De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende maar liefst zeven UT-onderzoekers een Veni-beurs toe. Hannah Roth, Ashkan Ghanbarzadeh-Dagheyan, Estefania Talavera Martínez, Sophie Langer, Robbin Jan van Duijne, Rai McLean en Marijn Nijenhuis ontvangen financiering van maximaal 320.000 euro om de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder te ontwikkelen. In totaal ontvingen 174 veelbelovende jonge onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap een Veni-beurs.
Beaming Green Membranes
Dr. Ing. Hannah Roth (Faculteit TNW)
Vandaag de dag is de fabricage van membranen afhankelijk van op fossiele brandstoffen gebaseerde polymeren en op fossiele brandstoffen gebaseerde giftige oplosmiddelen. Het onderzoeksproject laat giftige oplosmiddelen achterwege en gebruikt een nieuw membraanfabricagemechanisme op basis van water. De uitdaging is nu om over te stappen op natuurlijke polymeren en tegelijkertijd de benodigde mechanische robuustheid te bereiken door elektronenstraal crosslinking. De verwachte duurzame membranen worden toegepast in waterzuivering, medische apparatuur en gasscheiding.
Rethinking CTC Detection: Optimal & Tuneable Photoacoustic Ultrasound Microscopy
Dr. Ashkan Ghanbarzadeh-Dagheyan (Faculteit TNW)
Circulerende tumorcellen (CTC) zijn vroeg tekenen van metastase, waarbij kanker zich verspreidt naar andere organen. Metastase is verantwoordelijk voor 67% van de kankergerelateerde sterfgevallen. Fotoakoestische (PA) beeldvorming is een methode die kan helpen bij het vroegtijdig detecteren van CTC's, en er is veel onderzoek gedaan naar PA-detectie van melanoom (huidkanker) CTC's. Maar de haalbaarheid van labelvrije PA-detectie van van CTC's bij andere kankersoorten is onvoldoende onderzocht. In dit project streef ik ernaar een nieuwe afstelbare fotoakoestische-ultrasoundmicroscoop (TPUM) te bouwen om de PA- en ultrasound-signalen van niet-melanoom CTC's te onderzoeken. Het langetermijndoel is om alle CTC's in vivo te kunnen detecteren.
Understanding social interactions in first-person videos with multimodal learning
Dr. Estefania Talavera Martínez (Faculteit EEMCS)
Het begrijpen van menselijke interacties door computers is afhankelijke van hoe goed een algoritme de betekenis van menselijke gedrag kan afleiden. Als dit begrip wordt geïncludeerd in AI-systemen die mensen kunnen ondersteunen, zouden ze kunnen bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van leven. In dit voorstel wordt een nieuwe methode ontwikkeld waarbij visuele, auditieve en tekstuele data worden samengevoegd gebaseerd op video vanuit de eerste persoon. Deze bootsen perfect het gedrag na dat geïnterpreteerd moet worden. De uitkomst van dit project zal helpen bij de ontwikkeling van robuuste assistentiesystemen die kunnen worden gebruikt door kinderen, volwassenen en ouderen.
Image classification: A new statistical viewpoint
Dr. Sophie Langer (Faculteit EEMCS)
Van gezichtsherkenning tot ziekte-diagnose, convolutionele neurale netwerken (CNN's) excelleren in beeldherkenning. Maar een gebrek aan theoretisch begrip brengt risico's met zich mee. Hoe detecteren CNN's objecten? We moeten een step terug doen om deze vraag te beantwoorden. Wat is het juiste model voor beeldclassificatie-analyse? Wat zijn de eigenschappen van CNN-structuren? Hoe leren ze? Deze vragen vormen de basis van mijn onderzoek. Mijn nieuwe statistische perspectief karakteriseert beelden als zeer gestructureerde objecten met verschillende geometrische vervormingen. Deze Veni biedt niet alleen theoretische garanties voor CNN’s en, maar herdefinieert ook onze perceptie van beeldanalyse door theorie en empirische observaties te verbinden.
How does climate change really impact labour migration in the Global South?
Dr. Robbin Jan van Duijne (Faculteit ITC)
Er is veel wetenschappelijke onenigheid over de invloed van klimaatverandering op migratie in het mondiale Zuiden. Onze huidige voorspellingen kennen tal van problemen, wat leidt tot onjuistheden in verwachte aantallen klimaatmigranten. Met een nieuwe methodologie bekijkt dit onderzoek hoe droogte de beschikbaarheid van landbouwwerk beïnvloedt in alle 750,000 dorpen op het platteland van Nigeria en India, en hoe dat arbeidsmigratie in gang zet onder de mannelijke beroepsbevolking. Dit project leert ons met methodologische innovaties de relatie tussen klimaatverandering en mannelijke arbeidsmigratie beter te begrijpen.
EePeDe: Exoskeleton Entrainment for People with Parkinson’s Disease
Dr. Rai McLean (Faculteit ET)
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben moeite met lopen, wat vaak leidt tot ernstig verminderde onafhankelijkheid. Huidige looptherapieën boeken beperkt succes bij het verbeteren van het lopen. Dit Veni-project stelt een innovatieve looptherapie voor, genaamd “loopsynchronisatie”, waarbij gebruik wordt gemaakt van een draagbare robot (exoskelet). Het exoskelet geeft kleine mechanische signalen met een vaste timing - de persoon stapt onbewust in de maat van het signaal, waardoor variatie tussen stappen afneemt en de loopsnelheid toeneemt. Dit onderzoek zal fundamentele kennis opleven over hoe loopsynchroniatie optimaal gebruikt kan worden voor verbeteringen in loopsnelheid en stapvariabiliteit bij de ziekte van Parkinson.
Understanding thermo-mechanical interactions for the next generation of mechatronics
Dr. Marijn Nijenhuijs (Faculteit ET)
’s Wereld meest nauwkeurige machines, gebruikt in onder andere de hightech industrie en de gezondheidszorg, hebben een probleem met warmte. Warmtebronnen zorgen voor ongewenste elastische vervormingen, die de precisie beïnvloeden. De huidige oplossingen hiervoor zijn kostbaar en ontoereikend. Dit onderzoek richt zich op het verbeteren van het begrip over deze temperatuurseffecten en hoe we machines kunnen ontwerpen die hier minder last van hebben. Dit gaat leiden tot nauwkeurigere en betaalbaardere machines voor een breed scala aan toepassingen.
Veni, Vidi, Vici
Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van het Talentprogramma van NWO. Het NWO-Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het programma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereid ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden.
NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.