Als universiteit werken we hard aan het behouden en optimaliseren van onze duurzame oplossingen. Een van deze innovatieve maatregelen is het gebruik van een rietveldfilter om het water te zuiveren dat wordt gebruikt voor het koelen van onze gebouwen. Door vervuiling, bijvoorbeeld door bladeren, kan het water corrosie en verstoppingen in het systeem veroorzaken.
Onze koudecirkel, waarin 10 miljoen liter water is opgeslagen, is gevoelig voor verontreiniging door weersinvloeden en omgevingsfactoren. Om dit probleem aan te pakken, is een rietveldfilter aangelegd. Dit type filter maakt gebruik van helofyten: planten die boven het water groeien, maar met hun wortels in zeer natte grond staan. Deze planten transporteren zelfstandig zuurstof naar hun wortels, wat cruciaal is voor het reinigingsproces.
Achter de Horst bevinden zich twee rietvelden, opgebouwd uit lagen grind, zand en worteldoek, waarin rietplanten zijn geplant. Het vervuilde water stroomt aan de bovenkant van het filter binnen en wordt gefilterd terwijl het door de grindlagen sijpelt. De wortels van de rietplanten halen op natuurlijke wijze onzuiverheden uit het water. Daarnaast leven er bacteriƫn rond de wortels die de verontreinigingen omzetten in voedingsstoffen voor zowel de planten als henzelf.
Het water dat het rietveldfilter verlaat, is voldoende gezuiverd om opnieuw in het koelsysteem te worden gebruikt. Dit natuurlijke proces draagt bij aan een efficiƫnte en duurzame oplossing voor waterbeheer op de campus.