UTFaculteitenEEMCSNieuwsEuropese innovatiehub DIH-HERO (medische robotica) wordt zelfstandige organisatie
DIH-HERO

Europese innovatiehub DIH-HERO (medische robotica) wordt zelfstandige organisatie

DIH-HERO, het netwerk van verschillende Europese digitale innovatiehubs voor robotica in de gezondheidszorg, krijgt een vervolg. Het project, waar de UT penvoerder van was, heeft nu geleid tot de oprichting van een organisatie, die wordt uitgebreid met nieuwe (zorg)organisaties. Het doel is duidelijk: het beter en vooral sneller inzetten van robots in de zorg. Op 6 maart is er een DIH-HERO 2.0 evenement.

De DIH-HERO partners hebben de afgelopen jaren een groot Europees netwerk opgebouwd van partijen die actief zijn in zorgrobotica. Innovaties versnellen en robotoplossingen sneller naar de markt brengen stonden vanaf het begin centraal. Met een open online portaal vol kennis en services bracht het platform innovators, bedrijven, zorggebruikers en beleidsmakers samen.
De Universiteit Twente gaf jarenlang leiding aan het consortium van zeventien Europese partners. Betrokkenen van de UT zijn in de toekomst onder anderen prof. Françoise Siepel (hoogleraar robotica), Maren Bödding (senior projectmanager van Europese onderzoeksprojecten) en Rogier de Haan (business developer Novel-T).

‘Nog meer impact’

“We zijn trots op deze stap van project naar zelfstandige organisatie, zo kunnen we nog meer impact maken. Met de nieuwe stichting bouwen we voort op het werk dat DIH-HERO in de afgelopen jaren heeft verricht,” zegt Francoise Siepel. “We hebben technologie en kennis ontwikkeld die tot de verbeelding spreken, zoals een autonome ultrasoundscanner in Denemarken die al in ziekenhuizen wordt gebruikt, en een vaccinatierobot die tijdens de COVID-19-pandemie een grote rol speelde. Dit zijn stappen die anders misschien jaren zouden duren. We zorgen ervoor dat landsgrenzen vervagen en dat competenties in Europa optimaal worden benut.”

Sneller naar klinische setting

Het DIH-HERO consortium richtte zich op een breed scala aan toepassingen. Zo werden robots ontwikkeld voor interventies, zoals het gericht sturen van naalden bij operaties, en diagnostiek, zoals de eerdergenoemde autonome ultrasoundscanner. Ook rehabilitatieoplossingen, zoals het GRIP-project, dat mensen helpt met beperkte handkracht, en desinfectierobots hebben hun weg naar klinische settings gevonden. Allemaal met hulp van DIH-HERO.
Een ander voorbeeld Heemskerk Innovation, een mkb-bedrijf dat met steun van DIH-Hero robots ontwikkelde, zoals een rondrijdend robotje met een manipulatorarm. Tijdens COVID-19 werden prototypes van deze robot ingezet om patiënten te begeleiden naar de juiste plekken in ziekenhuizen of om kleine taken zoals het opruimen van afval uit te voeren.

Toekomstige uitdagingen en kansen

Volgens Siepel blijven de uitdagingen groot. “Innovaties in de medische robotica doen er nog altijd vaak 15 tot 20 jaar over om de markt te bereiken. Dat komt door complexe regelgeving en acceptatiebarrières. Door krachten te bundelen binnen Europa kunnen we die tijd verkorten. Dit voorkomt fragmentatie van kennis en versnelt de implementatie.”

Met het DIH-HERO-platform blijft de focus op het verbinden van bedrijven, onderzoekers, klinische centra en beleidsmakers. “De toekomst van zorgrobotica is veelbelovend,” zegt Siepel. “Maar als we niet samenwerken, zullen we over tien jaar nog steeds tegen dezelfde obstakels aanlopen. Door snelle beeldvormingstechnieken te combineren met robotarmen kan oncologische diagnostiek en behandeling bijvoorbeeld sneller en nauwkeuriger worden, om nog maar eens een voorbeeld te noemen. De potentie is enorm, maar zonder gezamenlijke inspanning blijven we achter.”

Meld je aan voor het kick-off event
Aanmelden
De partners die DIH-HERO hebben opgezet

1. Universiteit Twente (UT)
2. Universitätsklinikum Aachen (Aachen)
3. Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. (FhG-IPA)
4. Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA)
5. Scuola Superiore di Studi Universitari e Perfezionamento Sant’Anna (SSSA)
6. Politecnico di Milano (POLIMI)
7. Fondazione Istituto Italiano di Tecnologia (IIT)
8. Fundacion Tecnalia Research & Innovation (TECNALIA)
9. Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. (DLR)
10. Imperial College of Science Technology and Medicine (Imperial)
11. Teknologisk Institut (DTI)
12. Interuniversitair Micro-electronica Centrum (IMEC)
13. Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu (ETF)
14. Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zürich)
15. Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi (FRK)
16. Fundacio Eurecat (EURECAT)
17. iTechnic GmbH (iTechnic)

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)