Jaarcampagne

GEEF OM TALENT: KIPAJI SCHOLARSCHIP FUND

Universiteitsfonds Twente
Uw gift telt, elk jaar weer!

Geef om talent

De allereerste Kipaji beurs ging naar een CTW student bij Sustainable Energy Technology (SET). Het betreft Suman Sapkota, graduate in Mechanical Engineering from Kathmandu University, Nepal.                                                                                 

Het Kipaji Scholarship Fund, opgezet door UT-relaties en – alumni, is bedoeld voor talentvolle engineering studenten uit landen waar de economie nog aan het opstarten is, zoals in delen van Zuid-Amerika, Afrika en ook Azië. Met deze beurs krijgen studenten de kans om aan de UT te studeren en om opgedane kennis weer mee terug te nemen naar het land van herkomst.Kipaji betekent schenking en talent in het Swahili.Suman Sapkota komt uit Dharan, een klein stadje in het oosten van Nepal. Hij heeft aan de universiteit van Kathmandu werktuigbouwkunde gestudeerd. Daarnaast heeft hij een online cursus genaamd 2.01x: Elements of Structures gevolgd die werd aangeboden door MITx, een initiatief voor online leren van het Massachusetts Institute of Technology. Suman Sapkota heeft stage gelopen bij E&T Nepal Private Limited, een Japans bedrijf dat werk outsourcet namens Honda Motor Company Limited.

“Ik ben een echte energiegek” is een uitspraak van jou.

Sapkota: “Ik heb een onverzadigbare passie voor hernieuwbare energie: hoe genereer je die, hoe verzamel je die en hoe distribueer je die. Het voelt als een enorm sterke magneet die me meer en meer aantrekt. Mijn project en mijn werk vallen samen met mijn passie, en mijn interesse gaat vooral uit naar onderzoek en informatie over hernieuwbare energie.

Wat wil je bereiken na je studie?

“Ik woon in een land waar potentieel zo’n 40.000 MW aan waterkracht kan worden opgewekt, maar waar slechts 600 MW wordt geproduceerd, waardoor het grootste deel van de bevolking 12 uur per dag zonder elektriciteit zit. Ik heb gekozen voor een carrière in de energie, zodat ik mijn steentje kan bijdragen aan het oplossen van de energiecrisis in mijn land.”

Wat voor wetenschappelijke of economische bijdrage ga je in je thuisland leveren?

“Mijn droom is om in samenwerking met de Nepalese overheid en internationale ngo’s centra voor hernieuwbare energie op zetten. Effectief gebruik van hernieuwbare energie kan jonge ondernemers en lokale huishoudens helpen de armoede verlichten. Het programma dat ik voor ogen heb zou een ondernemende houding bevorderen, jonge mensen van vaardigheden voorzien en incubatorprogramma’s opzetten om ondernemerschap te stimuleren in de Himalaya, waar geen elektriciteitsnet is.”“Vorig jaar heb ik meegewerkt aan projecten voor rampenbestrijding en hulpverlening waarvoor op verschillende plaatsen in het land na een aardbeving duurzame schoolgebouwen en onderkomens moesten worden gebouwd. Daarnaast moesten mensen worden voorzien van eerste levensbehoeften, medicijnen en metalen kookstellen om hun gezondheid en voedselvoorziening veilig te stellen.”

Waarom heb je gekozen voor de Universiteit Twente?

“Ik heb voor de Universiteit Twente gekozen vanwege de uitstekende opleiding Sustainable Energy Technology. De docenten hebben allemaal uitgebreide praktische ervaring, de laboratoria zijn van topkwaliteit, de werkomgeving is uitstekend en de internationale sfeer is inspirerend. De UT heeft alles wat een levenslange student als ik nodig heeft om zijn dorst naar kennis te lessen.”

Waar ben je nu mee bezig?

“Namasté! Dankzij het Kipaji Scholarship Fund kreeg ik de kans om in september 2016 te starten met de master Sustainable Energy Technology aan de Universiteit Twente. Er ging een nieuwe wereld voor mij open! Vol enthousiasme ben ik nu gestart met mijn tweede en afrondende jaar. Mijn studie in Twente stelt mij in staat om nieuwe kennis naar Nepal te brengen. Kennis die van groot belang kan zijn voor de energievoorziening van Nepal en daarmee voor de Nepalese economie! Zo help ik mijn landgenoten en mijn familie. Dat kan ik doen dankzij de Kipaji-beurs. Geeft u ook andere studenten zoals ik deze geweldige kans? Dank u wel: Dhan'yavāda!“

Suman Sapkota, Student Sustainable Energy Technology uit Nepal

STREEFBEDRAG €10.000

Universiteitsfonds Twente
Uw gift telt, elk jaar weer!
Doneer hier!