Welkom bij het MESA+ Instituut van de Universiteit Twente. Meer informatie over MESA+ vind je op onze engelstalige website.
Actueel
‘Ontwateren’ biogrondstoffen kan veel energiezuiniger
Hybride nanomaterialen als krachtpatsers voor miniatuur energie-opslag
De ontwikkeling van nieuwe elektronica vergt een zoektocht naar materialen met ongekende eigenschappen. Voor plaatselijke elektrische energie opslag op een chip, en zeer snelle ontlading daarvan, wordt naar speciale ferroelektrische materialen gekeken. Wetenschappers van de anorganische materiaalkunde groep van het MESA+ instituut aan de Universiteit Twente wisselen dunne laagjes van twee materialen, loodzirkonaat en lanthaan-gedoteerd loodzirkonaat-titanaat, af en laten zien dat de gunstige eigenschappen van beide materialen elkaar versterken. Bovendien zorgt de gelaagdheid er ook nog eens voor dat de maximale spanning die aangebracht kan worden aanzienlijk hoger uitvalt. Het resultaat is een vier maal hogere energiedichtheid gepaard met een zeer hoge afgifte efficiëntie (81.2 %). Dit werd recentelijk gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Advanced Energy Materials.
Terugblik MESA+ Meeting 2022
Vorige week vond de jaarlijkse MESA+ Meeting plaats in de Kinepolis in Enschede. Het was een geslaagde bijeenkomst, met veel tijd om te netwerken, kennis te delen, onderzoek en programma's voor het voetlicht te brengen en de samenwerking tussen verschillende onderzoeksgroepen te verbeteren. Het programma omvatte lezingen door wetenschappers van MESA+, internationaal erkende wetenschappers, netwerk- en parallelsessies, en natuurlijk de MESA+ posterwedstrijd.
"Telefoontje van The Times plantte het zaadje"
Chips die kanker vroeg opsporen in urine, of die de bloed-brein barrière nabootsen. De vloeistofsystemen die prof. Loes Segerink ontwikkelt, kunnen het verschil gaan maken in de gezondheidszorg. “Bij dit onderzoek moet je ook erkennen wat je niet weet”, aldus Segerink. “Dan ga je even buurten bij iemand die het misschien wel weet. Zo krijg je de mooiste samenwerking.” Daarnaast hecht zij grote waarde aan ‘outreach’: ze vertelt het verhaal van haar onderzoek graag, op basisscholen, festivals en in de media. Prof.dr.ir. Loes Segerink houdt haar intreerede, als hoogleraar Biomedical Microdevices aan de Universiteit Twente (TechMed Centrum), op 17 juni 2022.
Hoe ontwerp je een optimaal windpark?
Afgelopen maand kondigden Nederland, Duitsland, België en Denemarken aan het aantal windmolens op de Noordzee te vertienvoudigen. Het team van ‘Featured Scientist’ Dr. Richard Stevens doet onderzoek naar de complexe stroming van de wind tussen zoveel windmolens. Met hun nieuwe computermodellen berekenen ze onder andere de optimale lay-out van nieuwe windparken zoals die op de Noordzee.
Events
01Jul
Promotie Yorick Birkhölzer | Nanoscale strain control of oxide thin films
08Jul
Promotie Elsbeth Bossink | Recreating the gut on-chip - Sensors and fabrication technologies for aerobic intestinal host – anaerobic microbiota research
13Jul
Promotie Yury Smirnov | Pulsed Laser Deposition of Transparent Conducting Oxides for Efficient Photovoltaics