Pinetum De Horstlanden
Het Pinetum 'De Horstlanden' is een coniferentuin die in 1969 is aangelegd op de campus van de Universiteit Twente. In een periode van 55 jaar is deze coniferentuin uitgegroeid tot een uitnodigend en rustgevend park waar bijzondere coniferen kunnen worden bewonderd.
Wat is een pinetum?
Pinetum is de naam voor een coniferentuin. Coniferen zijn groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken met kegels (conus). In Pinetum De Horstlanden zijn coniferensoorten uit Amerika, Europa en Azië opgenomen. De coniferen uit Azië zijn te vinden ten noorden van de vijvers, de Amerikaanse coniferen hoofdzakelijk ten zuiden van de vijvers. De Europese coniferen zijn te vinden aan de oostkant van het Pinetum.
Dendrologen hebben in 2024 de cultuurhistorische en dendrologische waarde van het Pinetum bekeken. Sommige soorten zijn de grootst bekende soorten in Nederland, anderen zijn zeldzame, oud(er)e cultivars die niet meer in boomkwekerijen worden gekweekt. Voorbeeld is de Juniperus xpfitzeriana cultivars aan de kant van de Gallery. Dit pinetum is een genenbank van soorten en cultivars uit de tijd rond 1969. Verschillende soorten dateren van voor 1969. Deze zijn dus ouder dan 55 jaar.
Coniferen zijn meestal kegeldragend. Ze blijven jaarrond groen (op enkele uitzonderingen na) en groeien langzaam. Verder leveren ze ook ecosysteemdiensten, zoals het afvangen van fijnstof en het bieden van schuilgelegenheid voor mussen en uilen.
Ontwerp
In het Pinetum is gestreefd een grote verscheidenheid van soorten, variëteiten en cultivars te tonen. De coniferen zijn solitair of in (kleine) groepen aangeplant op basis van hun geografische oorsprong. Het Pinetum vormt een groene buffer tussen The Gallery, Meander, de parkeerplaats en de Hengelosestraat. Het is een groene entrée van de campus vanaf het fietspad van de Hengelosestraat. De vijvers en kort gemaaide grasvelden zorgen voor een open karakter en lange zichtlijnen.
Geschiedenis
Het Pinetum is in 1969 aangeplant. De boomkwekersstudieclub ‘Twente’ begon dit initiatief, de vormgeving werd verzorgd door de afdeling Recreatie en Landschapsarchitectuur van Grontmij de Bilt met de heer W.J.M Janssen, hortulanus aan de Landbouwhogeschool te Wageningen, als adviseur. De Technische Hogeschool Twente stelde een terrein van 4,5 ha ter beschikking.