Het aantal ‘cold cases’ in Nederland neemt ieder jaar toe. Momenteel staat de teller al op meer dan 1700 openstaande zaken. Om nieuw bewijsmateriaal te verzamelen, onderzoekt Swikar Bhandari (EEMCS - DMB groep) de mogelijkheden van open-source intelligentie bij het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD). “Het voorgestelde systeem zal kunstmatige intelligentie (AI) en burgerwetenschap combineren om bruikbare inlichtingen te verkrijgen.”
Het gebruik van open source intelligence (OSINT) in risicovolle domeinen wordt steeds gebruikelijker, bijvoorbeeld in de rechtshandhaving en het leger, voor toepassingen zoals het identificeren van terroristische dreigingen en het opsporen van fraude. "Het gebruik van OSINT voor recherchewerk, met name cold cases, is nog grotendeels onbekend terrein. Toch bestaan er al enkele succesvolle praktijkvoorbeelden", zegt Swikar Bhandari.
Een goed voorbeeld is forensische genetische genealogie. DNA-databanken, ontwikkeld met genetische gegevens van vrijwillige burgers, hebben geholpen bij het identificeren van vermiste en niet-geïdentificeerde personen, evenals daders die eerder aan vervolging wisten te ontkomen.
Combineren van diverse bronnen
Promovendus Swikar Bhandari benadrukt dat inlichtingen verkregen uit open bronnen, zoals het internet, niet zonder meer betrouwbaar zijn. Serieuze problemen ontstaan door de betrouwbaarheid, inconsistentie en onduidelijkheid van verschillende databronnen.
In zijn zoektocht naar een betrouwbaar OSINT-systeem past Swikar het concept van probabilistische data-integratie toe om de onzekerheid van de verkregen informatie te beheersen. Ook onderzoekt hij het concept van crowdsourcing of burgerwetenschap. “Dit is een nieuwe sociaal-technische benadering,” legt Swikar uit. “Het doel is een systeem te ontwerpen dat samenwerking van burgers in onderzoeken vergemakkelijkt en hen begeleidt bij het verzamelen en beoordelen van informatie om bruikbare (actiegerichte) inzichten te verkrijgen.”
Vernieuwende methoden
Swikar en zijn collega's hopen een semi-geautomatiseerd systeem te ontwerpen dat mogelijk cold cases kan heropenen en onderzoekers kan helpen bij het identificeren van de daders van deze ernstige misdrijven. Het systeem zal beslissingsnemers ondersteunen in hun zoek- en redeneerprocessen om nieuw bewijsmateriaal te verzamelen.
Om de veiligheid, beveiliging en verantwoorde inzet van beslissingsondersteunende systemen te waarborgen, onderzoekt Swikar nieuwe methodologische benaderingen om de betrouwbaarheid van open-sourcegegevens te evalueren. “Hier speelt ethiek een essentiële rol,” zegt hij. “Ethische en juridische implicaties van het verzamelen van open-sourcegegevens voor actiegerichte inlichtingen zijn fundamentele kwesties.”
Multidisciplinaire benadering
Vanwege het multidisciplinaire karakter van zijn project werkt Swikar samen met de sectie Filosofie van de afdeling Technologie, Beleid en Wetenschap (TPS) van de de Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences (BMS). Ook de onderzoeksgroep Technologies for Criminal Investigations van Saxion Hogeschool en de Politieacademie in Apeldoorn zijn aangesloten.
"Technologische en filosofische perspectieven maken beide deel uit van mijn wetenschappelijke output", zegt Swikar. Hij presenteerde zijn eerste onderzoeksresultaten op de jaarlijkse conferentie Homicide Research Working in juni 2024 te Florida, met als thema: 'het gebruik van technologie en andere innovatieve methoden'. In zijn paper legde hij uit hoe het inpassen van solvabiliteitsfactoren de datakwaliteit bij opsporingsdatabases voor moordgevallen kan verbeteren.
Motivatie
“Ik werk nu aan het valideren van bestaande dataverzamelingsmethoden door middel van een vergelijkende analyse van narratieve benaderingen voor moordonderzoeken,” zegt Swikar. Vanaf jonge leeftijd was hij gefascineerd door het idee om technologieën in te zetten voor strafrechtelijke onderzoeken. Na het behalen van zijn master ging hij op zoek naar promotieprojecten die hierbij aansloten. “Het project aan de UT paste perfect bij mijn onderzoeksinteresses.”
Over het CVD
Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) richt zich op belangrijke uitdagingen in digitalisering en beveiliging. Het brengt kennisinstellingen, bedrijven en overheidsorganisaties samen om samen te werken aan onderzoek en onderwijs op het gebied van digitale veiligheid. Het CVD ondersteunt professionele ontwikkeling en onderzoek, waarbij de Universiteit Twente een van de oprichtende partners is.
Dit artikel is geschreven door Egbert van Hattem en gepubliceerd door het CVD.