UTFaculteitenETSEKCTVoorbeeldprojecten

Voorbeeldprojecten

Systems Engineering Toolbox

Met en voor Rijkswaterstaat hebben we een Systems Engineering toolbox ontwikkeld. Deze toolbox kan gebruikt worden om teamwork te verbeteren wanneer er met Systems Engineering gewerkt wordt. De toolbox bestaat uit kleine kaartjes met korte instructies hoe een Systems Engineering stap kan worden uitgevoerd. Op elk kaart staat een QR code welke met een smartphone gescand kan worden waarna de gebruiker doorgelinkt wordt naar een website met verdere details over de stap. Dit project is wetenschappelijk onderbouwd en de publicatie is te vinden in het Journal of Systems Research and Behavioral Science. Het artikel kan hier worden gedownload.

het A3AO project

Met de A3A0 posters kan cruciale Systems Engineering informatie worden weergegeven in poster-vorm op A3-formaat. Deze poster heeft een voorkant en een achterkant. De voorkant wordt gebruikt om Systems Engineering elementen grafisch weer te geven in schema's en figuren. De achterkant wordt gebruikt voor tekstuele toelichting. Door de informatie op deze manier op een beknopte manier te presenteren ontstaat een gedegen projectoverzicht. De onderdelen en structuur/layout van de A3AO poster zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar hoe technische informatie efficiënt en effectief kan worden gecommuniceerd. De A3AO is uitgebreid getest in diverse projecten en met goede resultaten. Het A3AO project is blijvend in ontwikkeling om de praktische toepassing ervan steeds verder te verbeteren. Meer informatie kan worden gevonden op http://www.a3ao.eu/

Value Engineering en value management

Value Engineering en Value Management zijn methoden die Systems Engineering kunnen aanvullen. Binnen SEKCT kijken we ook naar deze en andere methoden die Systems Engineering kunnen versterken. We hebben bijvoorbeeld bijgedragen aan een workshop over de combinatie van Value Engineering en Systems Engineering tijdens de Systems Engineering Grande Finale in Utrecht. Op basis hiervan is een artikel gepubliceerd in INSIGHT, een Systems Engineering tijdschrift. In het artikel wordt uitgelegd hoe Value Engineering en Systems Engineering kunnen worden gecombineerd. Het artikel is hier te vinden.

Systems Engineering volwassenheid scans

We hebben de Systems Engineering volwassenheid van verschillende organisaties in kaart gebracht. Bijvoorbeeld voor een Waterschap. Deze volwassenheidsscan bracht mogelijkheden aan het licht waar het Waterschap haar Systems Engineering processen kon verbeteren. Soortgelijke analyses hebben we ook uitgevoerd voor een ingenieursbureau en voor grote bouwbedrijven. De resultaten zijn gepubliceerd in de wetenschappelijk tijdschriften Civil Engineering & Environmental Systems en in Systems Engineering journal


ASML Systems Engineering en Systems Architecting Masterclass (SESAM)

De succesvolle Nederlandse high-tech onderneming ASML (www.asml.com) gebruikt Systems Engineering al heel lang om apparatuur te ontwikkelen waarmee semiconductors kunnen worden gemaakt. Aangezien de Systems Engineering en Ontwikkel & Engineering afdelingen sterk groeiden, was ASML op zoek naar trainingsmogelijkheden. In een intensieve 5-daagse masterclass, traint Maarten Bonnema nu twee groepen per jaar in het praktisch toepassen van Systems Engineering. Dit betreft onder andere het inzetten van het SE proces, SE tools, Systems Architecting, Risico management en Systems Thinking. Bijzonder gewaardeerd zijn de zogenaamde twelve system thinking tracks. Deze worden steeds meer gezien en gebruikt als een ondersteunend framework  binnen Systems Engineering en Architecting. De gebruikte cursusmaterialen zijn onder andere het Systems Design and Engineering boek en het NASA systems engineering handboek.

Systems Engineering voor midden en kleinbedrijf (SESAME, KIEM-project with Saxion)

Terwijl grote Nederlandse high-tech ondernemingen Systems Engineering al breed inzetten, worstelen veel MKB bedrijven met de overhead die Systems Engineering soms met zich mee lijkt te brengen. In het SESAME KIEM project werken Saxion Hogescholen en de Universiteit Twente daarom samen met de ondernemingen Riwo, Hencon and Hollander om instrumentarium te onwikkelen dat MKB's eenvoudig en praktisch kunnen inzetten.