Lerarenopleiding
Ben jij gefascineerd door allerlei uitdagingen waar we als maatschappij voor staan op sociaal, politiek of bestuurlijk vlak? Lijkt het je leuk om als leraar jongeren en volwassenen te helpen complexe vraagstukken te analyseren, er een mening over te vormen en zich in te leven in de meningen van anderen? Zie jij jezelf een brug slaan tussen wetenschap, bestuur en de burgers van morgen? Kies dan voor de tweejarige masteropleiding Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen (na je bachelor) of de eenjarige masteropleiding leraar vho in de mens- en maatschappijwetenschappen (als tweede master) aan de Universiteit Twente. Na afloop van deze masteropleidingen beschik je over een masterdiploma en een eerstegraads lesbevoegdheid maatschappijleer en maatschappijwetenschappen.
Een creatieve, betrokken professional
Als leraar ben je een creatieve professional, die met kennis en betrokkenheid steeds weer nieuwe manieren zoekt om in te spelen op wat leerlingen nodig hebben, wat de school nodig heeft en wat de maatschappij nodig heeft. Met de master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen leidt de UT je op om:
- Jouw vakkennis en -vaardigheden om te zetten in effectief en waardevol onderwijs;
- In de klas en op school onderzoek uit te voeren dankzij je competenties op het gebied van sociaalwetenschappelijk en praktijkonderzoek;
- Met jouw bestuurskundige bekwaamheid een actieve rol te spelen bij het organiseren en innoveren van schoolbeleid.
Waarom de master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen studeren?
Leraar zijn is veel meer dan lesgeven
Het beroep van leraar is veelzijdig. Natuurlijk deel je jouw vakkennis met je leerlingen. Als mentor maak je het verschil voor een klas en ook voor individuele leerlingen: naast ouders of begeleiders speel jij een opvoedende, ondersteunende rol in een belangrijke fase in hun leven. Je maakt ze wegwijs in de maatschappij. Mogelijk ben jij degene op school die talent heeft voor het bedenken van nieuwe, creatieve manieren om je leerlingen vertrouwd te maken met, en enthousiast te krijgen voor, de leerstof. Of wellicht help jij je collega’s om zich verder te ontwikkelen.