Zie Onze masteropleidingen

Master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen

Ben jij gefascineerd door allerlei uitdagingen waar we als maatschappij voor staan op sociaal, politiek of bestuurlijk vlak? Lijkt het je leuk om als leraar jongeren en volwassenen te helpen complexe vraagstukken te analyseren, er een mening over te vormen en zich in te leven in de meningen van anderen? Zie jij jezelf een brug slaan tussen wetenschap, bestuur en de burgers van morgen? Kies dan voor de master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Twente.

Drie onderscheidende kenmerken van deze opleiding

In de lerarenopleidingen aan de UT kun je het volgende verwachten:

 1. Een sterke nadruk op beleid en bestuur
  Terwijl je je kennis en vaardigheden als leraar ontwikkelt, ga je in onze opleiding ook de diepte in op het gebied van bestuur en beleid, dankzij de integratie met de UT-masteropleiding Public Administration. Zo kun je jouw bestuurskundige expertise niet alleen in de klas gebruiken, maar ook meedenken over schoolbeleid of een beleidsfunctie in het onderwijs oppakken.

 2. Aandacht voor de impact van wetenschap en technologie 
  Studeren aan een innovatieve, technische universiteit betekent dat je veel leert over ontwikkelingen in wetenschap en techniek. Zo kun je straks je leerlingen helpen een mening te vormen over technologische ontwikkelingen.

 3. Nadruk op jouw persoonlijke ontwikkeling tot veelzijdig docent
  Op deze kleinschalige opleiding steken we veel energie in het begeleiden van jouw persoonlijke groei en ambities, zodat je straks stevig in je schoenen staat en je thuis voelt in alle verschillende rollen die bij het leraarschap horen – van het lesgeven en het bedenken van vernieuwende lesmaterialen tot het coachen van leerlingen of het ontwerpen van nieuw schoolbeleid.

Leraar zijn is veel meer dan lesgeven

Het beroep van leraar is veelzijdig. Natuurlijk deel je jouw vakkennis met je leerlingen. Als mentor maak je het verschil voor een klas en ook voor individuele leerlingen: naast ouders of begeleiders speel jij een opvoedende, ondersteunende rol in een belangrijke fase in hun leven. Je maakt ze wegwijs in de maatschappij. Mogelijk ben jij degene op school die talent heeft voor het bedenken van nieuwe, creatieve manieren om je leerlingen vertrouwd te maken met, en enthousiast te krijgen voor, de leerstof. Of wellicht help jij je collega’s om zich verder te ontwikkelen.   

Een creatieve, betrokken professional

Als leraar ben je, kortom, een creatieve professional, die met kennis en betrokkenheid steeds weer nieuwe manieren zoekt om in te spelen op wat leerlingen nodig hebben, wat de school nodig heeft en wat de maatschappij nodig heeft. Met de master Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen leidt de UT je op om:

 • Jouw vakkennis en -vaardigheden om te zetten in effectief en waardevol onderwijs;
 • In de klas en op school onderzoek uit te voeren dankzij je competenties op het gebied van sociaalwetenschappelijk en praktijkonderzoek;
 • Met jouw bestuurskundige bekwaamheid een actieve rol te spelen bij het organiseren en innoveren van schoolbeleid.

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen.

Sociale wetenschappen
Business Administration

Wil je oplossingen bedenken voor complexe bedrijfskundige vraagstukken? Wij leren je hoe je wetenschappelijke methodes toepast in de praktijk en stomen je klaar voor een carrière in het bedrijfsleven.

Communication Studies

Met deze 1-jarige, Engelstalige master word je een hooggewaardeerde communicatiespecialist, die mensen en organisaties door complexe technologische en maatschappelijke verschuivingen heen kan loodsen.

Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen

In deze tweejarige Nederlandstalige masteropleiding leer je je passie voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde, informatica of ontwerpen creatief in te zetten voor leerlingen, scholen en maatschappij.

Educational Science and Technology

De masteropleiding Educational Science and Technology is er voor iedereen die geïnteresseerd is in onderwijs en training, maar zelf niet voor de klas wil staan.

European Studies

Het besturen van Europa is een complexe uitdaging. Bij European Studies doe je de expertise op om te kunnen werken in deze fascinerende omgeving waar verschillende overheidsniveaus samenkomen.

Philosophy of Science, Technology and Society

In de master Philosophy of Science, Technology and Society leer je hoe je de impact van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op de maatschappij kritisch kunt analyseren en beoordelen.

Psychology

Hoe handelen mensen? En hoe kunnen we psychologische kennis inzetten om problemen uit de praktijk op te lossen? Typisch vragen die aan bod komen tijdens de masteropleiding Psychology.

Public Administration

In deze eenjarige, Engelstalige master combineer je bestuurskunde met 21ste-eeuwse vaardigheden en interdisciplinair, technologisch georiënteerd onderzoek op een maatschappelijk gebied van je keuze.

Chat offline (info)