STEM NU!
Veilig elektronisch stemmenU hebt het vast wel eens in een film of televisieserie gezien: Voor een belangrijk gesprek dat niemand mag afluisteren wordt een beveiligde telefoonverbinding gebruikt.C:\Users\ChateniF\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\OH7GA6GA\MPj04384820000[1].jpg

Als u straks via het webformulier voor de verkiezingen uw stem uitbrengt wilt u natuurlijk ook dat uw stem op de juiste plek terecht komt en dat uw keuze onderweg niet opgepikt of gemanipuleerd wordt. Daarom wordt er voor diverse webformulieren van de UT gebruik gemaakt van een beveiligde internetverbinding. In de adresbalk ziet u dan httpS:// staan in plaats van http:// .

In het geval van de telefoon wordt er vaak gevraagd “Is dit een veilige lijn?”, maar dat hoeft u normaal gesproken voor een internetverbinding niet te doen. Dit wordt door uw browser gecontroleerd met behulp van zogenaamde veiligheidscertificaten. Natuurlijk moet uw browser ook weten of het certificaat echt is.

De browser heeft een lijst van internationaal erkende certificaatverstrekkers. De certificaten van de UT worden verstrekt door SURFnet. Helaas is SURFnet niet een van deze erkende certificaatverstrekkers. Daarom moet het certificaat met de hand geïnstalleerd worden op uw computer. Mocht u tijdens het inloggen een waarschuwing krijgen, dan is het certificaat nog niet geïnstalleerd. U kunt het certificaat dan tijdelijk accepteren. Hiermee maakt u toch gebruik van een veilige verbinding. U kunt vervolgens zelf controleren of het certificaat echt is en of u dus wel verbinding hebt met de juiste server.

Meer informatie over certificaten, hoe u ze kunt installeren en hoe u de authenticiteit kunt vaststellen kunt u vinden in de handleiding over certificaten op de ICTS website. Als u vragen heeft over de installatie van een certificaat op uw werkplek kunt u natuurlijk ook contact opnemen met de ICTS servicedesk.