Hogekampplein

Het Hogekampplein is op een duurzame manier gerenoveerd. Het landschap is herontworpen, passend bij de nieuwe functie van het Hogekamp-gebouw. Dit nieuwe landschap voldoet ook aan de eisen van de studenten en de universiteit: de campus is een plek om te studeren en elkaar te ontmoeten.

Er zijn verschillende hoogtepunten te vinden. Talrijke duurzame betontegels verbinden de wandelpaden op het plein. De tuinen dienen als leefomgeving voor insecten en zijn rijkelijk beplant met 8.850 m² aan vaste planten en 130 nieuwe bomen. De nieuwe beplanting is goed voor de biodiversiteit: vooral bijen gedijen hier goed. Tussen de tegels op het plein is ruimte gelaten om waterinfiltratie mogelijk te maken. Onder de oppervlakte bevinden zich betonnen rioolbuizen die het water afvoeren naar de naastgelegen vijver en verbonden zijn met het Waterlab.

Een hoogtepunt springt het meeste in het oog: het transparant ontworpen waterzuiveringslab, of Waterlab. Dit lab wordt gebruikt door onderzoekers van de Faculteit Science and Technology, die waterzuivering met membranen onderzoeken, om verschillende membraantechnieken in de praktijk te testen. Het Hogekampplein is een geschikte locatie voor het Waterlab: regenwater wordt al verzameld, opgeslagen en afgevoerd naar de naastgelegen Vrijhofvijver. Naast deze vijver is een zuiverend rietveldfilter aangelegd. Deze planten verwijderen verontreinigingen uit het regenwater.

Na de duurzame membraanfiltratie, een techniek ontwikkeld door de UT, heeft het water bijna dezelfde kwaliteit als drinkwater en is het vervolgens geschikt voor het bewateren van de sportvelden op de campus tijdens de zomermaanden. Op deze manier vermijden we het gebruik van kraanwater voor dit doel.

Het aangrenzende terras en de parkeerplaats zijn aangelegd met cementloze betonnen bestrating. De cementproductie-industrie is een zeer CO2-intensieve industrie en is verantwoordelijk voor 8-10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door te bouwen met deze cementloze stenen heeft de UT tot 29 ton CO2 bespaard.


SUSTAINABILITY WALK