Voor studenten die zich aan willen melden voor de lunch sessie vul dan dit formlier in.
“ER ZIT EEN ZIEL IN ONZE MACHINES”
Van Twente tot ASML: Richard Droste zal ons een beeld schetsen van zijn ‘drive’ om bij te dragen aan de meest geavanceerde chipmachines ter wereld.
"Er zit een ziel in onze machines: zonder intuïtie en ervaring werken ze niet", zegt Richard Droste, Vice President Development & Engineering en hoofd van de Business Line EUV-NXE bij ASML. Een ziel is iets levends en heeft de mogelijkheid zich aan te passen en beter te worden. Soms leergeld, soms geluk: Darwinisme in uitvoering gebaseerd op guestimated progress. ASML-machines maken chips door met licht op siliciumwafers te schrijven. Met deze lithografietechnologie creëren 's werelds beste chipmakers microchips die krachtiger, sneller en energiezuiniger zijn. ASML-machines stuwen de technologie vooruit. Sterker nog, ASML-machines maken waarschijnlijk deel uit van het elektronische apparaat dat je nu gebruikt, namelijk je smartphone, smartwatch, laptop en nog veel meer. Richard studeerde Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente en behaalde daar in 1987 zijn master. Na zijn afstuderen werkte hij als research scientist bij TNO (van 1987 tot 1989) en Philips research (1989-1991). Daarna werd hij projectleider en groepsleider voor Philips Displays Components (1991-1998). In 1998 trad hij in dienst bij ASML als Group Lead binnen R&D, met de nadruk op lasers en dosiscontrole. Sindsdien heeft hij verschillende rollen vervuld en veel leidinggevende verantwoordelijkheden op zich genomen voor de ontwikkeling van het ASML-productportfolio - van de vroege ASML-steppers en de DUV-onderdompelingssystemen tot de meer recente EUV-systemen.
“DE BELANGRIJKSTE EIGENSCHAP VAN STARTUPS IS SNELHEID”
Van Twente tot Silicon Valley: Anke Huiskes neemt ons mee in haar reis als voorvechtster van en investeerder in diversity en sustainability.
Van werknemer tot investeerder tot oprichter: Anke Huiskes heeft een indrukwekkend CV opgebouwd in 7 jaar Silicon Valley. Ze kent de startup-sector inmiddels op haar duimpje: “Het grote voordeel dat je als startup hebt ten opzichte van een corporate is tijd. Je hebt de mogelijkheid dingen heel snel te doen”. Anke is de mede-oprichter en Managing Partner van NP-Hard Ventures, een durfkapitaalfonds dat in een vroeg stadium investeert in startups die de bouwstenen van morgen creëren, gericht op infrastructuur, tools en gedecentraliseerde platforms. Anke is ook de oprichter van Planet Positive, een syndicaat dat investeert in (pre)seed-stage klimaattechnologiebedrijven, en ANGELS.vc, een door vrouwen geleide gemeenschap van geaccrediteerde angel-investeerders, want: “Netwerk is key hier in de VS.” Voordat ze een fulltime investeerder werd, leidde ze go-to-market en sales bij verschillende door ventures gesteunde hardware- en softwarebedrijven in Silicon Valley zoals smartwatch-maker Pebble en women’s health tech-startup Willow. Daarna was ze Entrepreneur in Residence bij Intellectual Ventures, een van de durfkapitaalfondsen gesteund door Bill Gates. Ze begon ooit als commercieel bedrijfsleider bij Procter & Gamble. Anke studeerde Communicatiewetenschappen van 2002 tot 2008 en een cum laude Master of Science en Bachelor of Science van de Universiteit Twente.
“Technologie is niet het startpunt bij innovatie”
Van Twente via FMCG, Energie en eCommerce naar innovatie in de zorg: wat drijft Raoul Zaal?
Zijn zoon lag in het ziekenhuis. Als ouder kreeg hij bij diens ontslag een grote bruine envelop mee. Daarin zat het medisch dossier dat hij zelf naar de nieuwe behandelende arts moest brengen. “Ik stond perplex. Ik kwam uit de digitale wereld en dacht, dit kan echt anders. Sindsdien ben ik extreem gemotiveerd voor innovatie in de zorg, want daar valt nog zoveel te verbeteren.” Innovatie die ook noodzakelijk is om het groeiend tekort aan zorgverleners te compenseren. Verrassend wel voor iemand uit de IT is dat hij van mening is dat technologie niet de hoofdrol heeft bij die innovatie. Het gaat om de ‘job to be done’. Mensen helpen om langer zelfstandig te blijven, de ziektelast van patiënten weg te nemen, het werk van zorgverleners te verlichten of kosten te verlagen. Technologie kan daarbij helpen. Als je weet wat de job to be done is, wordt innovatie makkelijker. Innoveren doet hij nu als CEO van Syntilio, een bedrijf dat met behulp van technologie (platform) zorg op afstand ondersteunt. Daarvoor was hij CEO bij FocusCura, marktleider in zorginnovatie en inzet van (thuis)zorg- technologieën. Maar zijn carrière begon, na een actief studentenleven in Enschede, in de ‘Fast-Moving Consumer Goods’ (FMCG), o.a. bij Friesland Campina. Daarna bekleedde hij verschillende functies bij bedrijven als Booking.com, Essent en Dé VakantieDiscounter en coacht hij al vele jaren verschillende (vooral jonge) ondernemers. Raoul studeerde Technische Bedrijfskunde van 1987 tot 1994.