UTDienstenHRCTDCourse finderPensioen in perspectief

Pensioen in perspectief

Pensioen in Perspectief: werken aan een veelbelovend pensioen

Binnen een afzienbare periode ga je met pensioen. Daar denk je natuurlijk wel eens over na. Wat ga je doen? Wat wil je nog doen?

De eerste vier tot zes maanden is er bij velen een gevoel van vrijheid en blijheid, maar er komt ook een moment waarop je heel bewust ervaart dat de routine en regelmaat van je vroegere werk niet meer aanwezig zijn. Je hebt een plan nodig om je leven opnieuw inhoud en richting te geven. Deze training bied je de inzichten en handvatten om je pensioen te transformeren  in een veelbelovende derde levensfase.

Opbouw van het programma

De training is gebaseerd op het door de trainer, Cees Harmsen, geschreven boek ‘Het Pensioenkasteel: een rondgang door de twaalf kamers van een veelbelovend pensioen’.

In deze training maak je als deelnemer op basis van dit boek een denkbeeldige rondgang door een kasteel met twaalf belangrijke kamers. Je krijgt daarbij een antwoord op vragen waar je mee te maken krijgt wanneer je de deur van je werkkamer definitief achter je sluit. Voorbeelden daarvan zijn:

Naast het krijgen van nieuwe inzichten en het doen van oefeningen, heeft deze training ook een sterke sociale component. We zijn er met elkaar en voor elkaar. Je ontmoet mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Je stimuleert elkaar en helpt elkaar bij het vinden van een nieuwe levensinvulling en het maken van praktische plannen. Zo bereiken we als groep dat jij als individu goed in staat bent om met aandacht en focus naar je moment van pensionering toe te werken en uitziet naar alle kansen en mogelijkheden die de tijd na je pensionering biedt.

Is het iets voor jou?

Deze training is in de eerste plaats voor mensen die liever een weelderige bloementuin creëren dan achter de geraniums plaatsnemen. Mensen die gemotiveerd willen werken aan het opstellen van een mooi en ambitieus pensioenplan, waar je met verlangen naar uitkijkt. Wanneer je dit voornemen deelt, maar nog wel de nodige vragen hebt hoe je dit het beste voor elkaar kunt krijgen, ben je in deze training op de juiste plaats.

We willen echter ook graag de mensen aanspreken die naar eigen zeggen weinig waarde hechten aan een goed afscheid en het overdenken van hun pensioen uitstellen tot het moment daar is. Onderzoek naar de geluksbeleving van gepensioneerden laat zien dat dit geen goede strategie is. Een goed overwogen afscheid van je werk en een goede voorbereiding op je derde levensfase maken een groot verschil in de latere beleving van je pensioentijd. 

(In de training Pensioen in Perspectief is géén informatie opgenomen over de financiële aspecten van je pensionering. Via HR zijn daarvoor andere bronnen beschikbaar)

 • Programme is for

  Medewerkers (1-2 jaar voor hun pensioendatum)

 • Datum

  9, 10 & 11 oktober 2024
  Inclusief 2 overnachtingen

 • Locatie

  Fletcher Hotel-Restaurant Sallandse Heuvelrug
  Burgemeester Knottenbeltlaan 77 7461 PA Rijssen

 • Cursus kosten

  Er zijn geen kosten verbonden aan deze training

 • Maximaal aantal deelnemers

  12 personen

 • Trainers

  Cees Harmsen

Schrijf in voor:
Pensioen in perspectief
October 2024
Medewerker bij de Universiteit Twente?

Jouw gegevens