Nu is er een luidde roep om de defensie industrie te laten groeien. Om die groei te realiseren is schaalbaarheid cruciaal, stelt Hamminga: “Daarvoor heeft de sector geen subsidies nodig, maar deals.” Dankzij mega-orders groeide Robin Radar Systems uit tot een wereldwijde speler, met meer dan 350 radarsystemen in gebruik bij defensie, op luchthavens en andere kritieke infrastructuren. Hamminga's leiderschap en innovaties werden in 2024 erkend met de UT-Van den Kroonenbergprijs en de Martin Schröder Prijs, die hij uit handen van de Commandant der Strijdkrachten ontving voor zijn bijdrage aan de luchtvaartindustrie.