HomeNederlandsKick-off Event

Kick-off

Kick-off evenement: bruggen bouwen, grensoverschrijdende middelendeling en versterking van de gezondheidszorg

Recap van het event

Op 11 april vond het kick-off evenement van het BRIDGE-project plaats, gericht op grensoverschrijdende samenwerking in de gezondheidszorg in de Euregio. Het evenement bracht zorgprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers uit zowel Nederland als Duitsland samen om oplossingen te bespreken voor de uitdagingen van beperkte middelen in grensgebieden. De Euregio kampt met capaciteitsproblemen, personeelstekorten en medicijnenschaarste, ondanks hoge zorguitgaven en een groot aantal artsen in beide landen.

Als eerste spreker kwam Margriet Dekkers MA, coördinator van internationale strategische partnerschappen voor de Universiteit van Münster en Universiteit Twente, aan het woord. Zij benadrukte het belang van grensoverschrijdende samenwerking in de Euregio. Vervolgens werd een videoboodschap vertoond waarin Prof Dr Alex Friedrich (UKM Münster) sprak over de noodzaak van zorg van hoge kwaliteit ondanks beperkte middelen. Hij benadrukte dat Duitsland en Nederland steeds meer en nadrukkelijker moeten samenwerken vanuit een 360-graden perspectief. Daarna gaf Dr Caroline Fischer, BRIDGE projectleider (Universiteit Twente), een gedetailleerde introductie van het BRIDGE-project. Hierbij onderstreepte zij de eerdere woorden van Margriet Dekkers en Alex Friedrich. Aan de hand van voorbeelden legde zij de essentie en noodzaak van verdere samenwerking uit en hoe BRIDGE als instrument kan worden ingezet.

Tijdens het tweede deel van het programma namen de deelnemers deel aan kleinere groepen tijdens de workshop: Dashboard voor Middelendeling. Het uiteindelijke doel was om brede inzichten te verkrijgen om een goed dashboard te creëren dat kan dienen voor de uitwerking van een platform om middelen te optimaliseren. Hierbij werden best practices en intuïtieve informatiepresentatie besproken. Het evenement werd afgesloten met de officiële lancering van het BRIDGE-project, gevolgd door een netwerkreceptie.

Foto's 

Het programma

15.00 - 15.10

Welkom en de essentie van samenwerking in de Euregio
Margriet Dekkers MA, Coördinator internationale strategische partnerschappen voor de Universiteit van Münster (wwu), Duitsland - Universiteit Twente

15.10 - 15.20

De urgentie en uitdagingen van het leveren van hoogwaardige zorg met beperkte middelen.
Prof.dr. Alex Friedrich, CMO & CEO - UKM Münster | video

15.20 - 15.40

Introductie over het BRIDGE project en Q&A
Dr. Caroline Fischer, Project lead BRIDGE - University of Twente

15.40 - 16.40

Workshop: Dashboard voor het bundelen van middelen
De kracht van het dashboard ligt in zijn vermogen om diverse informatietypes te bevatten en te distilleren, zodat gebruikers een breed overzicht van een situatie in real-time kunnen hebben. Om effectief te zijn, moet een dashboard de benodigde informatie bevatten, en deze informatie moet op een intuïtieve manier worden gepresenteerd. Rekening houdend met de do's, don'ts en best practices, zullen we samen werken om een krachtig dashboard te ontwerpen voor het bundelen van middelen in onze gezondheidsregio.

16.40 - 16.50

Wrapping up het programma

16.50 - 17.00

Launching het Bridge project

17.00 - 17.30

Informele drankjes

Organisatie

Dit event is een initiatief van de partners van het BRIDGE project. 

    

Gefinancierd

Project BRIDGE wordt uitgevoerd in het kader van het InterregVI-programma Deutschland-Nederland en wordt met EUR 1.497.345,91 euro medegefinancierd door de Europese Unie, MWIKE NRW, alsmede de provincies Overijssel en Gelderland.