UTFaculteitenEEMCSNieuwsERC Proof of Concept-subsidie voor gestandaardiseerde organ-on-chip-infrastructuur

ERC Proof of Concept-subsidie voor gestandaardiseerde organ-on-chip-infrastructuur

UT-hoogleraar Albert van den Berg heeft vandaag een ERC Proof of Concept-subsidie toegekend gekregen door de European Research Council (ERC). Deze aanvullende subsidie wordt toegekend aan eerdere ERC-subsidieontvangers en kan worden ingezet om de potentie van wetenschappelijk onderzoek voor nieuwe innovaties verder te verkennen, om daarmee relevant wetenschappelijk onderzoek dichter naar de markt te brengen. Albert van den Berg en zijn team gebruiken de bijdrage uit Europa voor een verdere standaardisatie van organ-on-chip-infrastructuur.

Organ-on-chips

Organ-on-chips is een veelbelovende technologie die revolutionaire veranderingen teweeg kan brengen in bijvoorbeeld de wijze waarop we medicijnen en gepersonaliseerde behandelingen ontwikkelen. Bovendien bieden ze de mogelijkheid om de menselijke reacties op een behandeling, van zowel gezonde als zieke personen, te testen in een veilige omgeving buiten het lichaam. Er zijn vele initiatieven binnen het vakgebied, die tevens leiden tot startups met plannen om de technologie te vermarkten. Toch zijn er nog belemmeringen in de toepassing: chips zijn niet compatible met elkaar omdat er nog geen goede standaard bestaat, de interactie en gebruiksvriendelijkheid is nog beperkt omdat systemen niet goed met elkaar communiceren en diverse sensoren kunnen niet goed worden ingezet.

Translational Organ-on-Chip Platform (TOP)

De Twentse onderzoekers hebben het Translational Organ-on-Chip Platform (TOP) ontwikkeld om een oplossing voor al die uitdagingen te bieden. Binnen het ERC-project VESCEL zijn hier de eerste ideeën in de praktijk gebracht. Het onderzoek bestaat uit het ontwikkelen van een robuust verbindingssysteem, het in kaart brengen van mogelijke belemmeringen om chips van derden 'TOPcompatible' te maken en het valideren van de inzet van TOP voor biologische experimenten.  De onderzoekers kijken ook nadrukkelijk naar een mogelijke strategie voor commercialisatie van TOP.

Albert van den Berg

Albert van den Berg: "We zijn er van overtuigd dat TOP er toe kan bijdragen dat organ-on-chips uiteindelijk ook in de praktijk worden toegepast. De open technologie biedt ondersteuning voor chips van derden en maakt het mogelijk een systeem te ontwikkelen waarop diverse componenten met elkaar kunnen worden verbonden en geautomatiseerde processen kunnen worden uitgevoerd. Door het standaardiseren van organ-on-chip infrastructuur nemen we een aantal uitdagingen voor gebruikers weg, en kunnen ze zich volledig richten op de chips en biologische processen.

Over de Proof of Concept-subsidies

Proof of Concept-subsidies, ter hoogte van maximaal 150.000 euro per aanvraag, worden toegekend aan wetenschappers die reeds onderzoek verrichten met behulp van een individuele ERC-subsidie. Uit het onderzoek dat met de aanvullende bijdrage wordt verricht moet vooral blijven of er economische en maatschappelijk potentieel zit in het onderzoek. Er zijn diverse activiteiten die er uit kunnen worden gefinancierd, zoals het ontwikkelen van een businessplan, het vastleggen van patenten of de praktische levensvatbaarheid onderzoek van een wetenschappelijk concept. In deze ronde van toekenningen reikte de ERC 67 wetenschappers de PoC-subsidie uit.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)