De faculteit Technische Natuurwetenschappen kondigde in september vorig jaar aan te moeten reorganiseren. Aanleiding is een structureel financieel tekort van zeven miljoen euro. Om dit tekort terug te dringen zijn er aanpassingen aan de organisatie noodzakelijk.
Twee weken geleden zijn alle TNW-medewerkers die direct de gevolgen van de reorganisatie van de faculteit zullen merken geïnformeerd. 46 medewerkers te horen gekregen dat zij met ontslag worden bedreigd, 17 medewerkers krijgen in hun werk te maken met veranderingen, maar worden niet bedreigd met ontslag.
De UT is niet de enige universiteit waar dit speelt. Het hoger onderwijs heeft al meer dan tien jaar te maken met structurele onderfinanciering. We lopen met elkaar al langer tegen grenzen aan; weinig tijd voor onderwijs en onderzoek en hoge werkdruk voor de medewerkers. Dat heeft invloed op de wendbaarheid die je als faculteit hebt in een situatie als deze waarin meerdere uitdagingen samenkomen: naar beneden bijgestelde verwachtingen van de studenteninstroom, gestegen kosten en het vooruitzicht van rijksbezuinigingen. Dat maakt ingrijpende keuzes als een reorganisatie helaas onvermijdelijk.
Het is een grote uitdaging om te reorganiseren en tegelijkertijd te zorgen dat het onderwijs en onderzoek zo goed als mogelijk doorgaan. We hebben als UT onderwijs als hoogste prioriteit en doen er alles aan om te zorgen dat studenten zo min mogelijk merken. Toch kan het voorkomen dat je in de komende periode tegen iets aanloopt, bijvoorbeeld omdat een college moet worden geannuleerd en er nog geen directe oplossing is. Daarover wordt je geïnformeerd via de gebruikelijke communicatiekanalen. Heb je specifieke vragen? Bespreek deze dan met je docent of studie-adviseur, zodat je samen naar een oplossing kan zoeken.