Brainstormen en testen

UT-nieuw 30 nov 2005

Tijdens een brainstorm meteen laten zien wat je voor ogen hebt, of mensen in bepaalde beroepsgroepen trainen zonder dat ze brokken kunnen maken. Mix een flinke scheut virtual reality met een even grote dosis gaming en je hebt ongeveer het concept van de T-Xchange Cell te pakken. Donderdag was de aftrap.

`Let us take you into a new world of transformation', klinkt het kort voor aanvang van de officiële opening van de T-Xchange Cell. De omgeving, het nieuwe virtual reality-lab van de UT, oogt futuristisch met de vele beeldschermen, neon-verlichting en het tapijt van kunstgras. Voor de duidelijkheid: `You are not in a fancy discotheque.'

De T-Xchange is inderdaad geen nieuwe club, maar een nieuw concept om met behulp van gaming en virtual reality innovatieprocessen te versnellen. Naast de UT zijn de stichting Virtual Valley Twente, Thales Nederland, Indes en Vrest bij de oprichting betrokken. Het idee achter het lab is even simpel als doeltreffend: veel brainstorms schieten hun doel voorbij doordat mensen zich eenvoudig weg geen voorstelling kunnen maken van een plan zoals een collega dat voor zich ziet. Iets levensecht visualiseren met behulp van virtual reality maakt het duidelijker, waardoor er betere brainstorms ontstaat en ideeën op waarde geschat worden. Dat is weer goed voor het innovatievermogen van het Nederlandse bedrijfsleven.

Maar, een betere brainstorm is slechts een van de mogelijkheden. Zo kunnen chirurgen-in-opleiding met behulp van de T-Xchange Cell in een virtuele wereld hun vaardigheden trainen (`training outside the operating room', zoals UT-alumnus Eelco Kunst van Vrest het noemt) en productontwikkelaars kunnen het gebruiken voor bijvoorbeeld een doelgroeponderzoek; met de Urban Mobility Game, om maar eens een voorbeeld te noemen, kunnen ze vervoersconcepten uitgebreid testen door te gamen.

Rector Henk Zijm denkt dat het project van Kennispark Twente de economische ontwikkeling van de regio Twente kan versnellen. `Het is meer dan de playground van Dick Arnold (directeur research & technologie van Thales en initiatiefnemer van de T-Xchange Cell, red.), zoals ik al ergens heb gelezen.'