De Boortoren van DHC

De Boortoren van DHC

De Boortoren, het clubhuis van hockeyvereniging DHC, siert sinds 1969 de campus. In 2016 won dit clubhuis de verkiezing voor het meest bijzondere hockeyclubhuis van Nederland. Tijd om even ‘torenhoog’ te gaan.

Net zoals elk ander clubhuis is De Boortoren dé plek om na het sporten een biertje te drinken – maak daar maar meerdere biertjes van trouwens. Maar De Boortoren is toch een verhaal apart. Niet alleen omdat het gebouw een bijzondere herkomst heeft, maar ook vanwege de bijzondere gebruiken van de hockeyvereniging.

Tot 1963 gebruikte de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (de voorloper van AkzoNobel) boortorens om zout te winnen uit de Nederlandse bodem. Er stonden tientallen torens door heel Nederland, waarvan veel in Twente. Na 1963 zijn de meeste torens afgebroken, op drie exemplaren na. Twee van die boortorens zijn nu een rijksmonument, de derde staat op de campus en doet dienst als clubhuis.

In 1969 schonk AkzoNobel de boortoren aan DHC, en de leden toverden het bijzondere bouwwerk om tot een volwaardig clubhuis, waarbij ze de originele vorm behielden. De toren is een enorme blikvanger op de campus van de UT en een bezoek aan DHC maakt een onuitwisbare indruk. Vanwege de unieke constructie, maar ook vanwege de bijzondere tradities.

‘Torenhoog’ is de proost van de vereniging, en dat heeft natuurlijk een reden. Wie lid is van de clubhuiscommissie, die onder meer verantwoordelijk is voor het vele onderhoud aan de toren, heeft het voorrecht om ‘torenhoog’ te gaan: de toren te beklimmen met een gast en in de toren de liefde te bedrijven. In het clubhuis staan alle namen geregistreerd van de mensen die ‘torenhoog’ zijn gegaan en die zich, zogezegd, vleselijk hebben verbonden met de toren en de club. Wie dat zijn? Daar kom je alleen achter als je zelf torenhoog gaat, de namen staan namelijk genoteerd in de toren...

De leden van DHC zijn ontzettend trots op hun unieke clubhuis en claimden daarom tijdens het Nationaal Hockeycongres in 2016 dat zij het ‘meest bijzondere clubhuis van Nederland’ hadden. Om uit te zoeken of dit waarheid of grootspraak was, schreef www.hockey.nl een verkiezing uit. De Boortoren won de verkiezing ruimschoots, met bijna de helft van de stemmen, en mag zich nu dus zonder enkele schroom het meest bijzondere clubhuis van Nederland noemen.

Maar goed, dat hadden ze sinds 1969 natuurlijk al onophoudelijk gedaan.

 

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!