De Niersfonds eHealth Voucher wordt jaarlijks uitgereikt aan een bachelor- of masterstudent, PhD of young alumnus (binnen drie jaar na afstuderen) die een innovatief idee heeft voor een eHealth-oplossing. De voucher, bestaande uit een bedrag van 5.000 euro, wordt mogelijk gemaakt door het Niersfonds, een Fonds op Naam bij het Universiteitsfonds Twente. De voucher wordt uitgereikt in samenwerking met de vakgroep Biomedische Signalen en Systemen van de Universiteit Twente en het eHealth cluster van Roessingh Research and Development.
Doel van het voucher is om nieuwe ideeën voor innovatieve eHealth-oplossingen te stimuleren. Deelnemers kunnen een idee of een prototype indienen, met daarbij een toelichting op de impact voor zorg of patiënt, het doel, de werking, de technische haalbaarheid en de verwachte marktpotentie. De prijs dient door de winnaar te worden ingezet als ‘seed money’ om het idee verder te brengen. Naast de geldprijs wordt - in overleg met de winnaar - bekeken op welke wijze de UT de winnaar kan ondersteunen met uren, materialen en werkruimte. Zodat het winnende idee kan worden uitgewerkt tot een prototype (bijv. in het Designlab) of het winnende prototype kan worden geëvalueerd en getest (begeleid door een onderzoeker).
Wie was Mr. J.L.M. Niers
Mr. J.L.M. Niers was Commissaris van de Koningin (CdK) van 15 mei 1972 tot 1 juli 1988. Deze geboren en getogen Tukker was leraar en advocaat in Hengelo en politiek actief als KVP/CDA raadslid, statenlid en senator. Hij was de eerste gedeputeerde die in zijn eigen provincie Commissaris van de Koningin werd. Op zijn verzoek werd bij zijn afscheid als CdK een fonds ingesteld ter financiering van de bijzondere leerstoel Neuromusculaire Bewegingssturing aan de Universiteit Twente. Deze leerstoel werd opgezet in samenwerking met revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede en ondergebracht bij het Universiteitsfonds Twente. Het Niersfonds heeft in 2021 besloten de jaarlijkse bijdrage aan de leerstoel om te zetten in een jaarlijks uit te reiken e eHealth Voucher.
Winnaar 2022
Nog niet bekend
Jury
De jury bestaat uit de volgende personen:
- Nico Versteeg (voorzitter), algemeen directeur provincie Overijssel
- Sabine Mulders, directeur-bestuurder Roessingh Research & Development
- Boony Thio, kinderlongarts en innovatie-ambassadeur MST
- Teresa Furtado Placido, innovatiemanager Carintreggeland
- Olga Meulenbroek, Strategic Intelligence Advisor Menzis
- Tim de Kraker, business developer Novel-T
- Mascha van der Voort, professor design engineering University of Twente
- Monique Tabak, associate professor Biomedische Signalen en Systemen University of Twente
Criteria & aanmelden
Criteria waaraan een voorstel dient te voldoen:
- Het moet gaan om een bachelor of masterstudent, dan wel een alumnus, van de Universiteit Twente. NB: ook PhD’s mogen meedoen, maar hun idee mag niet (hoofd)onderwerp zijn van hun promotie-onderzoek!
- De alumnus mag niet langer dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd.
- Het voorstel moet van een goede toelichting zijn voorzien, waarbij niet alleen is gekeken naar de technische haalbaarheid, maar ook naar relevantie en impact, de acceptatie in de praktijk (High Tech Human Touch) en de ‘marktpotentie’ (geen ‘technology-push’).
Procedure
- De voorstellen worden beoordeeld door een jury o.l.v. Nico Versteeg namens de provincie Overijssel.
- De jury draagt een winnaar voor. Deze wordt formeel ter vaststelling aan het bestuur van het Universiteitsfonds Twente voorgelegd.
Planning
- 4 september: deadline inzendingen
- week 12 september juryberaad
- September: evt nadere info opvragen bij aantal potentiële winnaars
- Oktober: bepalen winnaar
- November: uitreiking tijdens TechMed Event op de UT
Aanmelden
Stuur je voorstel vóór 5 september 2022 naar: Karen Wannyn (K.Wannyn@utwente.nl)