Programma & docent

De Masterclass Beleid, Politiek & Strategie heeft tot doel om je voldoende academische bagage mee te geven over democratische besluitvorming, beleid, en sturing hiervan. Veel aandacht besteden wij aan de synergie en spanningsvelden tussen politieke besluitvorming, het ontwikkelen en evalueren van beleid, en politiek-ambtelijke verhoudingen. We spiegelen de ‘beleidswerkelijkheid’ aan de ‘maatschappelijke werklelijkheid’ en de ‘politieke werkelijkheid’.

Onder coördinatie van kerndocent prof. dr. René Torenvlied leer je tijdens de masterclass alles over diverse thema's:

  1. Sturing: politiek en beleid
  2. Democratie en politieke besluitvorming
  3. Media logica en beleidsdiscours in politiek en bestuur
  4. Agendavorming, probleemdefiniëring
  5. Beleidsvoorbereiding
  6. Beleidsevaluatie
  7. Democratie en politieke besluitvorming
  8. Interactieve-beleidsvorming
  9. Politiek-ambtelijke verantwoording: theorie en praktijk
  10. Regionaal en Stedelijk bestuur
Ontvang digitale brochure

Negen weken college op vrijdag

De Masterclass Politiek, Beleid & Strategie vergt een parttime tijdsinvestering van negen weken (vrijgeroosterde schoolvakanties niet meegerekend). In die periode volg je wekelijks op vrijdag college, tijdens het startseminar ook op donderdag. Je kunt rekening houden met een studiebelasting van acht uur per week (exclusief colleges).

Docent(en)

Prof. dr. Rene Torenvlied

Rene is hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Twente heeft een brede expertise in de publieke sector, met een focus op innovaties, prestaties van netwerken, crisismanagement en beleidsimplementatie. Zijn onderzoek richt zich op thema’s zoals onderwijs, gezondheid, stedelijke ontwikkeling en arbeidsverhoudingen. Hij combineert fundamenteel onderzoek met toegepast evaluatieonderzoek, onder andere naar maatschappelijke rampen zoals de crisisorganisatie rond MH17 en de vuurwerkrampen in Nederland.

Dr. Ringo Ossewaarde

Ringo Ossewaarde is hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Twente, gespecialiseerd in sociologie van governance. Zijn onderzoek richt zich op veranderingen in de Europese publieke sfeer, waarbij hij aandacht besteedt aan digitale transformaties en de rol van vertrouwen in publieke organisaties. Hij verkent de normatieve en intellectuele tradities die ten grondslag liggen aan politieke en bestuurlijke processen in Europa. Door zijn werk in (inter)nationale tijdschriften heeft hij bijgedragen aan het begrip van complexe vraagstukken op het snijvlak van technologie, bestuur en samenleving. Zijn analyses bieden waardevolle inzichten voor zowel academische collega’s als beleidsmakers.

Essay als toets

Aan het eind van de masterclass word je getoetst door het schrijven van een essay waarin je jouw pas verworven kennis en inzichten toepast op een onderwerp naar keuze. Door deze wijze van toetsing worden theorie en praktijk optimaal geïntegreerd.

Activiteiten

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies