Zie Incidenten herkennen

Voorbeelden incidenten

Er zijn verschillende manieren waarop een hacker een aanval op jou kan doen. Problemen ontstaan vaak door het infecteren van je computer en/of het bemachtigen van jouw gegevens. Deze pagina beschrijft een aantal veel voorkomende soorten aanvallen.    

Phishing

Phishing is een manier om jouw gegevens te achterhalen, zoals je wachtwoord, je bankrekeningnummer of andere persoonlijke gegevens. De fraudeur doet zich voor als een vertrouwde instantie waardoor de vraag heel geloofwaardig kan lijken. Onder Incidenten herkennen is hierover meer informatie te vinden. 

Malware

Malware is een verzamelnaam voor software die schadelijk is voor je computer, met een opzettelijk kwaadaardige werking. Een up-to-date virusscanner herkent de meeste malware direct. Een paar voorbeelden van malware kort uitgelegd.

Ransomware

Ransomware gijzelt jouw gegevens en versleutelt deze op je harde schijf. Om je gegevens te ontsleutelen wordt er om losgeld gevraagd. Betaal dat losgeld nooit, er is namelijk geen enkele garantie dat je daarna je gegevens terugkrijgt.

Adware

Je device kan geïnfecteerd raken met adware. In dat geval wordt er reclamesoftware geïnstalleerd en verschijnen er op allerlei momenten pop-ups met reclame.

Virus

Een virus is een klein programma dat de werking van je computer beïnvloedt. Het virus kan bijvoorbeeld je gegevens op je computer beschadigen of zelfs je hele harde schijf wissen, en kan vaak zelf e-mails versturen om zich verder te verspreiden.

Trojan Horse

Een Trojan Horse, of kortweg Trojan, is een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker is geïnstalleerd. Via deze weg proberen kwaadwillenden schade toe te brengen aan je computer of gegevens te achterhalen. Een Trojan kan ook worden ingezet om je computer te gebruiken voor een DDoS-aanval. Hierbij wordt een website of internetdienst onbereikbaar gemaakt door deze met heel veel netwerkverkeer te bestoken.


Heb jij iets gezien of meegemaakt wat niet klopt?
Meld een incident