UTMindlab

Mindlab: een theatervoorstelling die het hart van de wetenschap raakt

Mindlab is een theatervoorstelling die het hart van de wetenschap raakt. Mindlab inspireert en daagt uit om - met elkaar - na te denken en in gesprek te gaan over wat belangrijk is in het dagelijks werk, je carrière en je leven – binnen en buiten de universiteit. Met Mindlab willen we een positieve bijdrage leveren aan het werk- en leefklimaat van onze universiteit; aan een open en veilig klimaat waarin iedereen zich thuis voelt. Mindlab is drempelverlagend, pakkend en uniek.

"Je bent niet wie je denkt dat je bent. Je bent wat je doet."

Mindlab terug OP de CAMPUS IN NAJAAR 2023   

Mindlab komt terug in het najaar van 2023! Na twee succesvolle voorstellingen op 4 april 2023, zullen er ook in het najaar twee voorstellingen zijn in het Agora-theater in Vrijhof. Iedereen die bij de UT werkt, is van harte welkom om Mindlab mee te maken. Houdt deze pagina in de gaten voor de nieuwe speeldata, of stuur een mail naar teammindlab-hr@utwente.nl om alvast op de wachtlijst te komen. 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan snel de trailer! 

Zo begon Mindlab

Prof. dr. Ellen Giebels (vicedecaan van de Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences) is de initiatiefnemer van Mindlab. In het kort lees je hier waarom. In dit interview over Mindlab in U-Today vertelt Ellen haar volledige verhaal. 

Dit is waarom Ellen het initiatief nam...

De wetenschap ligt onder een vergrootglas. Integriteitsvraagstukken, opbrengst voor de samenleving, kwaliteit van onderwijs, internationalisering en financiering. Er wordt steeds meer van ons gevraagd. Tegelijkertijd blijft voor mij de wetenschap een fantastische plek om te werken. De afgelopen jaren bekruipt mij wel steeds vaker het gevoel: Hoe houd ik alle ballen in de lucht? En wat doet er echt toe? En dat hoor en zie ik ook om me heen. Een goed moment dus om eens stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk? Afgelopen jaar bezocht ik twee theatervoorstellingen van TheaterMakers Radio Kootwijk: Rauw (over werk en leven bij de Nationale Politie) en Vuurdoop (over de landmacht) en toen werd ik geraakt door de inhoudelijke en artistieke kwaliteit van de voorstellingen en de bijbehorende programma’s. Ik dacht gelijk: zoiets wil ik ook voor de wetenschap. En nu is het zover!”

Ellen Giebels

Het is nu een goed moment om stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk?

Ellen Giebels

Destijdse Vicevoorzitter van het College van Bestuur, dr. Mirjam Bult, is blij met het initiatief en vertelt waarom de Mindlab zo belangrijk is voor de UT:

"Integriteit in alle domeinen – sociaal, wetenschappelijk en zakelijk – vormt bij het werken in de wetenschap het fundament. Daarbij hoort een open werk- en leefklimaat waarin het bespreekbaar maken van dilemma’s vanzelfsprekend is. Of het nu gaat om ethische dilemma’s die spelen rondom een onderzoek dat je doet, om ongewenste omgangsvormen, om het ervaren van werk- en prestatiedruk of om het gevoel dat er te weinig – of ongelijke – waardering en erkenning is voor het werk dat je doet. Onze UT-campus moet een omgeving zijn waarin iedereen veilig kan praten, werken, studeren, wonen en leven. Integriteit en veiligheid zijn dan ook niet voor niets speerpunten in onze nieuwe strategie Shaping2030. Mindlab is een waardevol en andersoortig initiatief dat ons helpt om met elkaar soms moeilijke onderwerpen te benoemen en van waaruit we verder samen kunnen werken aan een nog veiligere universiteit waarin de mens centraal staat."

Mirjam Bult

Versterken van een open klimaat om dilemma’s in een veilige omgeving te kunnen benoemen, doordenken en aanpakken is essentieel binnen onze universiteit. Dit is precies wat Mindlab in beweging zet’

Mirjam Bult

Op 13 februari 2020 was de première van Mindlab in de Theaterloods in Radio Kootwijk, het huistheater van TheaterMakers Radio Kootwijk. De première was een overweldigend succes. De reacties variëren van 'indrukwekkend' en 'het triggert je echt om te reflecteren en gesprekken aan te gaan' tot 'zeer herkenbaar' en 'aangrijpend'. Na de première was Mindlab zes keer te zien in de Vrijhof, het theather van de UT. Meer dan 550 medewerkers hebben in februari en maart 2022 Mindlab gezien: "Echt goed dat de UT dit initiatief heeft genomen, Mindlab komt absoluut binnen."

Daarna was Mindlab klaar om verder te gaan. Naar de Universiteit Utrecht bijvoorbeeld. En daarna zou het weer terugkomen naar de UT. Dat bleek onmogelijk: de uitbraak van het coronavirus begon. In mei 2021 was Mindlab terug, maar dan met Mindlab Online. Mindlab Online bood medewerkers een unieke kans om toch Mindlab bij te wonen. Mindlab Online was een evenement dat leden van de UT-gemeenschap - thuis op de bank of aan de keukentafel - een echte online theaterervaring bezorgde.