Je kunt financiële ondersteuning krijgen voor studievertraging door onvoorziene omstandigheden.
De Regeling Tegemoetkoming Overmacht is onderdeel van de FOBOS (Financiële Ondersteuning Bijzondere Omstandigheden Studenten). De CPO neemt een beslissing over de ingediende aanvragen en vergadert in de regel een keer per 6 weken. Bij vragen neem contact op met de griffie CPO of een studentendecaan.
De regels in het kort
- FOBOS september 2023 is van toepassing
- Alleen voltijds ingeschreven studenten komen in aanmerking voor tegemoetkoming overmacht.
- Ondersteuning is alleen voor vertraging door erkende omstandigheden tijdens de compensatieperiode (= nominale opleidingsduur plus 1 uitloopjaar, ook genoemd C+1 periode) van Bachelor of Master.
- De compensatieperiode gaat in vanaf je 1e moment van inschrijving in het hoger onderwijs.
- Bij het volgen van een ‘dubbele master’ waarbij je 2 diploma’s ontvangt wordt de C+1 periode berekend over de duur van het programma van 1 master.
- Pre-master studenten kunnen via deze regeling alleen ondersteuning krijgen bij een vastgesteld onstudeerbaar programma.
- Aanvraag indienen binnen 3 maanden na afloop van de omstandigheid, of als dat eerder van toepassing is: binnen 3 maanden na je compensatieperiode (C+1) of in de laatste maand van je inschrijving.
- De omstandigheden moeten meteen als ze zich voordoen worden gemeld bij de studieadviseur en als er vertraging optreedt moet dit binnen 3 maanden worden gemeld bij de studentendecaan.
- Verlenging van UTS/OTS-beurs is in sommige gevallen mogelijk bij een vastgestelde tegemoetkoming overmacht.
- Het bedrag voor een maand tegemoetkoming overmacht is gelijk aan het gemiddelde maandbedrag collegegeld in de erkende periode.
- Je kunt maximaal 24 maanden ondersteuning krijgen (tot max. € 8.000).
- De aanvraag moet vaak worden ondersteund door bewijsstukken. Die kun je mailen naar cpo@utwente.nl
Onvoldoende studeerbaarheid
Als er zich problemen voordoen met een deel (module, blok, semester) van jouw studieprogramma of bij jouw stage of afstudeeropdracht, meldt dit dan zo snel mogelijk bij jouw opleidingsdirecteur en studieadviseur of een studentendecaan. Als hierdoor studievertraging hebt opgelopen, kun je daarvoor tegemoetkoming overmacht aanvragen. Zie de regeling FOBOS, Tegemoetkoming Overmacht (art.3.) voor de procedure die bij een dergelijke aanvraag wordt gevolgd.