Professor David Reinhoudt, onderdeel van het ‘Gouden Kwartet’

Professor David Reinhoudt, onderdeel van het ‘Gouden Kwartet’

Emeritus hoogleraar David Reinhoudt bevindt zich in goed gezelschap: samen met Nobelprijswinnaar Ben Feringa, Roeland Nolte en Bert Meijer vormt hij het zogenoemde Gouden Kwartet op het gebied van supramoleculaire chemie.

David Reinhoudt treedt in 1975 in dienst bij de UT en tot zijn afscheid in 2007 wijdt hij zich aan onderzoek op het snijvlak van chemie en nanotechnologie. Begin jaren tachtig komt hij een molecuul op het spoor waar het kankeronderzoek in Nederland wellicht iets mee zou kunnen. Hij zoekt contact met collega-hoogleraar Bob Pinedo, de eerste medisch oncoloog (in Utrecht en later aan de VU Amsterdam). Het luidt het begin in van een langdurende samenwerking. ‘Kankeronderzoek heeft mij altijd geboeid,’ vertelt Reinhoudt in een interview aan U-Today. Zijn onderzoek leidde in de loop der jaren onder andere tot de ontwikkeling van de diagnosticerende nanopil, onder regie van zijn oud-student (en huidig wetenschappelijk directeur van MESA+) Albert van den Berg.

In 1999 is Reinhoudt een van de oprichters van het onderzoeksinstituut voor nanotechnologie, een hoogtepunt in zijn queeste naar het verbinden van chemie en nanotechnologie. Onder zijn leiding groeit MESA+ uit tot een gerenommeerd en toonaangevend instituut. Zo waren Reinhoudt en zijn groep een van de eersten die nanostructuren maakten door de verschillende componenten samen te brengen door supramoleculaire interacties.

Ook buiten de UT bleef Reinhoudt zich inzetten voor de ontwikkeling van zijn vakgebied. Zo nam hij het voorzitterschap van het door hem geïnitieerde Nanoned op zich, waarin de UT als penvoerder een leidende rol had. Dat was een fulltime job die hij tot zijn negenenzestigste vervulde. Ook na zijn emeritaat was Reinhoudt nog niet toe aan rust, hij werd namelijk benoemd tot deeltijdhoogleraar en kort daarna tot hoogleraar Toegepaste Scheikunde aan de Radbouduniversiteit van Nijmegen. Op z’n zeventigste!

Met zoveel passie en toewijding is het geen verrassing dat de hoogleraar tijdens zijn lange carrière veel onderscheidingen ontving, waaronder een erepenning van de UT, het erelidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Chemievereniging en diverse eredoctoraten van universiteiten over de hele wereld. Tot op de dag van vandaag werken gerespecteerde onderzoekers binnen MESA+ verder op het veld dat hij ontgonnen heeft: het snijvlak tussen chemie en nanotechnologie.

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!