UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsWerken aan minder wegwerkbekers: samen op weg naar nul

Werken aan minder wegwerkbekers: samen op weg naar nul Help mee en vul de survey in

Een wegwerpbeker gebruiken voor koffie of thee mag dan handig zijn, het levert ook veel afval op. Jaarlijks worden in Nederland wel 4 miljard koffiebekers gebruikt. Op de UT ging het in 2019 (het laatste jaar voor corona) het om meer dan 1,1 miljoen bekers. Gemiddeld wordt een wegwerpbeker maar 7 minuten gebruikt. De meeste bekers verdwijnen daarna in de verbrandingsoven. Dat is natuurlijk niet duurzaam. Daarom werken we -samen met andere onderwijsinstellingen in Nederland- om het aantal wegwerpbekers flink omlaag te brengen, met als uiteindelijke doel nul wegwerpbekers.

Hoe drink jij je koffie? Help mee en vul de survey in
Naar de survey

Van wegwerp naar hergebruik

Op de UT werken we -als onderdeel van het plan voor een afvalvrije campus- nu al op verschillende manieren aan het terugdringen van het aantal wegwerpbekers. Wanneer je koffie haalt bij een koffiecorner van Appèl krijg je nu bijvoorbeeld standaard een Billie Cup en krijg je 10% korting als je je eigen beker meebrengt. Ook zijn in de meeste pantry’s bij werkplekken vaatwassers aanwezig, zodat mokken en bekers hygiënisch hergebruikt kunnen worden. In de Linde loopt een pilot met koffieautomaten zonder wegwerpbekers, die binnenkort naar meer locaties op de campus wordt uitgebreid.

Maar het kan -en moet- nog veel beter: de UT wil zo min mogelijk wegwerpbekers gebruiken. Natuurlijk willen we dat realiseren op een manier die voor studenten, medewerkers en bezoekers makkelijk en prettig is. Daarom houden we samen met andere onderwijsinstellingen in Nederland een survey, om te onderzoeken wat volgens jullie effectieve maatregelen zijn om het gebruik van herbruikbare bekers en mokken te stimuleren. Help mee door de survey in te vullen.

Overstappen op een herbruikbare beker? Deze week €2,50 korting op een travel mug bij de Union Shop!

Meedoen?

Wil je direct duurzamer koffie of thee drinken? Wat feiten op een rij:

  • Bij de Unionshop kan je een selectie flessen, mokken en bekers kopen om te gebruiken in plaats van wegwerpbekers. Deze week krijg je zelfs 2,50 korting op de UT Travel Mug!
  • Zo milieuvriendelijk mogelijk koffie drinken? Gebruik je herbruikbare beker meerdere keren voor je hem afspoelt en was hem in een volle afwasmachine.
  • Gebruik je toch een wegwerpbeker? Gebruik hem dan meerdere keren en gooi hem na afloop bij het PMD-afval.
  • Heb je vragen, opmerkingen of loop je tegen praktische problemen aan als je een herbuikbare beker wil gebruiken? Laat het ons weten via sustainability@utwente.nl.