UTFaculteitenEEMCSNieuwsPhD kandidaat Dieuwertje Alblas wint best poster award

PhD kandidaat Dieuwertje Alblas wint best poster award

Voor haar Phd-project werkt Dieuwertje aan het vinden van parameters die samenhangen met het scheuren van abdominale aorta-aneurysma's (AAA's), op basis van beeldgegevens. Om een aneurysma te analyseren hebben we een waterdicht 3D-model van de aorta nodig. Expliciete voorstellingen van de vaatgeometrie zijn moeilijk rechtstreeks uit beeldgegevens te verkrijgen. Tijdens de STACOM workshop presenteerde Dieuwertje een op AI gebaseerde methode om een vaatmodel te verkrijgen op basis van een set 3D-punten op het oppervlak.

Het kernidee was het oppervlak weer te geven door een impliciete functie, in plaats van expliciet. Daarom werd een neuraal netwerk gebruikt om deze functie weer te geven, dat werd geoptimaliseerd op basis van de reeks punten op het oppervlak. Enkele voordelen van deze functievoorstellingen: het vangt anatomische voorkeuren op en maakt een soepele menging van vaten mogelijk.

We zijn blij te kunnen meedelen dat dit werk werd bekroond met een best poster award op de STACOM workshop op MICCAI 2022 in Singapore.