Health~Holland heeft vorige maand de resultaten bekend gemaakt van drie jaar innovatieprojecten voor kleine en middelgrote bedrijven (mkb). Deze MKB Call is een stimulatieregeling voor innovatief onderzoek door MKB-ondernemingen. Samen met onderzoeksorganisaties werken zij aan een concreet innovatievraagstuk dat leidt tot een nieuw of verbeterd product, dienst of proces.
In totaal zijn landelijk zo’n 50 projecten gehonoreerd, waarvan vier met deelname van de Universiteit Twente. Deze projecten laten zien hoe waardevol de samenwerking is tussen wetenschappelijk onderzoek en ondernemers uit de regio. Voor de UT is dit een bevestiging van hoe belangrijk deze regeling is voor praktisch toepasbaar onderzoek, maatschappelijke impact en langdurige samenwerking met het bedrijfsleven.
Bron: Infographic MKB Call Health~Holland (2025)
De MKB Call maakt het mogelijk voor de Universiteit Twente om nauwe, strategische samenwerkingen aan te gaan met innovatieve mkb-bedrijven. Veel van deze bedrijven beschikken over specialistische kennis en marktinzichten, maar missen soms de faciliteiten of de middelen om zelfstandig hoogwaardig onderzoek te doen. De MKB Call stelt Twentse onderzoekers in staat om actuele vraagstukken op het gebied van Life Sciences & Health op te pakken en gezamenlijk met mkb’ers innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Door in co-creatie technologie en kennis te ontwikkelen, worden niet alleen innovaties versneld naar de markt gebracht, maar draagt de UT ook actief bij aan de economische versterking van de bedrijvigheid in het MedTech bedrijvencluster Twente.
De vier recent toegekende projecten op een rij:
Het UROCOAT project
Het UROCOAT-project richt zich op de ontwikkeling van een innovatieve, niet-antimicrobiële coating voor urinekatheters die bacteriële hechting en infectie duurzaam voorkomt. Doel is om katheter gerelateerde urineweginfecties, die vaak tot ernstige complicaties leiden, met 50–90% te verminderen. De technologie bouwt voort op bio-geïnspireerde lipidecoatings van LipoCoat en wordt in samenwerking met de Universiteit Twente geoptimaliseerd voor klinisch gebruik in de urologie. Dit kan leiden tot minder zorginfecties, lagere kosten en minder antibioticaresistentie.
In dit project werken de Universiteit Twente (o.l.v. prof. dr. Pascal Jonkheijm) het bedrijf LipoCoat B.V. samen.
Het OG-CART project
Niet effectief behandelde kraakbeenbeschadiging kunnen het ontstaan van artrose verergeren/versnellen. Om pijn en mobiliteitsproblemen bij patiënten met een kraakbeendefect effectiever aan te pakken, ontwikkelt dit project een nieuwe orthopedische weefsellijm die kraakbeenhersteltechnieken beter ondersteunt dan de huidige standaard. De lijm is gebaseerd op Hy2Care’s CartRevive®, dat beter hecht aan weefsel, sneller uithardt en sterker is dan de veelgebruikte maar suboptimale bestaande lijmen. Hiermee wordt ingespeeld op de vraag van orthopedisch chirurgen naar een krachtiger en betrouwbaarder alternatief dat daadwerkelijk bijdraagt aan kraakbeenherstel voor de patiënt.
In dit project werken de Universiteit Twente (o.l.v. prof. dr. Marcel Karperien) en het bedrijf Hy2Care B.V. samen.
Het MAGIC-AIM project
Het MAGIC-AIM project streeft naar een doorbraak in de vroege en nauwkeurige diagnose van gastro-intestinale aandoeningen, met als doel betere patiëntuitkomsten en minder invasieve procedures. Dit wordt gerealiseerd via een innovatief platform dat een magnetisch aangestuurde capsule-endoscoop combineert met kunstmatige intelligentie en Extended Reality. Door automatische beeldanalyse en nauwkeurige navigatie wordt de diagnostische precisie verhoogd en de werklast voor artsen verlaagd. Het project doorloopt gefaseerde validatie en testtrajecten om de technologie klinisch toepasbaar te maken en zo de gezondheidszorg structureel te verbeteren.
In dit project werken de Universiteit Twente (o.l.v. dr. Islam Khalil) en het bedrijf HapMag B.V. samen.
Het MAAT-CTC project
Om artsen te helpen betere en persoonlijkere behandelkeuzes te maken bij uitgezaaide kanker, ontwikkelt dit project een gevoelige, minimaal invasieve test om de effectiviteit van medicijn op circulerende tumorcellen (CTC’s) nauwkeurig in kaart te brengen. Dit gebeurt met behulp van FETCH-technologie voor het isoleren van CTC’s uit bloed, gecombineerd met een nieuwe oligonucleotide-gebaseerde single-cell detectiemethode waarmee tientallen medicijnen tegelijk kunnen worden gemeten. Deze aanpak voorkomt herhaalde en pijnlijke tumorbiopten bij patiënten en maakt real-time monitoring van de ziekte mogelijk.
In dit project werken de Universiteit Twente (o.l.v. prof. dr. Pascal Jonkheijm) het bedrijf FETCH B.V. samen.