Pionieren op Gezondheidstechnologie & MedTech aan de Universiteit Twente
Uitdagingen in de gezondheidszorg vragen om slimmere, duurzamere oplossingen. Blijft zorg altijd direct beschikbaar? Het personeelstekort neemt elk jaar toe terwijl de bevolking blijft vergrijzen. De betaalbaarheid van de zorg is in gevaar, vooral nu het aantal chronische aandoeningen toeneemt. En wat doet klimaatverandering met onze gezondheid? Nieuwe infectieziekten, hittestress en luchtvervuiling hebben een directe impact op ons welzijn, terwijl de gezondheidszorg zelf een grote ecologische voetafdruk heeft. De Universiteit Twente combineert onderwijs, onderzoek en ondernemerschap om innovaties te realiseren die zorgprofessionals ondersteunen, ziekten en verdere ziektelast voorkomen en behandelingen personaliseren. Ons doel is het creëren van gezondheidstechnologie die de mens begrijpt.
Geïntegreerde Wearables & Biosensoren
Slimme technologie kan professionals in de gezondheidszorg ondersteunen. Gegevens van geavanceerde wearables zoals smartwatches en biosensoren maken real-time monitoring van vitale functies, stressniveaus en omgevingsblootstellingen mogelijk. Door samenwerking van fysiologen en datawetenschappers bedenken we preventieve oplossingen om ziekte en ziektelast zoveel mogelijk te voorkomen. En we bedenken hoe we continue informatiestromen kunnen omzetten in bruikbare inzichten die zowel patiënten als artsen in staat stellen weloverwogen beslissingen te nemen.
Gepersonaliseerde diagnose en behandeling
We doen interdisciplinair MedTech-onderzoek op het gebied van medische beeldvorming, lab-op-chips en organen-op-chips. Daarmee ontwikkelen we oplossingen waarmee we ziekten vroeger en nauwkeuriger kunnen opsporen en behandelingen op maat kunnen maken met betere uitkomsten. In onze laboratoria ontwikkelen oplossingen voor naaldloos injecteren zonder pijn. We ontwikkelen ook orgaan-op-chipmodellen om nieuwe medicijnen veilig te testen. En onze AI-gestuurde beeldvormingssystemen detecteren subtiele biomarkers. Dit alles brengt ons dichter bij zorg waarbij de patiënt centraal staat.
AI & Robotica in zorgverlening
In het TechMed Centrum gebruiken we kunstmatige intelligentie, machine learning en robotica om de nauwkeurigheid en productiviteit van zorg te verhogen. Binnen onze onderzoeksgroepen vind je slimme software die ziekenhuisroosters plant en de logistiek verbetert. We werken aan sociale robots die vriendschap bieden op dementieafdelingen. Ons doel is simpel: we willen gezondheidswerkers niet vervangen, maar ze meer tijd geven voor wat echt belangrijk is: medelevende menselijke interactie. We willen dat zorgverleners met empathie en aandacht voor patiënten zorgen.
Duurzame en klimaatbestendige gezondheidszorg
De gezondheidszorg moet duurzamer worden omdat ziekenhuizen en klinieken veel energie en grondstoffen gebruiken. Aan de Universiteit Twente werken we aan groenere oplossingen voor een gezondere planeet. Ons onderzoek richt zich op energiebesparende medische apparatuur, het omlaag brengen van de benodigde materialen en grondstoffen, recyclebare materialen voor biosensoren en gebouwontwerpen die zich aanpassen aan een veranderend klimaat. Dit helpt de milieu-impact van ziekenhuizen te verminderen. Tegelijkertijd bestuderen we hoe hittestress, luchtvervuiling en nieuwe infecties de gezondheid van mensen beïnvloeden. Door beide te doen, zorgen we ervoor dat onze Gezondheidstechnologie innovaties goed zijn voor patiënten en voor de aarde.
Het TechMed Centrum: innovatieHub
Het TechMed Centrum is ons vlaggenschip op het gebied van innovatie in de gezondheidszorg en de medische technologie. Het is uitgerust met ultramoderne laboratoria, preklinische testomgevingen en gesimuleerde ziekenhuis proeftuinen. We brengen prototypes snel naar de klinische praktijk en stimuleren het innovatie ecosysteem zowel in de gezondheidszorgsector als het MedTech bedrijvencluster en zowel in Nederland als in de Duitse grensregio. Binnen het Health domein op de UT leggen we de nadruk op samenwerking. Hier creëren ingenieurs, medisch professionals, ondernemers en beleidsmakers samen de gezondheidstechnologieën van morgen. Dit zorgt ervoor dat technologie 'werkt', en wordt begrepen en omarmd. Zo werken wij aan duurzame en gepersonaliseerde gezondheidszorg door middel van Technologie.