UTMindlab

Mindlab: een (online) theatervoorstelling die het hart van de wetenschap raakt

Mindlab is een theatervoorstelling die het hart van de wetenschap raakt. Over waarheidsvinding, waarden en waarachtigheid binnen het instituut ‘de universiteit’. Een sciencefictionthriller die ons allen kan overkomen als we onze eigen waarheid en impact van handelen in volledige transparantie durven te beleven. Als cognitieve dissonantiereductie onze mind heeft verlaten…Veni, Vidi, Vici? Een uitdagende theatervoorstelling voor eenieder die met hart en ziel een groot deel van zijn leven deelt binnen de universiteit.  Voor diegene die ooit wil zeggen: "het was alle moeite werkelijk waard".

"Je bent niet wie je denkt dat je bent. Je bent wat je doet."

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan snel de trailer! 

Première en zes voorstellingen op campus

Op 13 februari de première van Mindlab in de Theaterloods in Radio Kootwijk, het huistheater van TheaterMakers Radio Kootwijk. De première was een overweldigend succes. De reacties variëren van 'indrukwekkend' en 'het triggert je echt om te reflecteren en gesprekken aan te gaan' tot 'zeer herkenbaar' en 'aangrijpend'. Na de première was Mindlab zes keer te zien in de Vrijhof, het theather van de UT. Meer dan 550 medewerkers hebben in februari en maart Mindlab gezien: "Echt goed dat de UT dit initiatief heeft genomen, Mindlab komt absoluut binnen."

Uitbraak coronavirus stopt reis Mindlab, maar laat Mindlab Online beginnen

Daarna was het tijd om met Mindlab verder te reizen. Naar de Universiteit Utrecht bijvoorbeeld. Om later nog weer een keer terug te komen naar Enschede, naar de UT. Dat lukte niet: de coronacricis brak uit. Maar in mei van dit jaar waren we terug. Met Mindlab Online. Mindlab Online gaf medewerkers de unieke kans om Mindlab toch mee te maken. Mindlab Online was een event dat medewerkers - thuis vanaf de bank of aan de keukentafel - een echt theatergevoel gaf en liet ervaren wat Mindlab kan brengen. En dat dit gelukt is, bleek wel uit de reacties!

Wat Mindlab brengt

Mindlab inspireert en daagt uit om - met elkaar - na te denken en in gesprek te gaan over wat belangrijk is in het dagelijks werk, je carrière en je leven – binnen en buiten de universiteit. Met Mindlab willen we een positieve bijdrage leveren aan het werk- en leefklimaat van de Universiteit Twente. Aan een open en veilig klimaat waarin iedereen zich thuis voelt. Mindlab is drempelverlagend, pakkend en uniek.

Zo begon Mindlab

Prof. dr. Ellen Giebels (vicedecaan van de Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences) is de initiatiefnemer van Mindlab. In het kort lees je hier waarom. In dit interview over Mindlab in U-Today vertelt Ellen haar volledige verhaal. 

Dit is waarom Ellen het initiatief nam...

De wetenschap ligt onder een vergrootglas. Integriteitsvraagstukken, opbrengst voor de samenleving, kwaliteit van onderwijs, internationalisering en financiering. Er wordt steeds meer van ons gevraagd. Tegelijkertijd blijft voor mij de wetenschap een fantastische plek om te werken. De afgelopen jaren bekruipt mij wel steeds vaker het gevoel: Hoe houd ik alle ballen in de lucht? En wat doet er echt toe? En dat hoor en zie ik ook om me heen. Een goed moment dus om eens stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk? Afgelopen jaar bezocht ik twee theatervoorstellingen van TheaterMakers Radio Kootwijk: Rauw (over werk en leven bij de Nationale Politie) en Vuurdoop (over de landmacht) en toen werd ik geraakt door de inhoudelijke en artistieke kwaliteit van de voorstellingen en de bijbehorende programma’s. Ik dacht gelijk: zoiets wil ik ook voor de wetenschap. En nu is het zover!”

Ellen Giebels
“Het is nu een goed moment om stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk?”
Ellen Giebels

Vicevoorzitter van het College van Bestuur, dr. Mirjam Bult, is blij met het initiatief en vertelt waarom de Mindlab zo belangrijk is voor de UT:

"Integriteit in alle domeinen – sociaal, wetenschappelijk en zakelijk – vormt bij het werken in de wetenschap het fundament. Daarbij hoort een open werk- en leefklimaat waarin het bespreekbaar maken van dilemma’s vanzelfsprekend is. Of het nu gaat om ethische dilemma’s die spelen rondom een onderzoek dat je doet, om ongewenste omgangsvormen, om het ervaren van werk- en prestatiedruk of om het gevoel dat er te weinig – of ongelijke – waardering en erkenning is voor het werk dat je doet. Onze UT-campus moet een omgeving zijn waarin iedereen veilig kan praten, werken, studeren, wonen en leven. Integriteit en veiligheid zijn dan ook niet voor niets speerpunten in onze nieuwe strategie Shaping2030. Mindlab is een waardevol en andersoortig initiatief dat ons helpt om met elkaar soms moeilijke onderwerpen te benoemen en van waaruit we verder samen kunnen werken aan een nog veiligere universiteit waarin de mens centraal staat."

Mirjam Bult
“Versterken van een open klimaat om dilemma’s in een veilige omgeving te kunnen benoemen, doordenken en aanpakken is essentieel binnen onze universiteit. Dit is precies wat Mindlab in beweging zet’”
Mirjam Bult