Events

PIHC Events

Elk jaar organiseert Pioneers in Health Care twee evenementen. We starten de nieuwe projectronde in september met het PIHC Matchmaking event op de UT, waar onderzoekers en clinici elkaar kunnen ontmoeten en een match vinden voor het schrijven van een projectaanvraag.
Daarnaast organiseren we in januari de PIHC Award ceremony, afwisselend georganiseerd door MST, ZGT, Saxion of Deventer Ziekenhuis. Onder feestelijke omstandigheden krijgen de aanvragers te horen krijgen welke voorstellen een PIHC voucher ontvangen. 

  • PIHC Matchmaking event 2025 (inclusief registratie)

    Op maandag 15 september 2025, van 17:15 tot 19:45 uur, organiseren we het PIHC Matchmaking-evenement in het TechMed Centre. Onderzoekers en clinici kunnen tijdens het 'eten en daten' een partner vinden om hun idee om te zetten in een PIHC2025-voorstel.
    De avond kan niet alleen leiden tot inspirerende nieuwe projectvoorstellen voor de PIHC-call 2025, maar ook tot langdurige samenwerkingen, aanvullende financiering en klinische impact.

    Programma

    17.15-17.30

    Ontvangst 

    17.30-17.35

    Welkom door Jojanneke Schuiling-Jukes (PIHC)

    17.35-18.15

    Presentaties

    18.15-18.30

    Korte pauze

    18.30-18.40

    Pitches 'ik ben op zoek naar', 10x 1 minuut

    18.40-19.30

    Eten & daten

    19.30-19.45

    sluiting

    Registratie
    Voor registratie verwijzen wij u door naar de Engelstalige website

  • Jaarlijkse PIHC events

    Elk projectjaar organiseert Pioneers in Health Care twee evenementen. Half september starten we de nieuwe projectronde met het PIHC Matchmaking event, georganiseerd op de UT. De avond biedt onderzoekers van Saxion en de UT en clinici van MST, ZGT en Deventer Ziekenhuis hun match te vinden voor hun PIHC aanvraag en te leren wat PIHC hen te bieden heeft. Tijdens het avondprogramma, van ca 17.15-20.15, zullen onderzoekers die in eerdere jaren een PIHC voucher hebben ontvangen hun eerste resultaten presenteren en je meenemen op hun reis naar impact. Ze geven de aanwezigen tips voor het vinden van partners, de samenwerking, het schrijven van de aanvraag en de start van het project, om zo van elkaar te kunnen leren. Het tweede deel van de avond staat in het teken van 'eten en daten'. De deelnemers gaan onder het genot van een hapje en drankje met elkaar in gesprek: welke expertise kun je bieden en waar ben je naar op zoek? Kortom, het is een zeer geschikt moment je match te vinden voor een PIHC voorstel, nieuwe mensen te leren kennen, of bij te praten met bestaande contacten. 

    Daarnaast organiseren we in januari de PIHC Award ceremony, afwisselend georganiseerd door MST, ZGT, Saxion en Deventer Ziekenhuis. Tijdens deze feestelijk avond blikken we eerst terug met inspirerende presentaties van PIHC projecten uit eerdere jaren. Na het diner gaan we over tot het uitreiken van de 10 ‘Technologisch pionieren in de zorg’ en ‘Technologie toepassen in de zorg’ vouchers aan de aanvragers die vol spanning in de zaal zitten. De ontvangers van een voucher zullen in een korte pitch aan u vertellen hoe zij verwachten dat specifieke technologie kan bijdragen aan het oplossen van zeer diverse klinische uitdagingen.

  • Terugblik PIHC2024 Award Ceremony

    PIONEERS IN HEALTHCARE: SAMENWERKING EN INNOVATIE VOOR BETERE ZORG

    Op donderdag 30 januari 2025 kwamen ruim 100 zorgprofessionals en onderzoekers samen in Medisch Spectrum Twente (MST) voor de uitreiking van de Pioneers in Health Care (PIHC) vouchers. De vouchers, afkomstig uit het PIHC innovatiefonds, maken vernieuwende projecten mogelijk die de gezondheidszorg verbeteren en patiëntvriendelijker maken.
    Dit jaarlijkse evenement, voor de 11e keer georganiseerd in een samenwerking tussen MST, Saxion, Universiteit Twente, Deventer Ziekenhuis en ZGT, benadrukt het belang van duurzame samenwerking tussen kennisinstellingen en zorgorganisaties.

    UITDAGINGEN EN INNOVATIES

    Van de 37 ingediende voorstellen zijn er dit jaar 10 geselecteerd, die elk een subsidie van 60.000 euro ontvangen. Deze projecten gaan over diverse medische uitdagingen en technologische innovaties, met als doel de zorg voor patiënten te verbeteren en de efficiëntie binnen de gezondheidszorg te verhogen. De projecten die dit jaar van start gaan, richten zich op diagnoses als  slaapapneu en endometriose, hartfalen, astma, kanker en op technologieën als geavanceerde AI-systemen, innovatieve beeldvorming en 3D printing .

    IMPACT OP DIAGNOSTIEK EN GEPERSONALISEERD ZORG

    Tijdens de avond presenteerden Anneriet Dassen  en Maureen Guichelaar, beiden medisch specialist in MST, de resultaten van hun onderzoek waarvoor zij in 2022 een PIHC voucher ontvingen.  Hun werk laat zien welke impact de vouchers hebben op het verbeteren van diagnostiek en gepersonaliseerde zorg. Maureen Guichelaar ontwikkelde een AI-model op basis van MRI data om  een specifieke vorm van leverkanker vroegtijdig te voorspellen. Dit model voorkomt onnodige onderzoeken voor de meeste patiënten en zorgt voor verbeterde diagnostiek via MRI bij de patiënten die dat nodig hebben.  Dit zal leiden tot een snellere diagnose van leverkanker, met betere behandelingsopties en overlevingskansen.
    Anneriet Dassen presenteerde haar onderzoek naar het digitale Patients-Like-Me (PLM)-dashboard, wat borstkankerpatiënten helpt om samen met hun zorgverlener de best passende behandeling te kiezen. Dit dasboard combineert prognoses met lange-termijn-uitkomst, zoals pijn en vermoeidheid en maakt deze gegevens inzichtelijk voor de patiënt. Dit stelt patiënten in staat om beter geïnformeerd beslissingen te nemen

    GOEDE STIMULANS

    Miriam Vollenbroek, lid Raad van Bestuur MST, benadrukte het belang van de PIHC-vouchers: “Samenwerken tussen academische instellingen en zorgorganisaties is belangrijk. Door samen innovatieve oplossingen te ontwikkelen, geven we vorm aan transformatie van de gezondheidszorg. De PIHC-subsidies zijn een goede stimulans in de samenwerking.”

    FOTOS

    Fotos van de PIHC2024 Award ceremony zijn geplaatst op de Engelstalige website.