Eten binnen de grenzen van de planeet
Universiteit Twente, cateraar Appèl en koffieleverancier Maas werken samen aan het menu van de toekomst. Ons doel is om de milieu-impact van het voedsel en de dranken die we op de campus serveren in 2030 te halveren.
Initiatieven
De afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven opgezet die bijdragen aan dit doel. In 2022-2023 werkten we samen met Greendish, expert op het gebied van duurzame voeding, om onze collega’s bij de catering te ondersteunen bij het overgaan naar een duurzamer menu. In 2024 hebben we samen met UT-spinoff MiST Sustainable Solutions een pilot gehouden waarbij de impact van de vijf bestverkochte broodjes in de kantines toonden. Dat helpt gasten om de broodjes met elkaar te vergelijken en zo de impact mee te wegen in hun keuze. De pilot liet zien dat 36 procent van de klanten naar aanleiding van de getoonde informatie hun keuze heroverwoog en 88 procent dezelfde informatie graag zou zien bij andere gerechten.
Vanwege het succes van de pilot hebben we dit in 2025 uitgebreid uit naar alle broodjes in alle kantines op de campus. We hebben voor alle broodjes de impact op onze planeet berekend: de CO2-uitstoot, het landgebruik en het watergebruik. Daarnaast vermelden we de voedingswaarden. De visualisaties hebben als doel om de UT gemeenschap te informeren en bewust te maken van de impact van hun voedselkeuzes.
Koffie en thee
Tegelijkertijd starten we ook met de visualisatie van de impact van vijf soorten warme dranken uit de koffieautomaten op de campus, in samenwerking met leverancier Maas. Het gaat om zwarte koffie, cappuccino met koemelk, cappuccino met havermelk, thee en warme chocolademelk. Deze dranken zijn gekozen vanwege hun populariteit en vanwege de relatief grote variatie in impact.
Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer weten over wat we doen om te werken aan een duurzaam menu? We horen graag van je! Neem contact op met het SEE-programma via sustainability@utwente.nl.