UTTechMedTechMed CentrumEvenementenAankomende evenementenTerugblik op de ontwikkeling van Elektrocardiografie

Terugblik op de ontwikkeling van Elektrocardiografie

Stap terug in de tijd en ontdek het boeiende verhaal van Dr. Willem Einthoven, een pionier in de medische wereld die de geschiedenis veranderde met zijn innovatieve ECG-opstelling. In 1901 ontwierp Dr. Einthoven een revolutionair systeem met een snaargalvanometer, waarmee hij een nieuw tijdperk in de geneeskunde inluidde. Precies 100 jaar geleden, in 1924, werd de buitengewone bijdrage van Willem Einthoven wereldwijd erkend met de toekenning van de Nobelprijs. Zijn grensverleggende werk op het gebied van medische technologie markeerde een keerpunt in de wetenschap en legde de basis voor de evolutie van diagnostische instrumenten.

Op deze dag vieren we niet alleen het baanbrekende werk van Dr. Einthoven, maar ook het 45-jarig bestaan van de Historische Studieverzameling van EEMCS. Als eerbetoon aan deze mijlpaal organiseert de commissie Studieverzameling een bijzonder evenement waarbij een zorgvuldig samengestelde vitrine wordt onthuld. Deze vitrine herbergt de historische Boulitte ECG-recorder, een uniek stuk uit circa 1930 dat bezoekers meeneemt op een reis door de tijd.

Sluit je aan bij ons op deze gedenkwaardige dag, waar geschiedenis en innovatie samenkomen. Ervaar de onthulling van de vitrine, bewonder de technologische erfenis van Willem Einthoven en laat je inspireren door de evolutie van medische instrumenten. Deze gelegenheid biedt een unieke kans om de connectie tussen verleden, heden en toekomst van de medische wereld te ontdekken. Wees getuige van de vooruitgang, vier de geschiedenis en laat je leiden door de inspiratie voor toekomstige doorbraken in medisch onderzoek en technologie.

Waar & Wanneer

  • Datum: 29 februari 2024
  • Tijd: 15.00 - 17.30
  • Locatie: TechMed Centre (TL 1133), op de campus van de Universiteit Twente
  • Taal: Nederlands

Programma

15.00 - 15.15

Ontvangst in Auditorium met koffie/thee

15.15 - 15.25

Welkomstwoord
ir. Remke Burie - Managing director TechMed Centre

15.25 - 15.50

Het meettechnisch vernuft van Einthoven
Prof.dr.ir. Paul Regtien

15.50 - 16.05

Pauze

16.05 - 16.30

ECG innovaties door de jaren heen
Prof.dr.ir. Piet Bergveld

16.30 - 16.45

Onthulling Boulitte-electrocardiograaf in Atrium met korte toespraak
Dr. Heleen Miedema, wegbereider van de Technische Geneeskunde

16.45 - 17.30

Borrel

Registratie

We vragen je om jezelf te registreren voor het symposium (tussen 15.00 - 16.30). Zodoende kunnen we een goede inschatting maken van de te bestellen catering en het aantal beschikbare plaatsen (we gaan van ca. 60 personen). Wil je enkel de onthulling van de Boulitte volgen, dan kun je om 16.30, zonder registratie, naar het Atrium in het TechMed Centre komen.

Registratieformulier voor het symposium
Klik hier