Zie Nieuws

Studenten UT winnen Europese Betonkanorace

In het Duitse Heilbronn hebben de studenten van de UT de Duitse Kampioenschappen Betonkanovaren gewonnen. De dames van de ‘BetonBrouwers Twente’, zoals het team heet, waren de concurrentie te snel af. Wegens het uitgebreide Europese deelnemersveld staat de wedstrijd ook wel bekend als het officieuze Europees Kampioenschap.

“Veel mensen denken dat beton niet kan drijven omdat het heel zwaar is, maar dat is niet waar,” aldus Ivo Bruijl, een van de teamleden. “Een stalen containerschip weegt enorm veel, maar blijft ook drijven. Je moet een boot simpelweg niet té zwaar maken en geen massief blok het water op sturen. Dat is precies wat wij met onze kano’s doen: we gebruiken kleinere en lichtere materialen dan het zand en grind dat in normaal beton gaat. Hierdoor weegt ons beton slechts de helft van normaal beton en kunnen we onze kano’s een halve centimeter dik maken.”

Ieder jaar racen de studenten Civiele Techniek en Werktuigbouwkunde van de UT in de Nederlandse Kampioenschappen. Slechts eens in de twee jaar vindt de race plaats in Duitsland. “Door het bredere deelnemersveld is het een grotere uitdaging om hier te winnen,” aldus Jeroen Scholten, die zelf in de herenkano’s zat. “Helaas dat we met beide herenteams strandden in de halve finale. De race bestaat uit 100 meter rechtuit, vervolgens een keerpunt, en een slalom terug. Er was hinder bij het keerpunt, waardoor we niet goed uitkwamen en de finale mis zijn gelopen”

Het damesteam was wel succesvol, en kwam als eerste over de meet. “Ongelofelijk,” is alles wat Marit Lambers uit zich krijgt nadat ze zojuist de kano over de finish heeft gestuurd. “Waar de mannen problemen hadden met de bocht, deden wij het goed. Fantastisch dat het ontwerpen, bouwen en trainen van de afgelopen maanden zijn vruchten hebben afgeworpen! Wij laten Europa zien dat de snelste betonkano’s van Europa in Nederland gebouwd zijn. Daar zijn wij als BetonBrouwers trots op.”

De studenten gaan eerst de overwinning van de dames vieren, maar zijn al bezig met de verbeteringen voor volgend jaar. “We gaan een feestje bouwen en ons seizoen evalueren,” aldus Bruijl. “Ieder jaar proberen we onze kano’s te verbeteren door andere materialen of technieken te gebruiken. We zijn daarom altijd geïnteresseerd in innovaties in het bedrijfsleven die wij kunnen gebruiken om onze kano’s nog sneller, lichter en beter maken.”

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)