UTDesignLabCitizen ScienceNieuwsKinderen in (Geo) Burgerwetenschap Voor Klimaatadaptieve Steden

Kinderen in (Geo) Burgerwetenschap Voor Klimaatadaptieve Steden

In citizen science bundelen burgers en onderzoekers hun krachten om een positieve maatschappelijke impact te maken. Een belangrijk onderdeel van de missie van de Universiteit Twente is het versterken van de samenleving door duurzame oplossingen te bieden voor actuele problemen. Vorig jaar deed de Citizen Science Hub Twente een oproep aan burgers en onderzoekers om onderzoeksvoorstellen in te dienen voor het nieuwe programma “Civic and Citizen Science”. Dit programma heeft als doel om burgerparticipatie in wetenschappelijk onderzoek te versterken. Vijf projecten werden geselecteerd en ontvingen een subsidie om twee jaar aan hun project te werken. De Citizen Science Hub Twente sprak met de onderzoekers en burgers van elk project om een update te krijgen over de voortgang.

Children Citizen geo-Science

Het Children Citizen Geo-science-project is een samenwerkingsproject tussen de Universiteit Twente en de International School Twente. Namens de UT zijn Funda Atun en Javier Martinez betrokken, beiden van de afdeling Urban and Regional Planning and Geo-Information Management bij de Faculteit Geo-Information Science and Earth Observation. Funda is universitair hoofddocent in strategische ruimtelijke planning met een focus op nature-based solutions, klimaatadaptatie, maatschappelijke veerkracht en risicobeheer bij rampen. Javier is universitair hoofddocent op het gebied van Urban Quality of Life en ongelijkheden, met een speciale onderzoekfocus op het welzijn van gemeenschappen, intra-urbane ongelijkheden en mixed methods.

International School Twente

Namens de International School Twente is Martin van Hooijdonk betrokken. Hij is de trotse docent van de 19 kinderen van 10 tot 11 jaar die deelnemen aan dit project. We spraken met hem over zijn kant van het project. “Deze kinderen vinden het geweldig dat volwassenen naar hen luisteren.” Hij deelde zijn ervaringen met eerdere en huidige projecten die hij samen met Funda en Javier heeft uitgevoerd. Hij legde uit dat hij na het eerste project het belangrijk vond om meer kinderen de kans te geven om een verschil te maken en gehoord te worden.

Vaak gaat de samenleving ervan uit dat kinderen pas in de toekomst een verschil zullen maken. Dit project daagt die gedachte uit. Funda en Javier deelden hun onderzoeksvragen: “Hoe kan geo-citizen science stedelijke uitdagingen aanpakken die te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering? En welke capaciteiten hebben kinderen?” Ze geloven dat kinderen unieke vaardigheden hebben om te reageren op klimaatgerelateerde rampen. “Wat zijn deze capaciteiten, en hoe kunnen we deze benutten?” legt Funda uit. “Kinderen worden vaak bestempeld als kwetsbaar, maar onze ervaring laat zien dat ze capabele, geïnformeerde individuen zijn die complexe fenomenen zoals klimaatverandering kunnen begrijpen. Door kennis met hen te delen op manieren die hen aanspreken, stellen we hen in staat om hun ideeën te communiceren en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.”

Actieve actoren

Het hoofddoel van dit project is kinderen te erkennen als actieve actoren die kunnen bijdragen aan de uitdagingen van de samenleving met betrekking tot klimaatverandering, in plaats van hen te zien als kwetsbare slachtoffers. De samenleving wacht vaak tot een kind ouder is of meer opgeleid, voordat het een verandering kan teweegbrengen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Kinderen kunnen nu al handelen tegen klimaatverandering. Kinderen zijn vaak creatiever en empathischer dan volwassenen en verdienen de kans om actief bij te dragen aan hun samenleving en omgeving.

Het project begon met het ontwikkelen van een kaartgebaseerde enquête en het leren over specifieke kwesties die te maken hebben met klimaatadaptatie en welzijn. Onder begeleiding van Funda, Javier en Martin onderzochten de kinderen welke tools ze konden gebruiken om onderzoek te doen naar de positieve en negatieve aspecten van klimaatadaptatie en welzijn. Daarna werd data verzameld.

De kinderen, of in dit geval co-onderzoekers, hebben kennis opgedaan van verschillende onderzoeksmethodologieën en tools. Ze voerden een kaartgebaseerde vragenlijst uit in een buurt dicht bij de International School Twente in Enschede om data te verzamelen over kwesties met betrekking tot klimaatadaptatie en welzijn.

De docent besloot de onderzoeksterminologie niet te versimpelen, zodat de kinderen ermee vertrouwd konden raken en het op de juiste manier leerden. “We hebben het helemaal niet ‘versimpeld’, omdat we de kinderen behandelen als co-onderzoekers. Het gebruik van de juiste terminologie geeft hen ook een speciaal gevoel,” legde Martin uit.

Docent Martin merkte zelfs iets bijzonders op: sommige kinderen, die normaal erg verlegen zijn in de klas, waren heel actief tijdens het onderzoek. Dit maakte hem erg blij. “Is dat niet geweldig, dat dit iets voor deze kinderen betekent? Je weet dat ze het in zich hebben, maar om ze daar te zien staan, Nederlands of Engels spreken met wildvreemde volwassenen, dat was gewoon geweldig.”

Om hun bevindingen te laten zien, zullen kunstenaar Vivien Reichel, samen met de kinderen van de International School Twente, Martin, Javier en Funda, een kunsttentoonstelling organiseren met de resultaten – vertaald naar digitale kunst. De tentoonstelling zal de wetenschappelijke uitkomsten van het onderzoek van de kinderen op een creatieve en interactieve manier communiceren.

Stop met wachten

De belangrijkste boodschap van dit project is: stop met wachten. Mensen denken vaak dat we ‘de volgende generatie’ opleiden. Maar waarom? Ze kunnen nu al deel uitmaken van de gemeenschap en veranderingen voorstellen, ook al hebben ze niet dezelfde kennis als volwassenen. De samenleving wacht vaak op ‘de volgende generatie’, maar kinderen maken nu al deel uit van het leven.

Dit project vereiste veel flexibiliteit. Je weet nooit wat de kinderen zullen bedenken. Voor hun vorige project hadden Funda en Javier geen idee dat ze zouden eindigen met een bordspel. Net zoals ze deze keer niet hadden verwacht dat het zou resulteren in een complete tentoonstelling. Het belangrijkste is om naar de kinderen te luisteren en hen te faciliteren. Ze kunnen zomaar met een beter idee komen dan jij.

Meer informatie

Funda en Javier hebben Kidwise Research opgericht na hun samenwerking met kinderen in verschillende projecten. Voor meer informatie over hun projecten in Kidwise Research, bezoek Kidwise: Children's citizen science projects | Global Impact | ITC.nl.