HomeOnderwijsStudent Services/ContactNieuws & eventsNieuws voor studentenGoede kritieken voor Honoursprogramma in nationale vergelijking

Goede kritieken voor Honoursprogramma in nationale vergelijking

Het Honoursprogramma van de Universiteit Twente heeft een enorme meerwaarde voor de professionele ontwikkeling van de deelnemende studenten. Dat beeld komt naar voren in de onlangs uitgevoerde peer review van dit excellentieprogramma van de UT. Een commissie bestaande uit studenten, honours-decanen en onderwijsstaf van diverse universiteiten nam onlangs het programma van de UT onder de loep, en presenteerde deze week de resultaten.

Nationale vergelijking

De nationale peer review is een initiatief van de gezamenlijke honoursprogramma’s van de Nederlandse universiteiten, verenigd in het landelijk coördinatiepunt. Alle Nederlandse universiteiten hebben een dergelijk excellentieprogramma, elk met hun eigen insteek, specialisme en kenmerken. Omdat er geen formeel accreditatieprogramma bestaat voor de honoursprogramma’s, is de peer review een ideale mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.

Marie-Laure Snijders, masterstudente Biomedical Engineering en Interaction Technology, is vanuit het Honours Office betrokken bij de peer review: “Er zit best veel verschil in hoe universiteiten het honoursprogramma aanpakken. Daarom is het zo leuk om een kijkje in elkaars keuken te krijgen, en ook feedback te ontvangen uit diverse hoeken. De commissies die de reviews doen, bestaan uit een gemixt gezelschap van studenten, decanen en onderwijsstaf die bij het honoursprogramma van hun universiteit betrokken zijn. Het is een ‘friendly peer review’, het is de bedoeling om met een externe blik opbouwende feedback te geven.”

Meerwaarde

Uit de review bij de UT kwam naar voren dat studenten en alumni het programma enorm waarderen, en de meerwaarde voor hun eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling herkennen en erkennen. Ze ontwikkelen zichzelf in bijvoorbeeld teamwork en multidisciplinair samenwerken en brengen dat ook in hun opleiding of in hun werk in de praktijk. Studenten voelen zich bovendien erg erkend en gewaardeerd door de betrokken docenten, er is veel ruimte voor persoonlijke begeleiding en eigen interesses. Ook is er waardering voor de hechte en actieve community. Marie-Laure: “Studenten en alumni vinden het ontzettend inspirerend om deel uit te maken van de Honours-community. Ze zijn op allerlei plekken in en rond de universiteit actief, hebben goede ideeën en willen die ook waarmaken.”

Eén van de majeure punten waar het UT-honoursprogramma aan zou moeten werken volgens de commissie, is de bekendheid en zichtbaarheid van het programma binnen de universiteit. Verbetering van de zichtbaarheid, de promotie en de wervingsactiviteiten van de Honours-programma's, met name voor de Master Honours-trajecten, zo luidt de aanbeveling in het rapport. Probeer een breder scala aan studenten (in termen van facultaire achtergrond) en docenten (in termen van diversiteit) bij het programma te betrekken, aldus de commissie.

“We kunnen als UT enorm trots zijn dat wij zo’n fantastisch Honoursprogramma in huis hebben. Ik zou zeggen tegen alle ambitieuze en geïnteresseerde studenten die zoeken naar een extra uitdaging naast de studie: maak er gebruik van!”, zegt Nelleke van Adrichem, Honours programme director. “Dit programma is voor jullie en we hebben voor ieder wat wils! We zijn inmiddels ook gestart met de aanmeldingen van dit jaar voor de Master, en de Bachelor volgt binnenkort. Wees er op tijd bij!”

Over het Honoursprogramma

Het Honoursprogramma is een extracurriculair programma voor zowel bachelor- als masterstudenten, die buiten hun eigen studie op zoek zijn naar verdieping en verbreding. Jaarlijks stromen zo’n 100 nieuwe bachelorstudenten en 70 nieuwe masterstudenten in.

Er zijn verschillende tracks en specialisaties die steeds worden geactualiseerd, waarbij komend academisch jaar nog een bijzondere nieuwe master-track wordt toegevoegd: De 4TU. Responsible Sustainability Challenge, die samen met de universiteiten van Delft en Eindhoven wordt georganiseerd.

De kennis die de studenten op doen, brengen ze direct in de praktijk, bijvoorbeeld door mee te denken op tal van plekken binnen de UT-organisatie in het vinden van nieuwe oplossingen.  “Voor studenten in de bachelorfase helpt het echt om zichzelf breed te oriënteren en te verdiepen in nieuwe onderwerpen”, vertelt Marie-Laure. “In de master ligt de nadruk iets meer op persoonlijke en professionele ontwikkeling: van leiderschapstraining tot leren onderhandelen en academische vaardigheden.”

Om aan het programma mee te mogen doen, moeten de studieresultaten van goed niveau zijn: studenten mogen geen studie-achterstand hebben en ze moeten behoren tot de beste tien procent binnen de universiteit. Doorgaans betekent dat een gemiddeld cijfer van 7,5 of hoger. Marie-Laure: “Het Honoursprogramma is echt uitdagend en je moet er ook tijd in willen en kunnen investeren. Als je een passie hebt voor leren, nieuwe mensen leren kennen en interessante uitdagingen aan te gaan, dan is het echt een heel gaaf programma.”

Uitgebreide informatie over het Honoursprogramma vind je op de Honours website.
Naar de pagina
L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)